Gatavoties karam vai dzīvot mierā? • IR.lv

Gatavoties karam vai dzīvot mierā?

32
Foto: Edijs Pālens, LETA
Māra Miķelsone

Diskusija Ir.lv par un pret obligātā militārā dienesta atjaunošanu Latvijā

Tā kā 2007.gadā Latvijā pāreja no obligātā militārā dienesta (OMD) uz profesionālo dienestu notika bez referenduma, tagad tik nozīmīgam valsts drošības jautājumam jābūt risinātam tautas nobalsošanā, uzskata Latvijas Ārlietu ministrijas padomnieks Veiko Spolītis.

Par un pret OMD atjaunošanu Latvijā pirmdien diskusiju portālā Ir.lv sāk Nacionālās informācijas aģentūras LETA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns un Veiko Spolītis.

Barkāns uzskata, ka Latvija valstij vajadzīgi ir abi – gan profesionāli karavīri, gan īss (līdz gadam) obligātais militārais dienests. Viņa pārliecība par OMD balstās uz to, ka dienests ir pamats mehānismam, kā nepieciešamības gadījumā iesaistīt plašu iedzīvotāju slāni savas zemes aizstāvībai. Pēc Barkāna domām, šis dienests būtu jāsavieno ar Zemessardzi un jāvairo tās loma sabiedrībā.

Viņa argumenti par OMD ir – tā ir patriotiskā audzināšana, tas nozīmē arī to, ka iedzīvotāji paši ir atbildīgi par savi valsti, un “kara vai (ļaunākais) okupācijas gadījumā mums ir jāgatavojas ar partizānu karam”. Savukārt partizānu karš ir iespējams tad, ja liela daļa valsts iedzīvotāju prot rīkoties ar ieročiem un pārzina kara tehniku un taktiku, uzskata Barkāns.

Viņa oponents Spolītis uzskata, ka jau tagad Latvijas pilsoņiem ir iespēja un tiesības brīvprātīgi pildīt dienestu Zemessardzē vai piedalīties Jaunsardzē, skautu un citās organizācijās. Viņš ir pārliecināts, ka mūsdienās efektīvai kara vešanai nepieciešamas mobilas karaspēka vienības. 

“Obligātā kārtā liekot cilvēkiem nodarboties ar to, kas nav viņu aicinājums, mēs atgriežamies pie totalitārā sabiedrībā valdošajiem tikumiem, operējot ar masām, nevis indivīdiem, un raidām signālu, ka gatavojamies karam,” norāda Spolītis.

Kā domāta jūs? Varat diskusijai pievienoties ar saviem komentāriem un balsojumu portālā Ir.lv šeit.

 

Komentāri (32)

buchamona 07.07.2014. 13.45

Par un pret OMD atjaunošanu Latvijā pirmdien diskusiju portālā Ir.lv sāk Nacionālās informācijas aģentūras LETA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns un Veiko Spolītis. +++ Kurš no viņiem abiem kaut ko jēdz no valsts aizsardzības ? :)

“… kā 2007.gadā Latvijā pāreja no obligātā militārā dienesta (OMD) uz profesionālo dienestu notika bez referenduma, tagad tik nozīmīgam valsts drošības jautājumam jābūt risinātam tautas nobalsošanā, uzskata Latvijas Ārlietu ministrijas padomnieks Veiko Spolītis.” +++ un vēl aicina par šīm lietām taisīt referendumu :)

Lai atbildīgi piedalītos referendumā par jautājumu, kurš skar valsts aizsardzību, ir vispirms kaut kas jāsaprot, nevis jābalsta savs balsojums uz emocijām un subjektīvas izpratnes. Baidos, ka šī te ” iniciatīva” rīkot diskusiju par šo tēmu ir tikai mēģinājums atgādināt par savu esamību un nekas vairāk.

+3
0
Atbildēt

2

    Kristīne > buchamona 07.07.2014. 21.19

    Kurš no viņiem abiem kaut ko jēdz no valsts aizsardzības ? :)

    ______________________________

    Ieskaitot moderatori, kura uzlikusi tik tendenciozu virsrakstu….

    Āmen.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > buchamona 07.07.2014. 15.50

    Man šķiet, ka referenduma pieminēšana jau pašā diskusijas sākumā nozīmē, ka daži “gudrinieki” ir aprēķinājuši – jo agrāk un biežāk pieminēs referendumu, jo neizbēgamāks tas būs. Savukārt, kuram te vēl ir ilūzijas par referendumu iespējamību šajā valstī?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ansis 07.07.2014. 15.07

Vispirms – vajadzīgas abas daļas:

a) profesionāļi, kas ļoti labi pārzin tehniku un metodes;

b) rezervisti mobilizācijai un vienkāršākām darbībam (kontrolposteņu apsardzei utml

Vai rezervi veidot ka obligāto dienestu vai kā brīvprātīgu zemessardzi:

1) tuvaka laika nemaz nav variantu – nav finansējuma OMD, tapēc jāstiprina Zemessardze

2) talākā nakotnē, kad būs nostiprināta profesionalā armija un paliks pāri finansējums … tad varēs atjaunot OMD.

Sakarā ar OMD – nedaudz risks, ka potenciāli var sanakt problemas ar ne visai lojaliem vai ne visai motivētiem pilsoņiem. Brīvrātīga zemessardzē šādu problēmu mazāk – bet gan jau var rast risinājumu – piemēram – mazāk motivētos atlasīt cita veida darbiem, kas neapdraud vienību kaujasspējas.

Par Šveices modeli, kur mājās stāvot ieroči … tas tikai atvieglinātu zaļajiem vīriņiem ieroču iegūšanu savām vajadzībām (atcerieties, ka Doņeckā viss sākās ar to, ka Krievijas iesūtītie teroristi sagrāma milicijas iecirkņus, lai iegūtu ieročus un izdalītu atbalstītajiem. Ja iedzīvotājiem kaujas ieroči jau būs, tad … teroristu atbalstītāji jau būs bruņoti.

Šveicei tuvākais agresors ir … 500-1000km no robežas, cita iekšpolitiskā situācija utt.

+5
-2
Atbildēt

0

Janis 07.07.2014. 13.32

Drošība nav “nodarbošanās”, bet vispārēja vajadzība.

Kara gadījumā profesionāla armija Latvijai būtu skaitliski daudz par mazu, lai ko mainītu.

Si vis pacem para bellum.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu