Skotu pensionārs atrod vērtīgus vikingu dārgumus • IR.lv

Skotu pensionārs atrod vērtīgus vikingu dārgumus

24
Atrastais senlaicīgais krusts. Foto no "Der Spiegel" video

Eksperti lēš, ka šis ir lielākais un nozīmīgākais vikingu laiku atradums Skotijā

Kāds skotu pensionārs Derks Maklenans, kurš aizrāvies ar apslēpto dārgumu meklēšanu, ar metāla detektora palīdzību atradis vikingu laiku dārgumus. Eksperti lēš, ka tas ir lielākais un svarīgākais vikingu laiku dārgumu atradums Skotijā kopš 19.gadsimta, vēsta “Der Spiegel”

Atradumā kopumā ir vairāk nekā 100 artefaktu – tās ir piespraudes, rokassprādzes, sudraba krusts un citi priekšmeti, kas bijuši aprakti Damfrīsas grāfistē kādā laukā Skotijas dienvidrietumos.

Atrasto priekšmetu vidū lielāko interesi raisa agrīnā kristietisma laika krusts, kas varētu būt saglabājies no IX-X gadsimta. Krusts izkalts no sudraba gabala un pārklāts ar emaljas rakstiem, kas, pēc ekspertu domām, ir ļoti neparasti, ziņo BBC.

Vēsturnieku interesi raisa arī Karolingu laika trauks, iespējams, pats lielākais, kas saglabājies līdz mūsu dienām, turklāt tam saglabājies arī vāks. Trauks ticis izgatavots agrāk nekā citi atrastie priekšmeti. Iespējams, laikā, kad zemē tika paslēptas vikingu bagātības – IX gadsimta vidus vai X gadsimta sākums -, traukam jau bijuši aptuveni 100 gadu.

Eksperti šā atraduma vērtību aplēsuši ar sešciparu skaitli. Tas esot viens no pašiem lielākajiem jebkad atrastajiem vikingu dārgumu krājumiem.

Pagājušajā gadā pensionārs Maklenans arī atrada apslēptu mantu – viņš izraka viduslaiku sudraba monētu krātuvi.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu