Spiegošanā aizdomās turētos Krievijas pilsoņus patur apcietinājumā • IR.lv

Spiegošanā aizdomās turētos Krievijas pilsoņus patur apcietinājumā

21
Andreju Popko un viņa domubiedru tiesā nogādāja Drošības policija. Foto: Ieva Čīka, LETA

Apcietināto advokāte pārmet Latvijas iestādēm nedemokrātiskus lēmumus

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma paturēt apcietinājumā spiegošanā aizdomās turētos Krievijas pilsoņus Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu, vēsta aģentūra LETA. Tiesas lēmums nav pārsūdzams. Aizdomās turēto advokāte Imma Jansone pēc tiesas motivācijas saņemšanas sola lēmumu pārsūdzēt.

Jansone medijiem tiesas un Drošības policijas lēmumus par abiem aizturētajiem vērtē kā nedemokrātiskus. Viņa aģentūrai LETA pieļāva, ka tiesas argumentācija būs tādi pati kā sākotnēji izmeklēšanas tiesneša lēmumā, proti, vīriešiem nav dzīvesvietas, un vīza ir beigusies. Pirmajā lēmumā par apcietināšanu tiesa norādījusi, ka aizdomās turētie apcietinājumā paturami ne ilgāk par 15 mēnešiem. Ik pa diviem mēnešiem tiesai jāpārskata turpmāka apcietinājuma nepieciešamība, taču jebkurā laikā aizstāvis vai viņi paši var iesniegt lūgumu, lai tiek pārskatīts drošības līdzeklis.

Drošības policija (DP) abus vīriešus kopš apcietināšanas pratinājusi tikai vienu reizi un vairāk ar viņiem nav strādājusi. “Faktiski cilvēki par administratīvu pārkāpumu tiek turēti cietumā – tas ir sods bez tiesas. Nekas jauns DP nav parādījies, ne sprāgtsvielas, ne šļirces ar bīstamām vielām,” norādīja advokāte.

Advokāte pastāstīja, ka klienti nav lūguši viņus izdot Krievijai. Kurkins tiesas sēdē paziņojis, ka grib “šo lietu iziet līdz galam, jo tas ir viņa goda jautājums”. Kurkins esot izteicis vēlēšanos viņam angļu valodā piegādāt Krimināllikumu. Kurkins sūdzas par to, ka cietumā jāpiemaksā par sadzīves elektropreču lietošanai iztērēto elektrību.

Partijas “Latvijas Krievu savienība” aktīvists Vladimirs Buzajevs šodien paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda, ka ir sagatavojis savu atzinumu par šo lietu, jo to esot lūgusi apcietināto advokāte. Atzinumu Buzajevs nosūtījis arī DP. Viņš kritizē inkriminētos noziegumus spiegošanā un terorismā, uzskatot, ka šis ir administratīvais pārkāpums.

Jau ziņots, ka jūnijā Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus Popko un Kurkinu Drošības policija (DP) tur aizdomās par spiegošanu un par teroristiskas darbības mēģinājumu, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Pēc DP lūguma abām personām noteikts apcietinājums. Abiem vīriešiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuva divi Krievijas pilsoņi, kuri tika aizturēti un pie kuriem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece – partija “Cita Krievija”. Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā.

Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas uzkavējās neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas. Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības “Saber Strike 2015”.

Šajā procesā aizdomās turētā statuss noteikts arī prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. Viņam ir ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis – policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Komentāri (21)

Viedoklis_lv 13.08.2015. 00.09

Šie putina režīma spiegi jāiemaina pret to Igaujijas drošības dienesta darbinieku, kuru nolaupīja putina režīms un tur ieslodzītu.

+2
-1
Atbildēt

3

    Mārtiņš Bisenieks > Viedoklis_lv 13.08.2015. 15.51

    Lai Krievija pēc tam paņemtu nākošo ķīlnieku un šie mērgļi būtu izsprukuši cauri sveikā? Žēl protams igauņu drošībnieka, tāpat kā Ukrainas pilotes un daudzu citu kara upuru, bet šantāžai padoties nedrīkst!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 13.08.2015. 16.54

    Varētu padomāt, ka KF tie ļimonovieši dikti vajadzīgi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Viedoklis_lv 14.08.2015. 10.51

    kristaps_freimanis

    Putinam ļimonovieši vajadzīgi ne vairāk, kā Austrumkrainā arestētie krievu desantnieki. Cik vispār vērts krievs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 12.08.2015. 21.52

“Faktiski cilvēki par administratīvu pārkāpumu tiek turēti cietumā – tas ir sods bez tiesas. Nekas jauns DP nav parādījies, ne sprāgtsvielas, ne šļirces ar bīstamām vielām,” norādīja advokāte. ++++ viņi paši ir bīstami, un bīstami tādēļ, ka nīst Latvijas valsti. Viņi ir ienaidnieki, ar to pietiek, lai pabāztu viņus zem attiecīga panta un iesēdinātu, liekas mūža ieslodzījums bija max, ko par šādu ” izklaidi” var nopelnīt.

+2
-1
Atbildēt

1

    kristaps_freimanis > rinķī apkārt 13.08.2015. 16.52

    ” viņi paši ir bīstami, un bīstami tādēļ, ka nīst Latvijas valsti”

    ===

    Nez, parasti stulbeņi. Atdot krieviem un nekad vairs nelaist atpakaļ.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Pelēkais Vilks 12.08.2015. 22.16

advokāte Imma Jansone

=======

laikam krutāka par g.antomu..

ja atlikušajā mūža daļā nodarīšu kaut ko īpaši pretīgu un necilvēcisku – būs jāmeklē palīdzība pie iemmas jansones.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu