Porošenko atlaidis Dņepropetrovskas reģiona gubernatoru oligarhu Kolomoiski • IR.lv

Porošenko atlaidis Dņepropetrovskas reģiona gubernatoru oligarhu Kolomoiski

12
Igors Kolomoiskis. Foto: ITAR-TASS/LETA

Kolomoiska uzņēmumam “Privat Group” pieder 43% no “Ukrnafta”

Ukrainas prezidents Petro Porošenko atlaidis Dņepropetrovskas reģiona gubernatoru Igoru Kolomoiski, kurš tiek uzskatīts par vienu no pretrunīgāk vērtētajiem valsts oligarhiem.

Kolomoiska aiziešanas iemesls, visticamāk, ir nesaskaņas ar Porošenko saistībā ar Ukrainas naftas kompāniju “Ukrnafta”, vēsta LETA/AFP.

Prezidenta birojs trešdien paziņoja, ka Porošenko pieņēmis Kolomoiska piedāvājumu atkāpties no amata, ko viņš izteicis abu tikšanās laikā Kijevā.

Kolomoiskis tika iecelts Dņepropetrovskas reģiona gubernatora amatā pēc prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas pagājušā gadā. Viņš strikti bijis pret prokremliskajiem kaujiniekiem, kas satricinājuši Ukrainas austrumu reģionu, un izveidojis ietekmīgu brīvprātīgo zemessardzes grupējumu, kas uzņēmusies vadošu lomu cīņā pret šiem bandītiem.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks un deputāts Antons Geraščenko uzskata, ka Kolomoiskis un viņa komanda Dņepropetrovskā Krievijas uzbrukuma laikā veica īstu varoņdarbu, mobilizējot iedzīvotājus un dienestus ārkārtas situācijai. Kolomoiskis bija arī viens no pirmajiem, kurš Ukrainā pēc Maidana solīja finansēt armiju un aicināja ukraiņus pretstāvēt Krievijas separātistiem, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Citi mediji izteica spekulācijas, ka Kolomoiska atbrīvošana esot bijusi viena no Krievijas prezidenta Vladimira Putina prasībām Porošenko Minskas sarunās februārī.

Porošenko uzsvēra, ka stabilitātes saglabāšana stratēģiski svarīgajā reģionā paliek prioritāte, neskatoties uz Kolomoiska aiziešanu no reģiona gubernatora amata. “Mums jāsaglabā miers, stabilitāte (..). Dņepropetrovskai jāpaliek Ukrainas bastionam austrumos,” uzsvēra prezidents.

Kolomoiskim nācās pamest amatu pēc tam, kad bruņoti vīri, domājams, pēc Kolomoiska rīkojuma, divas dienas iebarikadējās “Ukrnafta” birojā, kuru pameta tikai otrdien.

Kolomoiska uzņēmumam “Privat Group” pieder 43% no “Ukrnafta”. Bet Ukrainas parlaments nesen pieņēma likumu, kas palielināja valsts kontroli pār atklātām akciju sabiedrībām, vājinot Kolomoiska faktisko varu pār “Ukrnafta”.

Tiek uzskatīts, ka Kolomoiski arī sadusmojusi viņa sabiedrotā naftas cauruļvadu operatora “UkrTransNafta” vadītāja Oleksandra Lazorko atlaišana.

Arī “UkrTransNafta” biroju uz brīdi bija ieņēmuši bruņoti vīri, kas, kā tiek uzskatīts, strādāja Kolomoiska labā.

Kolomoiskim vairākkārt pārmesta vardarbības draudu izmantošanu, ceļot savu impēriju, kas izpletusies gan banku sektorā un metalurģijas nozarē, gan aviācijā un medijos un kopumā, kā tiek lēsts, vērta aptuveni 2,2 miljardus eiro.

 

Komentāri (12)

dzeris49 25.03.2015. 11.55

Oligarhu ietekme bija jāmazina, bet, šis nav īstais brīdis, un, kā domā vairākums komentētāju arī Ukrainā, it cīņa par aktīviem un naudu divu oligarhisko grupu starpā, pa to starpu Krievija berzē rokas, Krievijas TV tā ir kā medusmaize.

Principā, viss tas optimismu nevairo, Ukrainā ir aktīva tauta, pilsoniska sabiedrība, kas vēlas dzīvot Ritumu tipa demokrātijā, toties “elite” palikusi, pārsvarā, tā pati vecā, ar veciem ieradumiem, visas reformas, praktiski, izgāztas, vai tām ir tīri kosmētisks rksturs, un varas iekšienē notiek cīņa par naudu un ietekmi.

Bez tam, taisni Kolomeiskis bija tas, kas apturēja notikumu attīstību Dņepropetrovska pēc Doņeckas un Luganskas scenārija, viņš finansē vairākus brīvprātīgos bataljonus, un, diezin vai, kad situācija Ukrainā tik nestabila, būtu jāsāk savstarpēji kariņi Krievijai par prieku, un visu to nevarēja norgulēt vai nu vēlāk, vai kā savādāk.

+5
-2
Atbildēt

1

    kristaps_freimanis > dzeris49 25.03.2015. 16.17

    Tas nenozīmē, ka šamā “brīvprātīgie bataljoni” var ieņemt valsts kantorus un citādi neuzvesties…

    0
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 25.03.2015. 13.57

Tikai pateicoties Kolomoiskim Dņepotretrovskas apgabals vēl nav pievienots “novorossijai”

+3
-1
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 25.03.2015. 15.24

Pieļauju, ka tā bija prasība no ASV puses. Kā nosacījums, lai saņemtu militāru palīdzību vajag “liberalizēt tirgu”. Visi taču atceras kā ASV viceprezidenta dēlu iecēla Ukrainas naftas kompānijas valdē.

Kad vēl ko tādu varētu izsist cauri ja ne tagad?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu