Polijas prezidenta vēlēšanās negaidīti izvirzās jauns līderis • IR.lv

Polijas prezidenta vēlēšanās negaidīti izvirzās jauns līderis

29
Konservatīvo partijas pārstāvis Andžejs Duda. Foto: AFP/LETA

Polijas prezidenta vēlēšanās būs jārīko otrā kārta

Opozīcijas kandidāts no konservatīvās partijas “Likums un taisnīgums” Andžejs Duda negaidīti Polijas prezidenta vēlēšanās apsteidzis pašreizējo prezidentu Broņislavu Komorovski, kuru visi uzskatīja par vēlēšanu favorītu. Tā kā neviens no vēlēšanu kandidātiem nav saņēmis absolūtu balsu vairākumu, 24.maijā notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta.

Pirmajā kārtā visvairāk balsu – 34,8% – saņēmis konservatīvās opozīcijas partijas “Likums un taisnīgums” kandidāts Andžejs Duda, pašreizējo valsts galvu Broņislavu Komorovski ar 32,2% atstājot otrajā vietā. Šāds balsojuma iznākums daudziem ir pārsteigums, jo socioloģiskās aptaujas pārliecinošu uzvaru solīja Komorovskim.

Trešajā vietā ar 20,3% ierindojies rokmūziķis Pāvels Kukizs, ziņo mediji.

62 gadus vecais Komorovskis prezidenta amatu pilda kopš 2010.gada un pārstāv liberāldemokrātisko „Pilsonisko platformu”.

42 gadus vecais viņa pretinieks Duda no konservatīvās partijas savus atbalstītājus sveica ar vārdiem: „Pārmaiņas Polijā sākas ar pārmaiņām Polijas prezidenta amatā.”

Kopumā Polijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā bija 11 kandidātu. Vēlēšanu aktivitāte bija 49,4% no balsstiesīgajiem, kas ir zemāk nekā iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2010.gadā, kad piedalījās gandrīz 55% vēlētāju.

Ja prezidenta vēlēšanās uzvarēs opozīcijas pārstāvis, tas mazinās arī Polijas valdības pozīcijas šogad rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. Valdību vada Komorovska partijas biedre Eva Kopača. Polijas prezidentam ir veto tiesības uz valdības pieņemtajiem lēmumiem, viņš arī pats var ierosināt likumprojektus, raksta aģentūra DPA.

 

Komentāri (29)

fretka 11.05.2015. 09.46

Šodien Polijas internetā bieži sastopams komentārs :)

“Habemus Plajtus Bronkus Głupkus Maximus”

Vārdnīciņa:

Plajta – bankrots

Bronek – tagadējā Polijas prezidenta Broņislava Komorovska vārda pamazināmā forma

Głupek – muļķis

+3
0
Atbildēt

0

v_rostins 11.05.2015. 09.15

Eiropa mostas. Polijā pienācis laiks nomainīt poļševikus uz patriotiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu