Zolitūdes «Maximas» traģēdijas seku novēršanā valsts izdevusi 4,2 milj. eiro • IR.lv

Zolitūdes «Maximas» traģēdijas seku novēršanā valsts izdevusi 4,2 milj. eiro

31
Sabrukušās ''Maximas'' ēka Zolitūdē šogad oktobrī. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Policijai esot zināmi iespējamie lielveikala sabrukšanā vainīgie, bet tos vēl neatklāj

Valsts piešķirtais finansiālais ieguldījums pērn novembrī Zolitūdē sabrukušā lielveikala «Maxima» traģēdijas seku novēršanā mērāms ap 4,2 miljoniem eiro, aģentūrai BNS pavēstījusi Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante Laura Titāne, ziņo portāls Tvnet.lv.

No šī summas pabalstos izmaksāti 2,7 miljoni eiro, sociālās rehabilitācijas un veselības aprūpes nodrošināšanai atvēlēti 232 000 eiro un 112 000 eiro, savukārt ar kriminālprocesu saistītās izmaksas ir 1,3 miljoni eiro. Cietušajiem, bojāgājušo tuviniekiem un ģimenēm bija iespēja saņemt psiholoģisko atbalstu, juridisko palīdzību, bija pieejams advokātu saraksts, kuri bez maksas piedāvāja savas konsultācijas, norāda VK pārstāve.

Ceturtdien, 16.oktobrī, Ministru prezidente Laimdota Straujuma un valsts pārvaldes vadošie darbinieki tikās ar Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, viņu pārstāvjiem un valsts pārvaldes un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, lai pārrunātu Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas procesa gaitu un uzklausītu atbildīgo iestāžu ziņojumus par līdz šim paveikto.

Valsts policijā ir sākts kriminālprocess par būvkonstrukciju nobrukumu, kura rezultātā cietuši 53 cilvēki, bojā gājuši 54 cilvēki, par cietušajiem atzīti 104 bojāgājušo tuvinieki. Kriminālprocess ir uzsākts pret «Maxima Latvija», kur pēc konstatētajiem darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem noticis nelaimes gadījums darbā ar četriem bojāgājušajiem.

Valsts policijai jau tagad ir zināmas personas, kuras, iespējams, vainojamas notikušajā, ceturtdien žurnālistiem teica Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins pēc tikšanās ar biedrību, kas pārstāv Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo un cietušo intereses.

Grišins skaidroja, ka pirmstiesas izmeklēšana jau ir noslēguma stadijā, tiek gaidītas pēdējās ekspertīzes, lai lietu varētu nodot kriminālvajāšanai. Viņš akcentēja, ka izmeklētājiem jau pašlaik ir zināmas personas, kuras varētu būt vainojamas notikušajā, bet tās neatklāja, jo izmeklēšana vēl nav pabeigta. Lai arī iepriekš iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norādījis, ka ekspertīzes varētu tikt pabeigtas novembrī, Grišins izmeklēšanas laiku neprognozēja.

Biedrības «Zoltitūde 21.11» pārstāve Regīna Ločmele sacīja, ka sēdes laikā pārrunāti dažādi cietušajiem svarīgi jautājumi, ziņo BNS. Sanāksmes dalībnieki tika iepazīstināti ar Pārresoru koordinācijas centra (PKC) ziņojumu, kurā apkopota informācija par valsts iestāžu rīcību Zolitūdes traģēdijas seku novēršanai un tiesībsargājošo iestāžu ziņojumu par izmeklēšanas gaitas progresu un rezultātiem.

Sanāksmes dalībnieki tika informēti par veiktajām izmaiņām tiesību aktos – tiesiskā regulējuma pilnveidošanu Būvniecības likumā, tostarp par Būvniecības valsts kontroles biroja noteiktajām funkcijām, kā arī grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos par nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtību.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu