Miris leģendārais šausmu filmu režisors Vess Kreivens • IR.lv

Miris leģendārais šausmu filmu režisors Vess Kreivens

29
Šausmu filmu režisors Vess Kreivens. Foto: EPA/LETA

Kreivena pazīstamāko filmu skaitā ir “Šausmas Gobu ielā” un “Kliedziens”

Losandželosā svētdien 76 gadu vecumā miris leģendārais šausmu filmu režisors Vess Kreivens, kura pazīstamāko darbu vidū ir filmas “Nightmare on Elm Street” (“Šausmas Gobu ielā”; 1984.gads) un “Scream” (“Kliedziens”; 1996.gads), ziņo LETA/DPA.

Kreivenam bijis smadzeņu audzējs, vēsta izdevums “Hollywood Reporter”. Režisors no dzīves aizgājis savās mājās. “Ar dziļām skumjām paziņojam, ka Vess Kreivens ir miris,” teikts režisora ģimenes paziņojumā.

Sākotnēji pievērsis uzmanību ar pretrunīgo filmu “The Last House on the Left” (“Pēdējā māja pa kreisi”; 1972.gads) un kases grāvēju “The Hills Have Eyes” (“Pakalniem ir acis”; 1977.gads), viņš ar filmu “Nightmare on Elm Street” apliecināja sevi kā jaunatnes šausmu žanra līderis.

Filmas ļaunais personāžs Fredijs Krīgers iedvesmojis šausmu tēlu un Helovīna kostīmu paaudzi, kā arī kļuvis par sinonīmu 80.gadu šausmu kino.

Kreivens režisējis kino franšīzes “Kliedziens” filmas, kurās jau jaušamas plašas satīriskas atsauces uz vairākām atpazīstamām paša radītā stila iezīmēm.

“Viņš padarīja reālus murgus – lietas, no kurām zemapziņā baidies, kuras var tev nodarīt pāri,” sacīja “Scream” sērijas scenārists un producents Ričards Poters.

Kreivena darbos pirmās nozīmīgās lomas ieguva tādi pasaulslaveni aktieri kā Džonijs Deps, Šārona Stouna un Brūss Viliss.

“Šodien pasaule zaudēja lielisku cilvēku, manu draugu un skolotāju Vesu Kreivenu,” tvītoja aktrise Kortnija Koksa, kura spēlēja “Scream” filmās. “Izsaku līdzjūtību viņa ģimenei.”

“Viņš bija brīnišķīgs režisors, kura darbi turpinās dzīvot mūžīgi,” paziņojumā žurnāla “Variety” interneta vietnē norāda producents Bobs Veinšteins.

“Mans draugs Vess pārāk agri aizgāja no šīs pasaules,” raksta šausmu filmu režisors Džons Kārpenters.

“Paldies par labsirdīgāko, jaukāko un vienu no gudrākajiem cilvēkiem, ko pazīstu,” tvītoja aktrise Roza Makgovana. “Lūdzu saki, ka gaidāms negaidīts sižeta pavērsiens.”

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu