Finanšu policija Šveicē un Francijā interesējas par HSBC skandālā iesaistītajiem klientiem no Latvijas • IR.lv

Finanšu policija Šveicē un Francijā interesējas par HSBC skandālā iesaistītajiem klientiem no Latvijas

37
Britu bankas "HSBC" Ženēvas nodaļa. Foto: EPA/LETA

Ar Latviju varētu būt saistīti 49 bankas klienti

Pēc izskanējušajām ziņām par britu bankas “HSBC” Šveices struktūrvienības klientiem no Latvijas, kas to izmantojuši, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija vērsusies pēc informācijas pie kolēģiem Šveicē un Francijā, ceturtdien ziņoja raidījums “LNT Ziņas”.

“Finanšu policijas starptautiskās sadarbības daļa pēdējo nedēļu laikā ir sākusi aktīvu saziņu ar kolēģiem un radniecīgiem dienestiem gan Šveicē, gan Francijā, lai mēs vispār iegūtu kādu informāciju – kādas izmeklēšanas tiek veiktas, kādi ir sensitīvie dati un kādā veidā mēs šos datus vispār varētu tiesiskā ceļā iegūt. Protams, ka mūs interesē šīs personas, vai tie ir Latvijas rezidenti, vai nerezidenti,” stāstīja VID Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Kaspars Podiņš.

Finanšu policija sola darīt visu iespējamo, lai iegūtu informāciju, tomēr līdzšinējā pieredze ar Šveici nav bijusi spīdoša.

“VID katru gadu starptautiska tiesiskā sadarbība notiek ļoti aktīvi. Katru gadu nosūta vairāk nekā 100 tiesiskos palīdzības lūgumus – pērn 130. Ir valstis, tai skaitā arī Šveice, kura uz šo sadarbību ne visai atsaucas,” atzina Podiņš.

Viņš teica, ka apstiprinošas atbildes nav saņemtas un viņa rīcībā ir informācija, ka šādas informācijas nav arī Ģenerālprokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un novēršanas dienestam.

Kā ziņots, februāra sākumā plašu rezonansi ieguva atklātībā nonākušie un Starptautiskā Pētnieciskās žurnālistikas konsorcija izpētītie astoņus gadus seni dokumenti, kas apliecina, ka “HSBC” Šveices struktūrvienības darbinieki gadiem ilgi palīdzējuši simtiem turīgu klientu no daudzām pasaules valstīm izvairīties no miljoniem eiro nodokļu maksāšanas. Starp tiem ir 49 ar Latviju saistīti klienti.

 

Komentāri (37)

andrejs 20.02.2015. 17.38

Vai kāds žurnālists nevarētu papētīt, kurai Latvijas bankai ir korespondējošas attiecības ar HSBC? Diez vai šie klienti uz Šveici izgāja pa tiešo… Būtu interesanti uzzināt, kura Latvijas banka viņiem ir palīdzējusi.

0
0
Atbildēt

0

andrejs 20.02.2015. 17.11

Ceru, ka mēs uzzināsim visu sarakstu, ne tikai par atsevišķiem “komunistu neģēļiem”, kuriem pēc 1991. gada nav palaimējies laikus iestāties pareizajā partijā

0
0
Atbildēt

0

Aigars Brauns 20.02.2015. 07.02

Domāju, ka neviens nešaubās par iespēju, ka starp šiem klientiem ir vecais komunistu neģēlis, kas nozadzis Latvijai apmēram 1 miljardu LATU. Nav šaubu, ka Šveices un Francijas finanšu policija ir informēta par slepenas dienesta informācijas tirgošanas gadījumiem Latvijā, tāpēc arī nevēlas to izpaust.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu