Mogerīni klusi gatavo pret Krieviju noteikto sankciju atcelšanu • IR.lv

Mogerīni klusi gatavo pret Krieviju noteikto sankciju atcelšanu

23
Federika Mogerīni (pa labi) un EK prezidents Žans Klods Junkers. Foto: AFP/LETA

Kamerons un Obama vienojas turpināt spiediena politiku pret Krieviju

Eiropas Savienības (ES) ārlietu dienests ieteicis atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas, ja Maskava pārstās “destabilizēt” Ukrainu, liecina četru lapaspušu garais dokuments, kuru dalībvalstīm trešdien nosūtījusi ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni, gatavojoties pirmdien gaidāmajām ārlietu ministru sarunām, ziņo LETA.

Tikmēr ASV un Lielbritānija vienojušās par turpmāku spiediena politiku pret Krieviju, lai noregulētu situāciju Ukrainā.

ES dokumentā ieteikts ES sankcijas sadalīt divās daļās – tajās, kas saistītas ar Krimas aneksiju, un tajās, kas saistītas ar “Austrumukrainas destabilizāciju”.

Tās sankcijas, kas ieviestas, reaģējot uz Krimas aneksiju, tas ir, zemāka ranga amatpersonu iekļaušana “melnajos sarakstos” un aizliegums ES dalībvalstīm veikt jebkādas investīcijas Ukrainai joprojām oficiāli piederošajā pussalā, atstājamas spēkā tik ilgi, kamēr “aneksija turpināsies”.

Taču ekonomiskās sankcijas pret Krievijas bankām un enerģētikas uzņēmumiem būtu “atvieglojamas”, ja Maskava izpildīs pagājušā gada Minskas vienošanos, pārtrauks iejaukties Ukrainas un ES attiecībās un nodrošinās gāzes plūsmu uz Eiropu.

Minskas vienošanās paredz pilnīgu Krievijas spēku atvilkšanu no teroristu bandu un krievu algotņu kontrolētajām teritorijām Ukrainas austrumos, kā arī Ukrainas un Krievijas robežas slēgšanu.

Tomēr Mogerīni izplatītajā dokuments nesatur skaidrus kritērijus, kas liecinātu par minēto prasību izpildi no Krievijas puses un varētu kalpot par pamatu ES politikas pārskatīšanai. Vienā vietā minēta Minskas vienošanās “pilnīga izpilde”, taču citviet runāts par “selektīvu un pakāpenisku” sankciju samazināšanu “proporcionāli Krievijas reakcijas pakāpei” vai atbilstoši “efektīviem un atbilstošiem soļiem” no Maskavas puses.

Cita starpā Mogerīni rosina atjaunot “politiska līmeņa” sarunas ar Krieviju tādos jautājumos kā “Islāma valsts”, Lībija, Tuvo Austrumu miera process, Irānas kodolprogramma, Ebolas epidēmija un Ziemeļkoreja.

Vienlaikus ES augstākā pārstāve ārlietās mudina sākt “neformālu dialogu” starp ES institūcijām un Krievijas prezidenta Vladimira Putina loloto Eirāzijas Ekonomisko Savienību par tādiem tehniskiem jautājumiem kā muita vai preču tranzīts, kas galu galā novestu pie “oficiālu attiecību izveidošanas”.

Mogerīni iecerējusi atsākt ES un Krievijas amatpersonu tikšanās “gāzes padomdevēju padomes” un “pastāvīgās enerģētikas partnerības padomes” ietvaros, turpināt sarunas par vīzu režīma atvieglošanu, kā arī atsākt tehnoloģiju apmaiņu saskaņā ar “Modernizācijas sadarbības” programmu un atjaunot studentu apmaiņas un zinātnes projektu finansēšanas programmu “Erasmus” un “Horizon 2020” piemērošanu Krievijai.

Ilgtermiņā Mogerīni cer panākt bezvīzu režīma ieviešanu starp ES un Krieviju, kā arī atsākt regulārus abpusējos samitus.

Lai gan šo dokumentu paredzēts apspriest pirmdienas ārlietu ministru sanāksmē, nav paredzēta tā iekļaušana oficiālajā sanāksmes nobeiguma dokumentā.

Domājams, ka Mogerīni būs grūti pārliecināt pret Krieviju skeptiski noskaņotās ES dalībvalstis, īpaši Poliju, Baltijas valstis, Lielbritāniju un Ziemeļvalstis.

Tikmēr Maskavai labvēlīgi noskaņotās dalībvalstis – Francija, pašas Mogerīni pārstāvētā Itālija, Austrija, Kipra, Čehija, Ungārija un Slovākija – jau tagad tādā vai citādā mērā paudušas vēlmi sankcijas atcelt tūlīt.

Tomēr Vācijas kanclere Angela Merkela šādu iespēju ir noraidījusi, ja vien pilnībā netiek īstenota Minskas vienošanās.

Berlīnes mēģinājums šonedēļ sarīkot Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas līderu samitu kārtējo reizi tikai apliecināja, ka Maskavas negrasās atkāpties no savām Ukrainas “federalizācijas” prasībām. Vēl vairāk, pēdējo dienu laikā krasi pastiprinājušās Krievijas finansēto un apbruņoto teroristu bandu militārās aktivitātes Ukrainas austrumos.

Kā izteicies kāds diplomāts, kas pārstāv vienu no skeptiskajām valstīm, ES augstākās ārlietu pārstāves izplatītais dokuments tieši paredz “ļoti spilgtu un plašu atgriešanos pie ierastā biznesa”. Viņš piebilda, ka Mogerīni iniciatīva pārklāj visu Krievijas un ES attiecību spektru un ka dalībvalstis, kas iestājas par sankciju uzturēšanu, pirmdienas sanāksmē pieprasīs no viņas “ļoti pārdomātu taktiku”.

Papildus aizkaitinājumu diplomātu aprindās izsaucis apstāklis, ka Mogerīni dokuments dienu pirms nodošanas dalībvalstu vēstniekiem nonācis laikraksta “Wall Street Journal” rīcībā.

Kāds ES diplomāts sarunā ar tīmekļa izdevumu “EUobserver” papildus norādījis, ka viņa pārkāpusi protokolu, nenosūtot šo dokumentu dalībvalstu galvaspilsētām iebildumu un papildinājumu izteikšanai pirms tas nonāk apspriešanai ārlietu ministru sanāksmē.

Tikmēr, sākot ar martu, ES sankciju piemērošanas termiņi pakāpeniski beidzas, ja vien netiks panākta vienprātība par to pagarināšanu.

Kamerons un Obama vienojas turpināt spiediena politiku pret Krieviju

ASV un Lielbritānija vienojušās par turpmāku spiediena politiku pret Krieviju, lai noregulētu situāciju Ukrainā. Vienlaikus abu valstu vadītāji plāno arī palīdzību Ukrainai ekonomikas un demokrātijas nostiprināšanā, vēsta UNIAN, atsaucoties uz Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona un ASV prezidenta Baraka Obamas kopīgo rakstu izdevumā „Times”.

Viņi „turpinās konsolidēt darbības, lai pretstāvētu Krievijas agresijai Ukrainā”. „Ja mēs atļausim tādu fundamentālu starptautisko tiesību pārkāpumam palikt nesodītam, tad cietīsim no nestabilitātes, kas tam sekos,” teikts abu valstu vadītāju rakstā.

„Mēs esam nosūtījuši skaidru signālu: starptautiskā sabiedrība neatbalstīs Krievijas mēģinājumus destabilizēt situāciju Ukrainā,” izdevums citē Obamas teikto. Abu valstu vadītāju kopīgais raksts publicēts pirms Kamerona vizītes ASV, kurā paredzēts ar Obamu apspriest arī kiberdrošības jautājumus.

Tikmēr trešdien savas vizītes laikā Bulgārijā Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hammonds paziņojis, ka pirms Rietumu sankciju atcelšanas Krievijai vispirms jāizpilda savas apņemšanās pārtraukt karadarbību Donbasā, ziņo DPA.

Viņš arī uzsvēra, ka Lielbritānija prasīs Krievijai izpildīt Minskas vienošanās. Ministrs arī atzīmēja, ka gan prokrieviskie separātisti, gan Ukrainas karavīri reizi pēc reizes pārkāpj 2014.gada septembrī pieņemtos pamiera noteikumus.

Hammonds arī norādīja, ka Lielbritānijai nav pieņemama Krievijas rīcība, konfliktu saasinot, kā arī Krimas aneksija. „Svarīgs instruments kopīgai aizsardzībai pret ārējiem uzbrukumiem” ir NATO, teica ministrs.

 

Komentāri (23)

nomale 15.01.2015. 09.27

…taču citviet runāts par “selektīvu un pakāpenisku” sankciju samazināšanu “proporcionāli Krievijas reakcijas pakāpei” vai atbilstoši “efektīviem un atbilstošiem soļiem” no Maskavas puses….

———————————-

Interesanti kāpēc tās sankcijas arī nepastiprina proporcionāli Krievijas reakcijas pakāpei?

Krievija jau 11! reizes ar humanitārās palīdzības izkārtni, atklāti uzspļaujot visām starptautiskajām normām, piegādā teroristiem ieročus un munīciju.

Sankcijas ir pastiprināts?

Tieši šinī brīdī, pēc 11. kremļa “humpalas” situācija Ukrainā ir krasi pasliktinājusies.

Vai sankcijas taisās pastiprināt?

Sviests!

+12
0
Atbildēt

0

StopPutinRegime 15.01.2015. 09.18

Tak zinājām, ka ir šāda nodevēja jau no paša sākuma.

Kamēr Putina režīms nav atvilcis savus algotņus prom no austum ukrainas un uzsācis pāarunas par Krimas atgriešanu Ukrainai – nav nemazākā pamata atcelt sankcijas.

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu