Tūkstošiem britu atvadās no Ričarda III • IR.lv

Tūkstošiem britu atvadās no Ričarda III

8
Piemiņas zīme karalim Ričardam III. Foto: AFP/LETA

Ričards bija pēdējais Plantagentu dinastijas monarhs un valdīja Anglijā no 1483.gada

Tūkstošiem cilvēku pirmdien Lesterā, Anglijas vidienē, parādīja pēdējo godu Anglijas karalim Ričardam III, kura mirstīgās atliekas tika atrastas vairāk nekā 500 gadus pēc viņa nāves zem kādas Lesteras autostāvvietas un tiks pārapbedītas ceturtdien.

Zākāts kopš nāves Bosvortas kaujas laukā 1485.gadā, Ričards III tagad britu sirdīs, kā šķiet, tiek reabilitēts, spriežot arī pēc tā, ka līdzās katafalka ceļam Lesterā svētdien bija sapulcējušies aptuveni 35 000 cilvēku, ziņo LETA/AFP.

Katoļu lūgšanu ceremonija par aizgājēju – Rekviēma mise – notiks pirmdien. Tas būs viens no piecu dienu notikumiem, kas ceturtdien noslēgsies ar karaļa mirstīgo atlieku apbedīšanu Lesteras katedrālē.

“Ričards nebija miera vīrs. Laiki, kuros viņš dzīvoja, un loma, kurai viņš bija dzimis, to nepieļāva. Bet tagad mēs lūdzamies par viņa mūžīgo mieru,” sprediķī sacīs kardināls Vinsents.

Ričards bija pēdējais Plantagentu dinastijas monarhs un valdīja Anglijā no 1483.gada, līdz viņu netālu no Lesteras nogalināja Henrijam Tjudoram – vēlākajam Henrijam VII – lojālie karavīri.

Ričarda III mirstīgās atliekas svētdien svinīgā ceremonijā tika pārvestas no Lesteras Universitātes uz Lesteras katedrāli.

1485.gadā mirušā karaļa kauli tika atrasti 2012.gadā zem Lesteras autostāvvietas.

2013.gadā britu arheologi apstiprināja, ka mirstīgās atliekas tiešām pieder Ričardam III. No kauliem iegūtais DNS paraugs sakrita ar Ričarda III pēcteci 17.paaudzē.

Sagatavojot pārapbedīšanai, Ričarda III mirstīgās atliekas tika guldītas zārkā, kas darināts no angļu ozolkoka. Ceļā uz pēdējo atdusas vietu bija noorganizētas vairākas ceremonijas Lesteršīras vietās, kas asociējas ar karaļa valdīšanas laiku.

Lesteras katedrālē sabiedrībai zārks ir apskatāms no pirmdienas līdz trešdienai.

Ričards III krita kaujā 1485.gadā, un viņa līķis tika izrādīts ielās pirms apglabāšanas neiezīmētā kapavietā Grejfraiersā, Lesteras franciskāņu klostera teritorijā.

Kaulos tika atrasti desmit ievainojumu pēdas, no kurām astoņas bija galvaskausā.

Pēc Ričarda III nāves Anglijas karaļa tronis nonāca Henrija VII un Tjudoru dinastijas rokās.

Pēc Ričarda III pīšļu atrašanas vēsturnieki no jauna cenšas izvērtēt viņa sociālās reformas, nevis vienīgi paļauties uz Šekspīra Tjudoru laika liecībām, kurās viņš atainots kā asinskārs tirāns.

Vēsturnieki atzīst, ka Ričards III tieslietu sistēmā attīstījis nevainīguma prezumpcijas ideju, kā arī ieviesis paražu atbrīvot pret galvojumu.

Tiesa gan, Šekspīra lugā “Ričards III” karalis tiek apsūdzēts, ka viņš nogalinājis savus krustdēlus, lai tiktu pie troņa.

 

Komentāri (8)

Signe D. 25.03.2015. 03.40

Man šķiet, ka pareizi ir “Plantagenetu”.

0
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 23.03.2015. 21.48

bija pēdējais Plantagentu dinastijas monarhs un valdīja

==========

tiem_kas_daļēji_pārzina_prof.kristiāntraktējum_metodes_zina_ka_pusis_ir nabags>

Vēlams. lai LUZSF puišus nosūta elementārā MIL apmācībā

Zeltenes beidzot katrunedēļ iegūs brīvu dienu.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu