Somijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi opozīcijas Centra partija (papild.) • IR.lv

Somijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi opozīcijas Centra partija (papild.)

24
Juha Sipila (no kreisās) un Aleksandrs Stubs. Foto: AFP/LETA

Premjera konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija palikusi trešā

Somijas opozīcijas Centra partija uzvarējusi svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, sakaujot līdzšinējā premjerministra Aleksandra Stuba vadīto kreiso un labējo partiju koalīciju, liecina galīgie rezultāti.

No parlamenta 200 mandātiem Centra partija saņems 49, bet labējā spārna eiroskeptiķu Somu partija, kuru vada harizmātiskais Timo Soini, ierindojusies otrajā vietā un saņems 38 mandātus, vēsta LETA/AFP.

“Šķiet, ka Centra partija ir uzvarējusi. Apsveicu,” sabiedriskajai raidorganizācijai YLE sacīja Stubs.

Līdzšinējā premjera konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija ieguvusi 37, bet sociāldemokrāti – 34 mandātus.

Sagaidāms, ka Centra partijas līderis informācijas tehnoloģiju jomas miljonārs un politiskais iesācējs Juha Sipila kļūs par Somijas nākamo premjerministru.

Atbilstoši tradīcijai lielākā partija saņem premjera amatu un veido koalīciju ar citām lielajām partijām, lai nodrošinātu vairākumu parlamentā.

Somijas parlamenta vēlēšanās uzvarējušās partijas līderis Sipila paziņojis, ka atbalstīs Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju, vēsta Dw.de. „Mūsu politika pret Krieviju nemainīsies,” teica politiķis, kurš pirmdien sāks konsultācijas par jauno koalīcijas valdību. Viņš arī teica, ka vēlas ciešāk sadarboties ar NATO.

Kā vēsta mediji, Somijas jaunās valdības koalīcijā bez uzvarējušās Centra partijas varētu ieiet, visticamāk, sociāldemokrāti un labējās Somu partijas pārstāvji.

(papildināta ar pēdējām rindkopām)

 

Komentāri (24)

klejotājs 20.04.2015. 12.00

Somijā pilnīga skaidrība, krieviem tur šances nav.

Nu, un kā Latvijā?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu