Varavīksnes bērniņš • IR.lv

Varavīksnes bērniņš

Sofijai bija jāpiedzimst šā gada februārī, bet viņa ieradās jau pērn 2. oktobrī. Papildu skābeklis vajadzīgs aizvien retāk. Foto no privātā arhīva
Ieva Alberte

«Vissmagāk bija apzināties, ka jebkuru sekundi varu bērnu zaudēt,» saka Egija Biriņa, kuras meita Sofija Viktorija piedzima tikai 500 gramus smaga. Latviešu mazulīte kļuva par sava veida rekordisti — jaunākais priekšlaikus dzimušais un izdzīvojušais bērniņš Skotijā

Baravika. Tā savu meitu mīļi dēvē mamma, jo šķiet, ka mazā paaugusies pēc katras nakts. «Nav vairs tie 500 grami, ko varēja uz plaukstas pacelt, vajag abas rokas, jo sver gandrīz piecus kilogramus,» videozvanā stāsta Egija Biriņa (22). Izbrīvējusi stundu, kamēr meita guļ. Mājās ir arī vīrs Inārs. 

Pie preses uzmanības Biriņi jau pieraduši, jo par pērn 2. oktobrī dzimušo Sofiju gada sākumā ziņoja visā Skotijā un citur pasaulē — pirmais bērniņš šajā zemē, kurš izdzīvojis, piedzimstot 22. nedēļā.

Nelielā pilsētiņā Erdrijā starp Glāzgovu un Edinburgu Egija dzīvo kopš deviņu gadu vecuma. Tātad 12 gadus. «Mamma ar tēti izšķīrās, un mēs abas pārcēlāmies,» stāsta Egija, kura pirms tam mitinājās Jelgavā. Katru vasaru ar mammu lidoja uz Latviju un kādā no reizēm iepazinās ar nākamo vīru Ināru. Egijai tolaik bija 15 gadu. 

«Mūsu stāsts ir smieklīgs, tam tic retais,» Egija saķer pieri un smejas. Ar māsīcu un draudzenēm kādu vasaras vakaru skatījās MTV Latvija kanālu un ķiķināja par to, ka ekrāna stūrī ir čats, kurā puiši un meitenes vēlas iepazīties. Māsīca, būdama sešus gadus vecāka, aizrakstīja Ināram no Daugavpils. Egija nerakstīja nevienam — tāpat bija jautri. Kad māsīcai sarakste nevedās, viņa piedāvāja puisim sarakstīties ar Egiju. «Mēs bijām kontaktā visu vakaru un visu nākamo dienu, un aiznākamo.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu