Igaunija ASV izdevusi kibernoziegumos apsūdzētu pilsoni • IR.lv

Igaunija ASV izdevusi kibernoziegumos apsūdzētu pilsoni

21
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Viņu vaino teju četru miljonu datoru inficēšanā ar krāpniecisku prgrammatūru

Igaunija ASV izdevusi smagos kibernoziegumos vainoto Vladimiru Čaščinu, kurš, pēc Ņujorkas apgabala prokuratūras domām, vainojams kiberkrāpšanā, izmantojot krāpnieciskas programmatūras, ar kurām inficēti teju četri miljoni datoru vairāk nekā simt valstīs.

Kā ziņo BBC, no šiem krāpniekiem cietusi arī ASV kosmosa aģentūra NASA, kurai savu datoru labošanai nācās iztērēt vairāk nekā 65 tūkstošus ASV dolāru. Kopumā ASV ar krāpnieku palaisto programmu tika “inficēti” vairāk nekā pusmiljons datoru.

Kā 34 gadus vecā Čaščina līdzdalībnieki tiek minēti citi Igaunijas pilsoņi Timurs Gerasimenko, Valērija Aleksejeva, Dmitrijs Jegorovs, Konstantīns Poltevs un Antons Ivanovs, kurus Igaunijas policija aizturēja vienlaikus ar Čaščinu un kuri tiesāšanai ASV tika izdoti jau iepriekš.

Pagājušā gada 1.februārī Aleksejevs sevi atzina par vainīgu izvirzītajās apsūdzībās par vienošanos uzlauzt datoru paroles. Viņam ASV tiesa piesprieda 48 mēnešus cietumsoda. Pēc trim nedēļām savu vainu atzina arī Ivanovs, kuram tika piespriests tāds pats soda mērs. Par pārējiem apsūdzētajiem pagaidām precīzu ziņu nav.

Šajā lietā apsūdzēts arī kāds Krievijas pilsonis Andrejs Tāme, kurš atrodas meklēšanā – pērn viņu ASV Federālais izlūkošanas birojs iekļāva galvenajā meklējamo kibernoziedznieku sarakstā.

Piektdien Čaščins ASV tiesā neatzina sevi par vainīgu inkriminētajos noziegumos – viņu apsūdz noziedzīgā vienošanās, lai izkrāptu līdzekļus, naudas atmazgāšanā un krāpniecībā.

Prokuratūra savā apsūdzībā norāda, ka 2008.gada februārī Čaščins Igaunijā tika notiesāts par krāpšanos ar kredītkartēm, naudas atmazgāšanu un dokumentu viltošanu.

 

Komentāri (21)

traductrice 03.11.2014. 14.14

“mūsējais” arī var jau sākt kravāt čemodānu.

+8
-3
Atbildēt

0

DD1 03.11.2014. 14.55

Joprojām uzskatu, ka Latvija nedrīkst izdot savu pilsoni Čalovski ASV pirms nav veikta izmeklēšana Latvijā.

+2
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu