Ukrainas prezidents: Miers ir atkarīgs no Putina noskaņojuma • IR.lv

Ukrainas prezidents: Miers ir atkarīgs no Putina noskaņojuma

23
Petro Porošenko uzstājas Eiropas Parlamentā. Foto: AFP/LETA

Putina padomnieks Ukrainas prezidentu nosauc par nacistu

Miers Ukrainā ir iespējams, ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir labā noskaņojumā, pavēstījis Ukrainas prezidents Petrs Porošenko.

“Dažreiz Putina nostāja ir pragmatiska, bet dažreiz – ļoti emocionāla,” intervijā CNN norādīja Porošenko. “Es tikai mēģinu atrast mirkli, kad viņš pragmatiskāks, ne tik ļoti emocionāls.” “Uzskatu, ka dažu nedēļu vai mēnešu laikā mēs varētu noslēgt mieru,” sacīja Porošenko.

Atbildot jautājumu, vai viņš ir īstais cilvēks, kurš varētu noslēgt mieru ar Putinu, Porošenko atbildēja, ka tāds ir viņa mērķis.

“Es esmu gatavs noslēgt mieru ar jebkuru. Es gribu mieru savai valstij. Ne tāpēc, ka mēs būtu vāji vai mazāk patriotiski, kā citi. Mēs esam gatavi aizstāvēt valsti, un man ļoti nepatiktu, ja mēs neizmantotu jebkuru iespēju, lai atkal ieviestu mieru reģionā. Visi kaujinieki Ukrainas teritorijā ir no Krievijas, tie ir Krievijas pilsoņi,” viņš sacīja, piebilstot, ka separātistu vadītāji ir no Krievijas specdienestiem. “Ja tas tā turpināsies, būs īsts karš.”

Ir.lv jau rakstīja, ka Krievijas politologs Staņislavs Belkovskis norādīja – Putins Porošenko neuzskata par pilnvērtīgu sarunu partneri, lai arī Porošenko miera plāns ir labs. Putina pašreizējā darbība ir vērsta uz Rietumiem, ASV, lai netiktu ieviestas jaunas sankcijas pret Krieviju.

Belkovskis jaunā intervijā Krievijas opozīcijas televīzijai „Doždj” teicis, ka, viņaprāt, arī Porošenko netic, ka miera plāns īstenosies. „Šis plāns ir vajadzīgs, lai 27.jūnijā paziņotu: Krievija un tās atbalstītie separātisti pārkāpj miera plānu,” teica Belkovskis, kurš uzskata, ka Porošenko jāvelk laiks, lai parakstītu asociācijas līgumu ar ES.

Politologs uzskata, ka Krievijas atbalstītie separātisti nenoliks ieročus, kamēr viņus atbalstīs Maskava. Uz jautājumu, kad varētu tikt pārtraukta karadarbība Austrumukrainā, Belkovskis atbildēja, ka tas var ilgt nenoteikti ilgi, jo viss ir atkarīgs no Putina, vai viņš no Rietumiem saņems pietiekami pārliecinošu liecību, ka Rietumi vēlas ar viņu vienoties par Ukrainu. „Uzskatu, ka šī eskalācija turpināsies aptuveni līdz augustam – septembrim. Pēc tam var notikt kaut kas, kas izmainīs notikumu gaitu,” intervijā teicis Belkovskis.

Tikmēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Sergejs Glazjevs intervijā raidorganizācijai BBC nosaucis Ukrainas prezidentu Petru Porošenko par nacistu, vēsta LETA/UNN.

Glazjevs intervijā teicis, ka Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līguma parakstīšana nav leģitīma, tāpat kā pats jaunais Ukrainas prezidents. Līgums tiks parakstīts piektdien ES līderu samitā Briselē.

Glazjevs uzskata, ka Eiropa ar spēku piespiež Ukrainu parakstīt šo dokumentu. “Viņi noorganizēja Ukrainā bruņotu apvērsumu. Viņi palīdzēja nacistiem nokļūt pie varas. Šī nacistiskā valdība bombardē lielāko Ukrainas reģionu,” viņš uzsvēra.

Uz tieši uzdoto žurnālista jautājumu, vai viņš par nacistu uzskata arī Petro Porošenko, Krievijas prezidenta padomnieks atbildējis apstiprinoši. “Uzskatu, ka pēc līguma parakstīšanas eiropieši būs pārsteigti, kad šis Eiropas birokrātu un politiķu radītais nacistiskais Frankenšteins klauvēs pie viņu valstu durvīm,” Glazjevu citē Krievijas BBC preses dienests.

Par spīti Krievijas sarūgtinājumam, Ukrainas prezidents Petro Porošenko Briselē parakstīs nozīmīgo vienošanos ar ES. Viņa priekšgājējs Viktors Janukovičs pagājušā gada novembrī Maskavas spiediena dēļ pēdējā brīdī pēkšņi pieņēma lēmumu apturēt līguma parakstīšanas procedūru. Tas izraisīja lielus protestus Kijevā, kas noveda pie viņa gāšana.

Maskava vairākus mēnešus uzstājusi, ka tai ir tiesības piedalīties ES sarunās ar Ukrainu, jo esot apdraudētas tās ekonomiskās intereses.

 

Komentāri (23)

silvija_vitina 27.06.2014. 11.01

nu, redz cik vienkārši. Krievija pasauli iedala krievos un nacistos. krieviem baigā cemme, ka ukraiņi negrib būt krievi. Tāpēc fiksi vien jānosauc par nacistiem.

Tagad vien atliek precizēt nacisma definīciju.

+8
-1
Atbildēt

1

inesite15 27.06.2014. 21.03

Tas ir tā, kā kad dresētu kaukāzieti šmurguļi vai vecas sievas aiz astes raustītu – no vienas puses varētu uzflammēties momentā, no otras – atceras dresūru, ģenētiski arī nekāds briesmonis nav, un jūt, ka nav tur īsti saprotama pretinieka … i smaka kaut kāda pazīstama ……….

bet visam ir savas robežas .

0
0
Atbildēt

0

Ieva Aile 27.06.2014. 11.07

Kāda daļa ES par Krievijas ekonomiskajām interesēm…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu