Krievija nosaka "pilnīgu embargo" lielākajai daļai ES un ASV pārtikas preču • IR.lv

Krievija nosaka “pilnīgu embargo” lielākajai daļai ES un ASV pārtikas preču

45
Poļu āboli izlikti tirgū. Foto: EPA/LETA

Medvedevs draud slēgt tranzīta lidojumiem gaisa telpu virs Sibīrijas

Krievija noteikusi “pilnīgu embargo” lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības (ES), ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu, ceturtdien paziņoja Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

“Krievija ievieš pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem no ES, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas,” norādīja Medvedevs.

Ierobežojumi tiek ieviesti no 7.augusta uz vienu gadu. Kā norādīja Medvedevs, ierobežojumi skars arī bērnu pārtiku.

Visu preču saraksts, kuras skars embargo, publicēts Krievijas valdības mājas lapā šeit.

ASV prezidents Barkas Obama uzskata, ka Krievijas ekonomika Rietumvalstu ieviesto sankciju dēļ ir “iestrēgusi”, ziņo BBC. Preses konferencē Vašingtonā Obama teica, ka “sankcijas darbojas tā, kā bija iecerēts, izdarot lielu spiedienu uz Krievijas ekonomiku”.

Savukārt Baltā nama pārstāve Lora Lūkasa Magnusone, komentējot Krievijas ieviesto embargo uz Rietumvalstu pārtikas produktiem, izejvielām, paziņoja, ka Krievijas “atbildes soļi pret Rietumvalstīm un rietumu uzņēmumiem pastiprinās Krievijas starptautisko izolāciju un nodarīs turpmākus zaudējumus tās ekonomikai”.

Krievijas premjerministrs ceturtdien draudēja arī slēgt Sibīrijas gaisa telpu tranzīta lidojumiem starp Eiropu un Āziju, ziņo LETA/AFP.

Medvedevs paziņoja, ka Sibīrijas gaisa telpas slēgšana ir viens no pasākumiem, ko Krievija apsver atbildē uz Rietumu noteiktajām sankcijām. Medvedevs arī paziņoja, ka Krievijas gaisa telpa tiks slēgta Ukrainas lidsabiedrību tranzīta lidojumiem.

Medvedevs šo soli nosauca par ļoti stingru un norādīja, ka aviokompāniju izdevumi, ja tiks ieviesti šie ierobežojumi, pieaugs.

Svētdien Krievijas aviokompānija “Dobroļot” paziņoja, ka uz noteiktu laiku atceļ visus reisus saistībā ar ES sankciju ieviešanu. Šī aviokomponija tika izveidota uz “Aeroflot” bāzes un tai bija jākļūst par galveno satiksmē ar Krievijas anektēto Krimu, ziņo BBC.

Krievija aizliedz sekojošu produktu ievešanu no ASV, ES, Kanādas, Austrālijas un Norvēģijas: 

– svaiga, atdzesēta vai saldēta liellopu gaļa; 

– svaiga, atdzesēta vai saldēta cūkgaļa; 

– svaiga, atdzesēta vai saldēta mājputnu gaļa vai pārtikas subprodukti; 

– sālīta, žāvēta vai cepta gaļa; 

– zivis, vēžveidīgie, moluski un tamlīdzīgi ūdens bezmugurkaulnieki; 

– piens un piena produkti; 

– dārzeņi un ēdamie sakņaugi; 

– augļi un rieksti; 

– desas un analogi produkti no gaļas, gaļas un asins subprodukti; 

gatavi pārtikas produkti no gaļas; 

– gatavie produkti ar sieru un biezpienu, kas izgatavotu uz augu tauku bāzes; 

– pārtikas produkti (pienu saturoši produkti uz augu tauku bāzes). 

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstīja rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kuras ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. 

Putina rīkojums paredz uz gadu “aizliegt vai ierobežot [..] Krievijas teritorijā ievest noteiktus lauksaimniecības produktus, izejmateriālus un ražojumus no valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krievijas juridiskām un/vai fiziskām personām vai pievienojušās šādam lēmumam”. 

Krievijas prezidents uzdeva valdībai izveidot sarakstu ar lauksaimniecības produktiem un izejmateriāliem, kā arī uzskaitīt noteiktas darbības, kas nepieciešamas šī rīkojuma izpildei.

Komentāri (45)

Janis 07.08.2014. 13.10

Putins nolēmis krieviem atgādināt kā bija pirms 1991.

Cerēsim, ka krievi nolems Putinam atgādināt, kas notika 1991.

+21
0
Atbildēt

0

Ieva 07.08.2014. 14.25

Šveiks teica: “krīt tā valdība, kas paceļ alum cenas”

Un man šķiet, Putins Krievijā to nupat ir izdarījis…

Uz šo soli var paskatīties no cita punkta: Putins aizliedzis Krievijas tautu apgādāt ar pārtikas produktiem no ārpuses. Nu redzēsim vai krieviem nacionālšovinisma tendences ir stiprākas par tukšu vēderu..

No rīta bija humorīgs citāts no twitter: “Putins pievienojas Rietumu sankcijām”…

Katrā jokā ir daļa…

+16
-1
Atbildēt

4

    efeja60 > Ieva 07.08.2014. 17.12

    Vienotība atkal piebeigs šo apsviedību, tāpat kā ar degvielu izdarīja.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ieva 07.08.2014. 21.29

    ….Normund…ja Tu beidzot sāktu domāt, ne tikai pļepināt, tad saprastu, ka Latgales iedzīvotājiem paveras iespēja sākt nodarboties ar legālu uzņēmējdarbību – atverot pārtikas veikaliņus pierobežas zonā…lai Krievijas iedzīvotāji brauktu iepirkt “aizliegtās” preces un kursēt pār Latvijas – Krievijas robežu, tāpat kā to darīja mūsu ņiprie “nelegāļi”….

    …bet…protams, var sēdēt un turpināt vaimanāt – arī tā ir nodarbošanās….

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ieva 07.08.2014. 14.31

    Šveiks tomēr ir eiropietis. Krievus diezin vai tas ietekmēs, jo viņiem nav nekādas teikšanas pret caru Putinu.

    Interesanti, ka maizei laikam nav nekādu aizliegumu. Tātad ir cerības krieviem izdzīvot, gurķi un kandžu jau ari paši pieražos- izdzīvot varēs. Būs ka Zimbabvē: caram nekas netrūks un ceļot ari Putins drīkst- tikai tautai būs jāsavelk jostas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ieva 07.08.2014. 14.37

    ….Latgalē veikalniekiem/tirgotājiem strauji pieaugs apgrozījums, jo liegums neattiecas uz fiziskām personām, kas šķērso Krievijas robežu….apsviedīgi ļaudis varētu attīstīt savu uzņēmējdarbību pierobežas zonā….

    +10
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 07.08.2014. 15.05

Beidzot tiksim vaļā no Krievijas ietekmes ekonomikā!

Beidzot sāksim ražot augstas kvalitātes produktus rietumu tirgiem!

Beidzot tiksim vaļā no Krievijas tipa “uzņēmējdarbības” un “uzņēmējiem”!

Nākotne rādās aizvien saulaināka.

+14
0
Atbildēt

2

    ILZE > jmaklakovs 07.08.2014. 15.18

    nomale

    Kas notiks, ja Maskava ieviesīs embargo Latvijas galvenai eksportprecei, uzturēšanas atļaujām, kas baros kucesbērnus, kremļjaģas RP/V?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Alise > jmaklakovs 07.08.2014. 15.24

    nomale: Nākotne rādās aizvien saulaināka

    ——————–

    No vienas puses jums, nomale, ir taisnība. Bet ir cilvēki, kas domā šādi (skat citātu zemāk), un tā versija nav zemē metama, ir apdomas vērta, it īpaši ņemot vērā, ka vakarā paredzēta Putina ārkārtas uzstāšanās ar ziņojumu RU centrālajā TV.

    Citāts no viena cita foruma:

    “Patreiz notiekošais patiesi nedod iemeslu jautrībai. Aizliegums importēt pārtikas produktus (un tikai pārtikas!) nav vienkārši aizliegums vai sankcijas – tā ir arī garantija, ka ienaidnieks nenoindēs masveidā to produktu ēdājus. Aizliegums lidot virs savas teritorijas nav tikai ekonomisks – tas vienlaikus novērsīs teorētisku iespēju pasažieru lidmašīnas izmantot bumbu pārvadāšanai. Jau kādu laiku muitas savienības veikalu plauktos pat bez oficiālām sankcijām neparādās jauni ārzemēs ražotu dzērienu, arī alkoholisko, pievedumi – arī nodrošināšanās pret indēm. Šādu norobežošanos no iespējamās ievainojamības no āra varētu raksturot kā vēlmi atgriezties valsts pilnīgi kontrolētā ekonomikā, bet tas ir optimistiskākais no iemesliem. Pesimistiskākais ir tas, ka … dod dies, lai to nenāktos izrunāt.”

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu