Trešdien kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" Signes Baumanes filmu vakars • IR.lv

Trešdien kultūras vasarnīcā “Esplanāde 2014” Signes Baumanes filmu vakars

34
Kadrs no Signes Baumanes filmas "Veterinārārsts"

Atklās pasākumu ciklu “Latvijas filmu vakari” 

Ar režisores Signes Baumanes animācijas filmu seansu pieaugušajiem šovakar plkst.22.30 kultūras vasarnīcā “Esplanāde 2014” tiks atklāts pasākumu cikls “Latvijas filmu vakari”, raksta  aģentūra LETA. Pasākumu ciklu atklās Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma un pirms seansa ar savām filmām iepazīstinās Amerikas Kinoakadēmijas biedre, Ņujorkā dzīvojošā latviešu režisore un animācijas filmu māksliniece Baumane. 

Baumanes filmu vadmotīvs ir sievietes sajūtas un pieredze, savukārt izteiksmes veids – metaforisks un nereti provokatīvs. Viņas animācijas filmas ir izrādītas nozīmīgos pasaules festivālos. Šo filmu mērķauditorija ir pieaugušais skatītājs, kurš gatavs mākslinieciskiem un jēdzieniskiem izaicinājumiem. Baumanes filmu seansā tiks izrādītas animācijas īsfilmas “Sieviete”, “Zobārsts”, “Veterinārārsts” un citas. Režisore iepazīstinās arī ar savu pirmo pilnmetrāžas animācijas filmu “Akmeņi manās kabatās”, kas jūlija sākumā pārstāvēs gan Latviju, gan ASV 49.Starptautiskajā Karlovi Varu festivālā Čehijā un ir pirmā pilnmetrāžas animācijas filma, kas jebkad iekļauta šī festivāla konkursa programmā. 

Pasākumu cikls “Latvijas filmu vakari” notiks desmit trešdienas vakarus. Būs iespējams noskatīties gan retāk redzētas, gan klasiskas Latvijas filmas. Tiks izrādītas arī jaunās Latvijas filmas – režisores Kristas Burānes dokumentālā filma “Māra”, kā arī režisores Ilonas Brūveres dokumentālā filma “Tapieris”. Gaidot Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanu, skatītājiem tiks rādītas arī balvai nominētās latviešu filmas. Būs redzamas gan Lailas Pakalniņas, gan Vladimira Leščova, kā arī Ivara Selecka filmas. Kino vakaros tā veidotāji pieskarsies arī Latvijas kultūras kanonam, izrādot Rolanda Kalniņa spēlfilmu “Četri balti krekli”. Filmu vakaros skatītāji varēs noskatīties arī Aigara Graubas spēlfilmu “Sapņu komanda”. Tiks izrādītas arī projektā “Rīgas kino” tapušās skolēnu filmas. Latvijas filmu seansus noslēgs Jāņa Norda filma “Mammu, es tevi mīlu”.

Latvijas filmas būs iespējams redzēt arī brīvdabas seansos vairākās pilsētās – Rēzeknē, Cēsīs, Kuldīgā u.c. Latvijas filmas varēs skatīties arī festivāla “Positivus” apmeklētāji. Nākamajā pasākumā, 9. jūlijā, tiks izrādītas Pakalniņas īsfilmas, divas no tām nominētas Eiropas Kinoakadēmijas balvai – “Leiputrija” 2005.gadā un “Uguns” 2008.gadā.

Vairāk informācijas Nacionālā kino centra mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu