Mājas cūkas Dubnā saslimušas ar Āfrikas cūku mēri • IR.lv

Mājas cūkas Dubnā saslimušas ar Āfrikas cūku mēri

15
Foto: LETA

Ssaslimušas 18 cūkas Daugavpils novada

Šogad konstatēts pirmais Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījums mājas cūkām – slimības uzliesmojusi Daugavpils novada Dubnas pagasta saimniecībā, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Anna Joffe.

PVD, saņemot informāciju no dzīvnieku īpašnieka par mājas cūku saslimšanu Daugavpils novada Dubnas pagastā, nekavējoties izbrauca uz norādīto vietu un noņēma paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai.

Saņemto laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina ĀCM vīrusu 18 piemājas saimniecības novietnē esošajām cūkām. Iespējamais inficēšanās cēlonis piemājas saimniecībā esošo mājas cūku saslimšanai ir svaigi pļautas zāles izbarošana.

Pēc slimības atklāšanas PVD ir sācis ĀCM apkarošanas pasākumu ieviešanu, nosakot karantīnas zonas, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos.

Ap skarto novietni trīs kilometru rādiusā noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Šajās teritorijās pastiprināti kontrolēs mājas un meža cūku veselības stāvokli. Karantīnas zonās pastiprināti kontrolēs arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustība.

Aizsardzības un uzraudzības zonā PVD veiks visu saimniecību, kurās tiek turētas cūkas, pārbaudes.

PVD aicina ievērot visus noteiktos biodrošības pasākumus un atkārtoti atgādina – novietne un cūkas jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā, cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, jānovērš to kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem. Nedrīkst lietot pakaišus, ja pastāv aizdomas, ka tiem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, kā arī cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, arī pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus, sevišķi, ja cūku novietne atrodas tuvu mežam.

 

Komentāri (15)

Pelēkais Vilks 16.06.2015. 20.05

Mājas cūkas Dubnā saslimušas

=======

IR cūkas arī slimo, kamērt citmedijnellija sauļo bikini zonu šarmalšeichā.

Svarīga ziņa!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu