Ieelpot Latviju • IR.lv

Ieelpot Latviju

7
Madara Mestere (pa kreisi) un Marta Vētra. Foto — Emīls Vanags
Agnese Meiere

Madara Mestere un Marta Vētra 11 gadus nodzīvoja Lielbritānijā, strādājot viesmīlībā un pārdošanā. Šopavasar viņas kopā ar savu suni Bārliju atgriezās Latvijā un apmetās uz dzīvi Valmieras pusē, Dikļu pagastā. Abas izveidojušas zīmolu Laux — audzē dārzeņus un Latvijai raksturīgus ziedus

Madara un Marta tikko nokāpušas no Siguldas Paradīzes kalna un nu laiskojas glempingā. Dažu dienu atpūtu viņas godam nopelnījušas, ikdienā smagi strādājot Martas vecāku saimniecībā (tur abas sākušas savu biznesu) un iepriekšējās brīvdienās ikgadējā akcijā Mājas kafejnīcu dienas izveidojot šķūnī īstu kafejnīcu. Ar smalko galda klājumu — auduma salvetēm un sudraba galda piederumiem — tā vairāk līdzinājās restorānam. 

Nebeidzamo viesu straumi jaunās sievietes un viņu ģimene lutināja, gatavojot un pasniedzot minestrone zupu ar mājās ceptu maizi, pesto kartupeļu salātus ar sviesta pupiņām un olu, kokteili Nezāļu dzirkstošais, biešu sangriju un daudz ko citu. Un, protams, tas viss no pašu audzētām dārza veltēm, greznots ar pašu izlolotiem ziediem. 

Tieši tāds ir Martas un Madaras sapnis — piešķirt vēl nebijušu spozmi un popularitāti nevis ievestajiem grieztajiem ziediem, bet pašmāju smaržīgajām skaistulēm. 

Skotijas kalni spiež

Pirmā pastrādāt ārzemēs pirms padsmit gadiem devās Madara. «Mana mamma vairāk nekā 15 gadus dzīvoja Anglijā, tāpēc regulāri braucu viņu apciemot un vasarās arī mazliet pastrādāju — viesnīcā, kur jau strādāja mamma. Mazgāju traukus, bet algu naudas izteiksmē nesaņēmu, toties man bija dzīvesvieta un iztikšana,» stāsta Madara.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu