fbpx

Gaidāms būtisks cūkgaļas cenas pieaugums 8

Cūku šņukuri. Foto: Evija Trifanova, LETA
Heino Lapiņš
Print Friendly, PDF & Email

Pēdējo trīs nedēļu laikā cūkgaļas tirgus pasaulē piedzīvoja īstu cenu eksploziju – aptuveni par 21,4 procentiem. Piemēram, Vācijā cūkgaļas kautķermeņa cena strauji ir palielinājusies vidēji no 1,40 līdz 1,70 EUR par kilogramu. Pēdējo desmit gadu laikā tik straujš pieaugums nebija piedzīvots.

Notikušais vēlreiz apliecina, cik ļoti globālās ekonomikas apstākļos notikumi pat ļoti attālās valstīs ietekmē Eiropu un arī Latviju. Cūkgaļas cenu celšanās galvenais iemesls ir tās deficīts Ķīnas tirgū, ko radīja vairāki faktori. Piemēram, ASV un Ķīnas tirdzniecības kara rezultātā Ķīna noteica 62 procentu ievedmuitu no Amerikas ievestai cūkgaļai. Taču galvenais cēlonis ir Āfrikas cūku mēris, kuru Ķīnā neizdodas ierobežot.

Ķīna ir lielākā cūkgaļas ražotājvalsts, aptuveni 50 procentu šo gaļas dzīvnieku pasaulē tiek audzēti tieši Ķīnā. Šī valsts ir arī lielākais cūkgaļas patērētājs, bet tiek prognozēts, ka tās pašpietiekamība kritīsies par 10 procentiem. Rezultātā, iedzīvotāju dzīves līmenim augot, pieprasījums palielinās, bet piedāvājums postošās cūku slimības ietekmē krīt. Tas savukārt ir radījis jaunas eksporta iespējas Eiropas Savienības cūkaudzētājiem – pašlaik Ķīna importē gandrīz 40 procentu cūkgaļas no kopējā Eiropas Savienības cūkgaļas eksporta, un tas ir ļoti daudz.

Straujā eksporta uz Ķīnu palielināšanās izsauca cenu lēcienu Eiropā, ieskaitot Latviju. Turklāt pieaugums ir jo īpaši izjūtams tāpēc, ka vēl pagājušajā gadā gaļas cenas slīdēja uz leju un pavisam nesen bija ļoti zemas.

Lai gan Latvijas cūkaudzētājiem Ķīnas tirgus ir slēgts, jo arī mūsu valsti ir skāris Āfrikas cūku mēris un no tādām zemēm Ķīna gaļu neieved, tomēr eksporta palielināšanās izraisītais gaļas deficīts Eiropā paver jaunas iespējas piegādēm, piemēram, uz Poliju.

Latvija jau iepriekš nespēja sevi apgādāt ar cūkgaļu, bet pagājušajā gadā nozare vēl vairāk sašaurināja darbību. Šā gada februārī cūku skaits ir par 8 procentiem mazāks nekā gadu iepriekš, bet sivēnmāšu skaits sarucis pat vairāk nekā par 10 procentiem. Cūku skaita samazinājums Latvijā bija trešais straujākais ES. Tas nozīmē, ka Latvijas gaļas pārstrādātājiem nāksies aizvien vairāk produkcijas ievest no ārzemēm un gan tur, gan Latvijā tā būs jāpērk par pasaules cenām.

Ko mums nozīmē šāds cenu lēciens? Latvijas cūkaudzētājiem cenas celšanās radīs iespēju atgūties no iepriekšējo gadu zaudējumiem. Savukārt patērētājiem jārēķinās ar ievērojami lielākām cenām veikalu plauktos.

Ir skaidrs, ka pārstrādātājiem agrāk vai vēlāk nāksies paaugstināt savas produkcijas cenu. Uzņēmumi vidēji strādā ar 1 – 2 procentus lielu peļņu, un ir pilnīgi skaidrs, ka viņiem nav pa spēkam pašiem amortizēt izejvielas izmaksu pieaugumu. Iespējams, ka būs uzņēmumi, kas vispār pārtrauks cūkgaļas pārstrādi. Protams, kaut ko varbūt amortizēs tirgotāji, taču pat visoptimistiskākā scenārija īstenošanās gadījumā sekas izjutīs patērētāji. Diemžēl.

Cenu pieaugumu mēs izjutīsim vismaz līdz šā gada rudenim – tālāko gan ir grūti prognozēt, jo notikumi var dažādi attīstīties. Piemēram, ja Āfrikas cūku mēris piemeklēs arī lielāko cūkgaļas eksportētāju Eiropas Savienībā Vāciju, tad tai Ķīnas tirgus būs slēgts, un produkcija tiks realizēta citur. Tas droši vien samazinātu gaļas cenu Eiropā, taču ļoti iespējams, ka līdz tam nenonāks.

Viens ir skaidrs – cūkgaļas cena būtiski palielināsies, un gaidāms arī vistu gaļas cenas pieaugums, jo cūkgaļas deficīta rezultātā Ķīna droši vien palielinās arī vistu gaļas importu.

 

Autors ir “HKScan Latvia” pārdošanas direktors

Komentāri (8)

[email protected] 17.04.2019. 20.36

Jūs varat maksāt par 40% mazāk par elektroenerģiju, nekādā veidā maldinot vai pārkāpjot likumu! Es iesaku visiem izlasīt šo rakstu – https://utka.su/saveenergy Es to esmu izmantojis kopš decembra, un rēķins patiešām ir kļuvis mazāks!

0
0
Atbildēt

0

altinyildiz 15.04.2019. 14.09

Neredzu nekāda iemesla ēst cūkgaļu, ja nu vienīgi retu reizi gribu iepriecināt viesus ar alū vārītu “Golonku”. Desas, tā vispār ir gara nabadzības apliecība.

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > altinyildiz 15.04.2019. 14.30

    man gan garšo, sevišķi kaimiņa audzētie rukši – un es ēdu gardu muti
    un nav ko lielīties , ka gaļu neēdi

    0
    0
    Atbildēt

    1

    altinyildiz > Drosma 15.04.2019. 14.57

    Lai arī divas reizes pa gadam biju vegāns, no gaļas neatsakos. Parasti ēdu aitas gaļu, retāk vistu un vēl retāk liellopu (ja nu uzrodas īpaša vajadzība pagatavot steiku vai Tatāru bifšteku).
    Cilvēki, kuri zina, kādi parazīti mēdz būt cūkgaļā, labāk no tās atturas, jeb gatavo to vismaz 3 stundas. Semītu reliģijās: judaismā un islamā, cūkgaļa bija aizliegta, jo kurināmā deficīta apstākļos, kad nebija iespējams to kārtīgi pagatavot, cilvēki saķēra visādas zarazas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 15.04.2019. 09.40

nav jau ko nīdēt – badā jāmirst nebūs – no Eiropas savedīs veco pārtiku , kā saka atliekas no kungu galda un varēs ēst nenolaizīdamies
jāārstējas arī nebūs – medicīna nebūs pieejama un nomirs ātri un vienkārši

+1
-1
Atbildēt

0

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu