Saharova balvai izvirza Ņemcovu un lidotāju Savčenko • IR.lv

Saharova balvai izvirza Ņemcovu un lidotāju Savčenko

30
Ukraiņu lidotāja Nadežda Savčenko. Foto: AFP/LETA

Balvas laureātu uzzināsim tikai oktobrī

Eiropas Parlaments Andreja Saharova balvai par vārda brīvību ceturtdien nosaucis 2015.gada nominantus. To skaitā ir arī šogad nogalinātais Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs, kurš balvai izvirzīts pēc nāves, un joprojām ieslodzījumā Krievijā turētā Ukrainas lidotāja Nadežda Savčenko, ziņo Dw.de

Oficiāli balvas kandidatūras tiks izvirzītas 28.septembrī kopīgāEP  Ārlietu komisijas un Cilvēktiesību komisijas sēdē, informē EP preses dienests. Balvas saņēmējs sabiedrībai tiks paziņots oktobrī.

Līdztekus Ņemcova un Savčenko kandidatūrām nominantu skaitā ir iekļauts Saūda Arābijas blogeris Raifs Badavi, kuram varas iestādes piesprieda 10 gadus cietumsoda un vēl 1000 sitienu ar nūju. Viņš saņēma arī balvu par vārda brīvību starptautiskā konkursā „The Bobs – Best of Online Activism”. Nominantu pulkā ir Somālijas sieviešu tiesību aktīviste Edna Adana Ismaila, kā arī Venecuēlas demokrātiskā opozīcija.

Šogad nominantu skaitā atkal iekļauts bijušais ASV specdienesta darbinieks un Krievijā patvērumu radušais Edvards Snoudens, kurš šai prēmijai tika izvirzīts jau 2013.gadā, taču to nesaņēma. 

Tāpat nominēts bijušais „Price Waterhouse Coopers” auditors Antuāns Deltūrs, kurš atmaskoja starptautisko finanšu kompāniju nodokļu mahinācijas, un Stefānija Gibo, kura atklāja naudas atmazgāšanas shēmas un izvairīšanos no nodokļu nomaksas uzņēmumā „UBS AG”.

Zinātnieka Andreja Saharova prēmiju „Par domas brīvību” ik gadu piešķir Eiropas Parlaments. To nodibināja 1988.gadā, lai apbalvotu tos cilvēkus un organizācijas, kas izcēlušies, aizstāvot cilvēktiesības un pamatbrīvības.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu