Žurnāls: Nebūtu 78 balsis, nebūtu trešā mandāta “Vienotībai” Latgalē • IR.lv

Žurnāls: Nebūtu 78 balsis, nebūtu trešā mandāta “Vienotībai” Latgalē

31
Dzintars Zaķis un vēlēšanu biļeteni. Ilustrācija no žurnāla "Ir"

Žurnāls “Ir” pētījis, kā 12.Saeimas vēlēšanās ar balsotājiem kāds manipulējis Latgalē

Saņemot visā Latgalē tikai par 78 balsīm mazāk, “Vienotība” netiktu pie trešā mandāta, bet to saņemtu “Saskaņa”, liecina žurnāla “Ir” aprēķini. Tātad balsu pirkšanas skandāls var ietekmēt šā viena mandāta piekritību, ja “Vienotības” derīgo balsu skaits samazinātos zem 16 109 balsīm. Tāds ir sausais aprēķins, ejot pa pēdām “Vienotības” deputāta kandidāta uz 12.Saeimu Dzintara Zaķa sekmēm Latgales vēlēšanu apgabalā.

Jau ziņots, ka Drošības policija ierosinājusi sešus kriminālprocesus par iespējamu balsu pirkšanu, kas ir sākti pēc Krimināllikuma 90.panta otrās daļas, proti, par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt, izmantojot uzpirkšanu vai citas prettiesiskas darbības.

Vislielākais skandāls saistīts ar Latgali, kur „Vienotības” sarakstā pirmajā vietā izrāvies Saeimas frakcijas ilggadējais vadītājs Dzintars Zaķis, taču viņa uzvaru apēno aizdomas par vēlētāju vervēšanu. Zaķis stingri noliedz saistību, bet “Ir” veiktā datu analīze Latgales iecirkņos ir nepielūdzama – vairākos novados Zaķa rezultāti tik uzkrītoši atšķiras, ka speciāli organizēta balsošana ir ticams skaidrojums politiķa pēkšņajai popularitātei.

Žurnāls atgādina, ka pēcvēlēšanu rīts nesa pārsteigumu – Zaķis no trešās vietas pakāpies uz pirmo, savācot 4554 plusus, 2804 svītrojumus un apsteidzot gan Preiļu novada domes priekšsēdētāju Aldi Adamoviču, gan satiksmes ministru Anriju Matīsu. Vienlaikus “Vienotības” kandidāts Juris Vidiņš cēla trauksmi, ka notikusi balsu pirkšana Zaķa labā.

Atšķirībā no tipiskās „Vienotības” balsotāju izvēles vairākumā Latgales, astoņos novados aina ir cita – pusē iecirkņu Zaķim plusus pievilkuši vairāk nekā 30% no saraksta atbalstītājiem, 19 iecirkņos šis rādītājs pārkāpj jau 50%, ceturtdien vēsta „Ir”. Plusu rekordu (75%) Zaķis sasniedzis Kruku iecirknī. Par vairākiem iecirkņiem rodas iespaids, ka vēlētāji ņēmuši „Vienotības” sarakstu, lai tikai nobalsotu par Zaķi – citi kandidāti, arī vietējie līderi, ļoti atpaliek, viņiem plusu ir vairākas reizes mazāk.

Šo secinājumu apstiprina arī vēlēšanu zīmes – „Ir” bija iespēja izskatīt visas „Vienotības” vēlēšanu zīmes 13 Latgales aizdomīgajos iecirkņos, kuros Zaķim plusu pievilkusi lielākā daļa balsotāju.

Tuvākajā nedēļā būs redzams, vai balsu pirkšanas skandāls būs pietiekams iemesls, lai kāds no sarakstu iesniedzējiem tiesā apstrīdētu CVK lēmumu par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu (to CVK pieņems šīsnedēlas beigās vai nākamnedēļ). Līdzīgs precedents reiz jau bijis – 2006.gadā vēlēšanu rezultāti tika apstrīdēti saistībā ar Tautas partijas un LPP/LC nelikumīgajām pozitīvisma kampaņām, kas par vairāk nekā miljonu pārkāpa priekšvēlēšanu izdevumu limitus, taču AT neuzskatīja, ka ir pamats jaunām vēlēšanām.

Visu rakstu „Latgales „viltotais Zaķis”” lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu