ES un ASV Krievijai dod trīs dienas laika (papild.) • IR.lv

ES un ASV Krievijai dod trīs dienas laika (papild.)

40
Vācijas kanclere Angela Merkele sveic Ukrainas prezidentu Petro Porošenko ar asociācijas līguma parakstīšanu. Foto: AFP/LETA

ASV pievienojās ES ultimātam Krievijai

Eiropas Savienība un ASV no Krievijas varas iestādēm sagaida, ka līdz 30.jūnijam notiks darbības, lai stabilizētu situāciju Austrumukrainā. Ja tas nenotiks, vai ASV ieviesīs jaunas sankcijas pret Krieviju, Baltā nama preses pārstāvis pagaidām neprecizēja, ziņo Dw.de.

ASV pievienojās ES ultimātam Krievijai, ko ES līderi pieņēma piektdien, dodot trīs dienas laika, lai noregulētu situāciju Ukrainā. Ja līdz 30.jūnijam Maskava neizpildīs virkni noteikumu, kurus izvirzīja ES līderi samitā Briselē, pret Krieviju var tikt ieviestas stingrākas sankcijas, ziņo aģentūra DPA.

ES valstu līderi paziņoja, ka Krievijai šajā termiņā nekavējoties jāsāk sarunas ar Ukrainu par miera plānu, ko ierosinājis prezidents Petro Porošenko. Vēl ir jāpanāk ķīlnieku un gūstekņu atbrīvošana no teroristiem, Ukrainai jāatdod kontrole pār trim pierobežas robežpunktiem un jāvienojas ar Kijevu par to, kā notiks kontrole par karadarbības pārtraukšanas ievērošanu.

ES līderu paziņojumā uzsvērts, ka viņi jebkurā brīdī var sanākt kopā, lai lemtu par „nopietnu ierobežojošu pasākumu” īstenošanu pret Krieviju.

ASV, pievienojoties ES līderu vēstij, atzīmējušas, ka Savienotās Valstis pieprasa nekavējoties no Ukrainas robežas atvilkt Krievijas karaspēku un pārtraukt Austrumukrainas separātistu atbalstīšanu, norādījis Baltā nama preses sekretārs Džošs Ernests.

Viņš nav atbildējis uz jautājumu, vai ASV ieviesīs jaunas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, ja tā neīstenos prasības. ASV pārstāvis tikai norādīja, ka tādā gadījumā tie ekonomiskie ierobežojumi, ko izjutīs Krievija, palielināsies.

Jau rakstīts, ka sākotnēji mediji ziņoja – Eiropas Savienība (ES) piektdien nepieņems lēmumu par jaunām un stingrākām sankcijām pret Krieviju. To varējis secināt pēc dokumenta projekta ar samita secinājumiem, kas nonākuši aģentūras rīcībā. Savukārt ASV savus soļus šajā jautājumā saskaņos ar ES, vēsta Dw.de.

Vienīgajā punktā, kurā tiek pieminēti šie soļi, ir teikts, ka ES atgādina – EK, ES dalībvalstis veic sagatavošanās darbus, kas аtbilst tām prasībām, „kuras tika izteiktas martā”, lai varētu spert turpmākos soļus, ja „to prasīs notikumi Austrumukrainā”.

ES padome arī apņēmusies turpināt neatzīt Krimas aneksiju, atzīmējot, ka „apsveic darbus, ko veikusi Eiropas Komisija, lai īstenotu šo politiku un pieņemtu lēmumu to preču importa aizliegumam no Krimas un Sevastopoles, kuriem nav Ukrainas sertifikāta”.

Eiropas Savienība no trešdienas, 25.jūnija, aizliedza importu no Krimas un Sevastopoles, tādējādi reaģējot uz Krievijas īstenoto Krimas aneksiju, liecina šīs nedēļas sākumā panākta ES ārlietu ministru vienošanās.

“Sākot ar 25.jūniju preces, kuru izcelsmes vieta ir Krima un Sevastopole, vairs netiks importētas Eiropas Savienībā,” teikts ministru paziņojumā. Imports no Krimas tiks pieļauts tikai tad, ja attiecīgās preces būs sertificējusi Ukrainas valdība.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (40)

Þanis Bezmers 27.06.2014. 13.59

Ločmel’, staļinistiem kabzģec ar tām pašām sankcijām, kas jau darbojas. Laika jautājums.

+12
-1
Atbildēt

0

gundega_heiberga 28.06.2014. 08.42

Močītājs ir sorķīrā. Ar vai bez jaunām sankcijām. Tuvākos pāris mēnešus būsim liecinieki žurku bēgšanai no LUGANDAS republikas.

+8
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 27.06.2014. 13.51

ES griež asti saudzīgi, pa gabaliņam, lai sunim mazāk sāpētu.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu