Merkele vēlas saglabāt sankcijas pret Krieviju • IR.lv

Merkele vēlas saglabāt sankcijas pret Krieviju

22
Angela Merkele uzstājas Japānā. Foto: EPA/LETA

Tusks: daži ES politiķi ir gatavi noticēt Putina labajai gribai

Vācijas kanclere Angela Merkele, kura ieradusies vizītē Japānā, aicina saglabāt sankcijas pret Krieviju, kas noteiktas militārās eskalācijas dēļ Austrumukrainā. Tomēr viņa arī atzinusi, ka nepieciešami diplomātiski dialoga meklējumi, ziņo aģentūra „Kyodo”. Šī ir Merkeles pirmā vizīte Japānā pēdējo septiņu gadu laikā.

Tikmēr Eiropas Savienības priekšsēdētājs Donalds Tusks norādījis, ka daži politiķi ir gatavi noticēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina labajai gribai, tāpēc Eiropas Savienība patlaban nav gatava ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju.

Merkele Japānā izteikusies, ka nepieciešams reformēt ANO Drošības padomi un uzsvērusi, cik svarīga ir cīņa ar starptautisko terorismu, norādot uz sadarbību šajā jomā ar Japānu un Brazīliju.

Pirmdienas vakarā Merkele tiksies ar Japānas premjerministru Sindzo Abi. Paredzams, ka viņi apspriedīs arī situāciju Ukrainā, G7 valstu partnerības jautājumus, ANO Drošības padomes reformu un citus jautājumus.

Kā vēsta mediji, Jāpanas premjerministrs Sindzo Abe apzinās, cik svarīgs ir sankciju spiediens uz Krieviju, taču uzskata, ka tikai ar sankcijām problēmu neatrisinās. Kā zināms, Japāna sankcijas pret Krieviju ieviesa 2014.gada decembrī, „melnajā sarakstā” iekļaujot 26 personas un 14 organizācijas, tajā skaitā arī pašpasludinātās Doņeckas un Luganskas pašpārvaldes.

Tikmēr Eiropas Savienības priekšsēdētājs Donalds Tusks norādījis, ka daži politiķi ir gatavi noticēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina labajai gribai, tāpēc Eiropas Savienība patlaban nav gatava ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju. Par to Tusks izteicies intervijā amerikāņu avīzei „New York Times”.

Par spīti tam, ka ir fiksēti pamiera pārkāpumi Austrumukrainā, vienotu uzskatu šajā jautājumā ES nevar patlaban panākt, teicis Tusks. „Panākt konsensusu starp 28 demokrātijām – jo tās ir ne tikai valstis, bet arī demokrātijas -, ir ļoti grūti,” teica Tusks.

Viņaprāt, daži politiķi ir gatavi noticēt Krievijas prezidenta Putina iespējamai labajai gribai un arī noticēt Krievijai. Pats Tusks šajā jautājumā ir skeptisks: „Baidos, ka Krievija vēlas pilnībā pārņemt kontroli pār Ukrainu – gan militāriem, gan ekonomiskiem un citiem līdzekļiem.”

 

Komentāri (22)

LoveLove 09.03.2015. 12.10

Merkeles nostāja sankciju jautājumā būs izšķiroša, līdz ar to Putina labās gribas cienītājiem nāksies to respektēt. Dažu Putinam draudzīgi noskaņotu valstu vadītāju centieni nepieļaut jaunas sankcijas, protams, liedz panākt efektīvu Krievijas izolāciju, tomēr šie censoņi nespēs panākt savas draudzīgās attieksmes rezultēšanos sankciju atcelšanā, jo pret to noteikti iebildīs Baltijas valstis, Polija, Lielbritānija. Eiropas interešu līdzsvarošanas mehānisms varbūt neļauj pietiekami ātri un efektīvi reaģēt šajā situācijā, tomēr sankciju negatīvā ietekme uz Krievijas budžetu turpinās. No otras puses, Eiropas alternatīvie enerģētikas avotu risinājumi ilgtermiņā samazinās Krievijas ienākumus no dabas resursu pārdošanas Eiropā. Startēģiski risinājumi prasa pacietību, kas ilgtermiņā atmaksājas.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu