Sankcijas un savtīgums • IR.lv

Sankcijas un savtīgums

2
Aivars Ozoliņš

Latvijai jābūt skaidrai politikai ekonomiskām attiecībām ar Krieviju

Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs vakariņās dzer caur Latviju atvestu chianti no viņa vīna darītavas Itālijā, bet brokastīs Latvijas eksportētu viskiju, uzkož Latvijā ražotu aspirīna tableti un piedraud «nogalināt visus». Šādā gandrīz vai ticamā viņa dienas rutīnā laikam iederētos arī Latvijā ražotas smaržas un mežģīņu apakšveļa.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Latvijas eksports uz Krieviju samazinājies par nieka sešiem procentiem, toties strauji pieaudzis eksports uz Kazahstānu un Kirgizstānu, kas ir droša pazīme, ka šīs preces nonāk Krievijā. Un tās nav tikai «zāles un krūšturi», kā šķiet Mārim Kučinskim no Apvienotā saraksta. Latvija ir kļuvusi par Eiropā lielāko viskija eksportētāju, vīna eksportā apsteigusi Itāliju, taču eksportē arī, piemēram, būvmateriālus, auto detaļas, elektroiekārtas. «Latvija ir ceļš uz Maskavu visai Eiropas Savienībai,» saka VID Muitas pārvaldes vadītājs Raimonds Zukuls.

Uz Krieviju turpina eksportēt 143 Latvijas uzņēmumi, marta beigās bija saskaitījusi Latvijas Televīzija. Bet pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica pagājušonedēļ publicēja divdesmit lielāko eksportētāju sarakstu.

Pirmajā vietā ir Wellman Logistics, kas divos gados piegādājis uz Krieviju alkoholu par 146 miljoniem ASV dolāru. Uzņēmuma vērtību pašaprakstā ir «apolitiskums un draudzīgums». Otrais un trešais lielākie ir Olainfarm un Grindeks meitasuzņēmums Kalceks, kuri šādu biznesu aizbildina ar humāniem apsvērumiem. Medikamenti un pārtikas preces nav sankcijām pakļauto preču sarakstā, bet pārorientēties uz Rietumu tirgiem esot grūti. Vai, kā skaidro rāvējslēdzēju ražotājs Arta F, «mēs strādājam nevis ar Krievijas valsti, bet gan (..) ar cilvēkiem», kuriem neesot «nekāda sakara ar politiku».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu