Rinkēvičs atzīst, ka ir homoseksuāls (papild.) • IR.lv

Rinkēvičs atzīst, ka ir homoseksuāls (papild.)

316
Foto: Evija Trifanova, LETA

Rinkēvičs pagaidām ir pirmais politiķis Latvijas vēsturē, kurš publiski atzinis, ka ir netradicionāli seksuāli orientēts

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) savā tvitera kontā paziņojis, ka ir homoseksuāls, vēsta LETA.

Šādu atzīšanos ministrs paudis ar tekstu, ka mūsu valstij ir jārada tiesisks regulējums visu veida partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies.

Tālāk sekojis teksts: “Zinu, ka tūliņ būs megahistērja, bet #Proudtobegay”.

“Nevaru iepriecināt – neviens mani nespieda,” atbildot uz jautājumu par iespējamiem iemesliem atklāt savu seksuālo orientāciju, intervijā Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs, vēsta portāls “lsm.lv”.

“Esmu dzirdējis par dažādiem kompromatiem un briesmu teorijām, bet varu nomierināt, ka apakšā nekā tāda nav,” Rinkēviča sacīto atspoguļo “lsm.lv”.

Rinkēvičs norādījis, ka viņš nekad neesot atklāti noliedzis savu orientāciju, tomēr nav to arī īpaši reklamējis. Lēmumu paziņot par savu homoseksualitāti Rinkēvičs pieņēmis, reaģējot uz diskusijām, kas notiek Latvijas sabiedrībā un politikā, kā arī neatrisināto jautājumu par partnerattiecību tiesisko regulējumu.

Rinkēvičs ir pārliecināts, ka turpmāk darbosies tāpat, kā līdz šim. Viņš paredz, ka sabiedrības reakcija būs ļoti pretrunīga, tomēr viņš jau tagad pateicas par viņam pausto atbalstu. Viņš neizslēdza iespēju, ka pēc viņa atklātības tā varētu rīkoties arī citi.

“Nedomāju, ka kaut kam vajadzētu fundamentāli mainīties cilvēku attieksmē pret mani vai man pret cilvēkiem,” Latvijas Radio norādīja Rinkēvičs.

Ministrs ir pārliecināts, ka “laiks mums būt atklātākiem, godīgākiem, bet, ticiet man, šādi lēmumi nenāk viegli un briest labu laiku”.

“Tā sanāca, ka izšķiršanās to pateikt bija vakar, es ilgi domāju par pozitīvajām un negatīvajām šā soļa sekām, tad nolēmu, ka labāk runāt un teikt visu godīgi, un lielā mērā rosināt diskusiju par šiem jautājumiem, kas ir sarežģīti, arī par partnerattiecību jautājumu,” sacīja ministrs.

Rinkēvičs atgādināja, ka Igaunijā partnerattiecību jautājums jau ir atrisināts, un tas attiecas ne tikai uz viendzimuma pāriem, bet arī uz laulībā nereģistrētiem sievietes un vīrieša pāriem.

Rinkēvičs uzsvēra, ka nerunā par viendzimuma laulībām, bet gan par partnerattiecību regulējumu. Viņš šo jautājumu jau apspriedis ar bijušo labklājības ministri deputāti Ilzi Viņķeli (V) un pieļauj, ka kopā viņi varētu strādāt, lai pārliecinātu kolēģus par šāda partnerattiecību regulējuma nepieciešamību.

Pēc šā ieraksta tviterī Rinkēviču apsveica par šāda soļa speršanu. Taču pēc šādu apsveikumu gūzmas Rinkēvičs savā tviter kontā angļu valodā paziņoja: “Lepni paziņoju, ka esmu gejs. Vēlu veiksmi visiem.”

Komentējot Rinkēviča ceturtdienas paziņojumu,  ietekmīgais ASV laikraksts “The Washington Post” atzinis, ka tas ir liels solis uz priekšu homoseksuāļu tiesību aizsardzībā Austrumeiropā, kur joprojām valda sociāli konservatīvs politiskais klimats.Laikraksts norāda, ka Rinkēviča paziņojums tviterī nekavējoties devis geju tiesību aizstāvjiem postkomunistiskajā Austrumeiropā “ietekmīgu balsi”.

Avīze uzsver, ka tas ir īpaši nozīmīgi tāpēc, ka no 1.janvāra Latvija uzņemsies Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus, dodot papildu platformu iecietības veicināšanai pret viendzimuma attiecībām.

Arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess piektdien Rinkēviču (V) uzslavējis kā “ļoti drosmīgu cilvēku un ļoti labu ārlietu ministru”, ar šo paziņojumu nākot klajā neilgi pēc tam, kad Rinkēvičs publiski atzina, ka ir homoseksuāls.”Ļoti drosmīgs cilvēks un ļoti labs ārlietu ministrs”, sociālajā vietnē “Twitter” ierakstījis Ilvess.

Ziņa par Rinkēviča atzīšanos nonākusi daudzu pasaules lielo mediju tīmekļa izdevumu pirmajās lapās, par to vēsta arī aģentūra AFP. Tiesa gan, lielie angliski un vāciski rakstošie mediji aprobežojušies vien ar ziņas atstāstu, no plašākiem komentāriem atturoties.

Virkne mediju norāda, ka Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurā konstitūcijā noteikts aizliegums geju laulībām, un prognozē, ka Rinkeviča paziņojums izraisīs furoru reģionā.

Ziņai par Rinkeviča atzīšanos uzmanību pievērsuši arī Krievijas interneta mediji, taču arī tie aprobežojas ar paša fakta atstāstu un no komentāriem atturas.

Daži izdevumi vien atgādina, ka Rinkēvičs ir tas ministrs, kurš ierosinājis liegt dažiem Krievijas popkultūras pārstāvjiem ieceļot Latvijā.

(papildināta ar Rinkēviča plašāku viedokli un pasaules mediju reakciju)

Komentāri (316)

Raicha 07.11.2014. 10.34

Man ir pilnīgi vienalga par Rinkeviča, Streipa vai whatever orientāciju. Tas nevar būt par pamatu, lai mainītu attieksmi, viedokli par cilvēka dotībām, piemērotību amatam etc.

Lapsam gan drūmā škrobe – šitāds materiāls būtu bijis pirms vēlēšanām!!!

+53
-12
Atbildēt

7

    v_rostins > Raicha 07.11.2014. 11.15

    Raicha

    Man ir pilnīgi vienalga par Rinkeviča, Streipa vai whatever orientāciju.

    __________________

    Ņemot vērā to, ka pidrillas tradicionāli ienīst latviešu tautu un valsti, tas nevar būt vienalga.

    +6
    -23
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Raicha 07.11.2014. 13.10

    Aldis

    Nebūt nepārliecināja, kāpēc gan viņam jāvada valsti, lai sēž cietumā pēc pastrādātiem dzimumnoziegumiem.

    Iedomājies kādu Krievijas prezidentu…

    http://ivan-rode.livejournal.com/303.html?page=3

    “Krievijas homofobi ir ļoti naidīgai arī pret Latviju.”

    ___________

    Es drīzāk teiktu, ka Krievijas pederasti, kas sastāda lielāko daļu Domes, ir naidīgi pret Latviju.

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Raicha 07.11.2014. 13.41

    Aldis

    Paklau, es neesmu tradionāls “homofobs”, taču manis pieminētie izdzimteņi spiež mani pie tēmas atgriezties un vēl, nav pieļaujami “praidi” un nekrofīlu un zoofīlu izrādīšanās pasākumi, lai minoritātes darbojas slēgtā vidē.

    Es nelienu gej klubā, viņi neiziet ielās.

    +6
    -16
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > Raicha 07.11.2014. 15.58

    rostiņš raksta: “Paklau, es neesmu tradionāls “homofobs””

    Nu re, vismaz homofobijas ziņā tava orientācija nav tradicionāla :)

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > Raicha 07.11.2014. 11.52

    rostiņš raksta: “ka pidrillas tradicionāli ienīst latviešu tautu un valsti”

    Bet tu padomā loģiski.

    Baidos, ka geju vidū Latvijas patriotu un nācionālistu ir daudz vairāk nekā heteroseksuāļu vidū.

    Un tam ir loģisks izskaidrojums.

    Precējies cilvēks sevi identificē ar savu ģimeni un ar savu tautu – pašidentifikācija ir sadalīta starp divām lietām.

    Savukārt, neprecējies cilvēks sevi identificē tikai ar savu tautu.

    Tā kā geju vidū vairāk cilvēku, kam nav ģimenes, viņi vairāk sevi identificē ar savu tautu.

    +21
    -8
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > Raicha 07.11.2014. 13.15

    Nu re.

    Tu pats lieliski redzi, pie kā var novest tas, ka cilvēks ir spiests slēpt savu seksuālitāti. Viņš sajūk prātā…

    Ja viņš brīvi staigātu pa geju krogiem, viņš taču nebūtu tik bīstams sabiedrībai :)))

    +20
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > Raicha 07.11.2014. 13.01

    rostiņš raksta: “Galējie nelieši, latviešu nīdēji, kā dzēris un e ir visai aktīvi paiderastijas sludinātāji”

    Salīdzini ar Krieviju – tur aktīvi sludina pretējo, vairākums ir gejiem naidīgi, bet vairākums atbalsta Krimas okupāciju. Krievijas homofobi ir ļoti naidīgai arī pret Latviju.

    Savukārt gejiem draudzīgie Rietumi ir draudzīgi arī Latvijai.

    Varbūt vaina ir nevis seksuālitātē, bet kaut kur citur?

    Kādā citā komentārā tu esi pieminējis dažus tiranus no vēstures, kuŗi bija homoseksuāli.

    Iedomājies kādu Krievijas prezidentu…

    Ja viņam sava homoseksuālitāte ir jāslēpj, viņš sāk jukt prātā un kļūst par tiranu, bīstamu savai tautai un kaimiņtautām.

    Bet ja viņš dzīvotu brīvā sabiedrībā, kuŗā nebūtu jāslēpj sava homoseksuālitāte, tad viņš justos brīvāks un vismaz šajā ziņā viņam nebūtu jānīst pasaule.

    Geji ir visās sabiedrībās.

    Bet tajās, kur viņi ir apspiesti, viņi mēdz kļūt par tiraniem.

    Kādu sabiedrību tu novēli Latvijai?

    +25
    -7
    Atbildēt

    0

klejotājs 07.11.2014. 10.46

par godīgumu Rinkēviču var tikai uzslavēt.

+45
-6
Atbildēt

2

Aldis Kaufmanis 07.11.2014. 10.32

Viennozīmīgi Latvijas sabiedrība kļūst labāka, ja tā ir atklāta, godīga un savus cilvēkus cienoša. Rinkeviča atzīšanās arī apliecina, ka esam tomēr tuvāki ASV nekā Krievijai. Tam ir pat zināms drošības aspekts.

+49
-15
Atbildēt

3

    locus > Aldis Kaufmanis 08.11.2014. 13.21

    Jā, nav saistīta. Tādēļ, protams, ļausim tik Rinkēvičam kopā ar dzīvesdraugu adoptēt bērnu baru?! Arī tas visus pasaules gejus padarīs lepnākus. Pāris Kobzonu neielaišana Latvijā – un jau dikti lepns palicis. Taču faktiski jau nav ar ko lepoties. Parasts EU ierēdnis – zilais.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    locus > Aldis Kaufmanis 07.11.2014. 13.34

    1. Lietuva lepojas ar lielākās enerģētiskās neatkarības iegūšanu, Latvijā pilnmēness skurbumā lepns homoseksuālis lepni paziņo, ka ir lepns gejs. Iedomība pārākajā pakāpē. Pārprasta demokrātija un brīvība.

    2. OK. Slēpts gejs – neatkarīgas Latvijas valsts ministrs – tas, protams, būtu politiski bīstamāk. Galu galā viņu varētu šantažēt.

    3. Absolūti neesmu sajūsmā par lezbiešu un geju vai kā tos visus, kuri nespēj kontrolēt savas seksuālās dziņas (arī heteroseksuāļi), sauc, vēlmi iesaistīt tajā bērnus, tajā skaitā, tos adoptējot.

    4. Galīgi neesmu sajūsmā.

    +16
    -20
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Aldis Kaufmanis 07.11.2014. 15.12

    “Absolūti neesmu sajūsmā par lezbiešu un geju vai kā tos visus, kuri nespēj kontrolēt savas seksuālās dziņas (arī heteroseksuāļi), sauc, vēlmi iesaistīt tajā bērnus, tajā skaitā, tos adoptējot.”

    ==

    Dzimumdziņas kontrole vai tās trūkums nav gluži saistīts ar dzimumorientāciju, tāpēc arī bērnu piesaukšana ir pilnīgi nevietā.

    +17
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu