FOTO: Par spīti cenzūrai filma “Baiļu robeža” Jeruzalemē gūst ievērību • IR.lv

FOTO: Par spīti cenzūrai filma “Baiļu robeža” Jeruzalemē gūst ievērību

31
Filmas "Baiļu robeža" līdzrežisore Marija Kravčenko Jeruzalemes kinofestivālā. Foto: Guntis Trekteris
Māra Miķelsone

Filma “Baiļu robeža” saņēmusi uzaicinājumus piedalīties vairāk kā desmit kinofestivālos

Latvijas dokumentālā kino vecmeistara Herca Franka un līdzrežisores Marijas Kravčenko filma „Baiļu robeža”, lai arī netika iekļauta oficiālajā Jeruzalemes Starptautiskā kinofestivāla programmā, tika izrādīta divos pilnībā izpārdotos kino seansos un filmas veidotāji jau saņēmuši uzaicinājumu piedalīties vairāk nekā 10 kinofestivālos.

Par to Ir.lv piektdien pēc kinofestivāla oficiālās atklāšanas informēja filmas producents un filmu studijas „Ego Media” pārstāvis Guntis Trekteris. Kā Ir.lv jau rakstīja, Franka/Kravčenko filmu tās satura dēļ neiekļāva festivāla pamatskatē, bet nolēma izrādīt divas dienas iepriekš.

Trekteris pastāstīja, ka pēc filmas noskatīšanās daudzi nākuši klāt tās veidotājiem un teikuši paldies par filmu. “Jāņem gan vērā, ka tie pārsvarā bija krievvalodīgie un daudzi Herca daiļrades cienītāji,” teica Trekteris. Īpašu protestu arī nebija, lai gan dokumentālā filma stāsta par Jigalu Amīru, kurš 26 gadu vecumā nogalināja Izraēlas premjerministru Ichaku Rabīnu un tika notiesāts uz mūžu, kļūstot par Izraēlā nīstāko ieslodzīto.

Ceturtdienas vakarā, kad tika atklāts Jeruzalemes kinofestivāls, netālu no atklāšanas norises vietas Franka daiļrades atbalstītāji, protestējot pret filmas nerādīšanu pamatskatē, sarīkoja alternatīvu filmas demonstrēšanu – iepretim vecpilsētai kādā laukumā tika uzstādīts kino ekrāns un demonstrēta filma “Baiļu robeža”, stāstīja Trekteris. “Bija laba sajūta,” teica producents par iespaidiem Izraēlā.

Trekteris ir gandarīts arī par to, ka šajā gadījumā, kad Izraēlas kultūras ministre izteica cenzūras draudus festivāla organizatoriem par filmu “Baiļu robeža”, tā ieguvusi papildu popularitāti. Vairāk nekā desmit kinofestivāli jau izteikuši vēlmi parādīt filmu, arī Telavivas kinofestivāls un daži citi Izraēlā. Pēc pāris nedēļām filmu varēs noskatīties arī iTune, teica Trekteris.

Filma „Baiļu robeža” izsaukusi asas diskusijas Izraēlas sabiedrībā un saņēmusi kultūras un sporta ministres Miras Regevas nosodījumu. Pēc ministres lieguma slavenā latviešu dokumentālā kino vecmeistara Herca Franka filma netika iekļauta Jeruzalemes Starptautiskā kinofestivāla pamatprogrammā.

Par spīti Izraēlas valdības kritikai, filma izpelnījusies pozitīvas atsauksmes nozīmīgākajos kino industrijas žurnālos. „The Hollywood Reporter” raksta: „Lai gan reizēm neskaidra un netverama, filma uzlūkojama kā meditācija pēc vardarbīgu politisko notikumu raisītā emocionālā un psiholoģiskā šoka. [..] „Baiļu robeža” atstāj daudzus neatbildētus jautājumjus, taču noteikti kļūst par stāstu, kuru ir vērts izstāstīt.”

Savukārt britu sabiedriskais medijs BBC vērtē: „Šis stāsts ir bezprecendenta, un tikai no pirmā acu uzmetiena tas šķiet politisks. [..] Mēs ticam, ka Izraēla ir gudra valsts un spēs pieņemt izcilā režisora darbu bez dusmām un aizspriedumiem.”

Kino kritiķi prognozē, ka Tuvo Austrumu konfliktu dēļ īpaši aktualizēsies filmas nozīme un paredz tai panākumus kinofestivālos daudzviet pasaulē.

Franka filma „Baiļu robeža” stāsta par Jigalu Amīru un viņa sievu Larisu – emigranti no Krievijas, četru bērnu māti. Jigals nogalināja Izraēlas premjerministru Ichaku Rabīnu. Par izdarīto noziegumu viņš tika notiesāts uz mūžu. Stāsta centrā ir Amīra „cilvēciskā puse”, viņa mīlestība un laulība.

Filma saņēmusi Krievijas kinokritiķu balvu “Baltais zilonis” par labāko dokumentālo filmu un galveno balvu Andreja Tarkovska Starptautiskajā kinofestivālā “Zerkalo” (“Spogulis”).

Kā Ir.lv jau rakstīja, filma „Baiļu robeža” ir Latvijas dokumentālā kino vecmeistara Herca Franka pēdējais darbs, kuru pabeidza līdzrežisore Marija Kravčenko, jo Franks 2013.gada 3.martā aizgāja mūžībā.

Jeruzalemes Starptautiskais dokumentālā kino festivāls notiek no 9. līdz 19.jūlijam.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu