Komisija vienojas par pakāpenisku aizsardzības budžeta pieaugumu • IR.lv

Komisija vienojas par pakāpenisku aizsardzības budžeta pieaugumu

22
Foto: ieva Lūka, LETA

Nākamgad aizsardzības finansējumam jābūt ne mazākam par 1% no prognozētā IKP apjoma

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja Valsts aizsardzības finansēšanas likumprojektu. Deputāti vienojās par pakāpenisku finansējuma pieaugumu šai nozarei vismaz līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2020.gadā.

Kompromisa priekšlikums, kuru atbalstīja arī Finanšu ministrija (FM) un Aizsardzības ministrija, paredz valsts aizsardzībai nākamgad atvēlēt finansējumu ne mazāku par 1% no prognozētā IKP apjoma. Tas nākamgad prasīs papildu 30 miljonus eiro, norādīja FM pārstāvji.

Tāpat likumprojekts paredz 2016.gadā aizsardzībai noteikt finansējumu, kas nav mazāks par 1,1% no šim gadam prognozētā IKP apjoma, 2017.gadā – ne mazāku par 1,3% no IKP, 2018.gadā – ne mazāku par 1,5% no IKP, 2019.gadā – ne mazāku par 1,75% no IKP, bet 2020.gadā un turpmāk – ne mazāku par 2% no IKP.

Vienlaikus likumprojektā paredzēta iespēja Ministru kabinetam lemt par līdzekļu pārdali aizsardzības finansējuma palielināšanai, ja tās nepieciešams noteiktu projektu īstenošanai.

Komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība) skaidroja, ka vienošanās par atbalstu tieši šim priekšlikumam panākta, izvērtējot iespējas un nākotnes projektus. Šo ierosinājumu balsojumā atbalstīja seši koalīcijas deputāti, savukārt trīs “Saskaņas centra” (SC) parlamentārieši bija pret.

Deputāts Aleksandrs Sakovskis (SC) skaidroja, ka neiebilst pret finansējuma palielināšanu, tomēr, nosakot konkrētus skaitļus, “paši iedzenam sevi stūrī”. Proti, finansējums nepieciešams arī citām nozarēm, turklāt šis likums par finansējumu aizsardzībai vēlāk varētu kļūt par vienu no iemesliem sarunai par nodokļu celšanu, bažījās Sakovskis.

Par šo likumprojektu galīgajā lasījumā Saeima plāno lemt rīt, 3.jūlijā.

Sākotnēji likumprojekts paredzēja noteikt, ka 2020.gadā un turpmākajos gados finansējumam aizsardzības nozarei jābūt ne mazākam par 2% no IKP. Savukārt līdz 2020.gadam, ņemot vērā budžeta iespējas, būtu jānodrošina pakāpeniska virzība uz šo mērķi. Proti, sākotnēji likumprojektā nebija paredzēts konkrēts finansējuma apmērs no IKP katram gadam.

 

Komentāri (22)

Þanis Bezmers 02.07.2014. 13.25

” Deputāts Aleksandrs Sakovskis (SC) skaidroja, ka. ..”paši iedzenam sevi stūrī”.
Ko gan citu kā ačgārnu skaidrojumu spēj agresīvu kaimiņvalsts valdnieku brāļu psrtijas depytāts.

+3
-1
Atbildēt

2

    Ojārs > Þanis Bezmers 02.07.2014. 14.28

    Pēc SĀB domām Agešins ir normāls čalis. Pavisam cita lieta “šaubīgā” Baiba Broka… :))))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Þanis Bezmers 02.07.2014. 14.19

    Deputāts Aleksandrs Sakovskis un citi sc deputāti taču ir citas valsts faktiskie pilsoņi, kuriem NEZINKĀPĒC ir iedota atļauja kaitēt Latvijas valstij Latvijas parlamentā. Kamēr šo situāciju neatrisināsim, politiskais process tiks čakarēts un čakarēts, labākajā gadījumā ar kaitnieciskiem izteicieniem, sliktākajā ar kaitnieciskām darbībām… Interesanti, cikos krievijas vēstniecībā ir ziņojums par to, kas tiek runāts Nacionālās drošības komisijā, kurā darbojas Valērijs Agešins un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā kur darbojas Ivans Klementjevs, Jānis Ādamsons, Igors Meļņikovs, Mihails Zemļinskis…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu