Porošenko radikāli decentralizēs varu valstī • IR.lv

Porošenko radikāli decentralizēs varu valstī

24
Ukrainas prezidents Petro Porošenko (pa kreisi) pirms Jāņiem apmeklēja Austrumukrainu, kur tikās ar vietējiem iedzīvotājiem. Attēlā - tikšanās laikā Slavjanogorskā. Foto: AFP/LETA

Briselē jāizlemj, vai ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju

Ukrainas parlaments ceturtdien saņems prezidenta Petro Porošenko izstrādāto likumprojektu par Konstitūcijas izmaiņām, lai decentralizētu valsts varu, vairāk tiesību deleģējot pašvaldībām, ziņo Dw.de. Taču kā vienīgā valsts valoda Ukrainā tiks saglabāta ukraiņu valoda, trešdien paziņoja Porošenko, uzstājoties pašvaldību un valsts varas pārstāvju tikšanās laikā.

Kā norādījis Porošenko, Ukrainas parlaments šādas izmaiņas pirmajā lasījumā var pieņemt jau nākamnedēļ.

„Mēs vēlamies izmainīt tautai tuvāko – vietējo varu, nodot pašvaldībām reālas pilnvaras, kādas šai sistēmai līdz šim nekad iepriekš Ukrainā nav bijušas,” teica valsts vadītājs.

Porošenko arī uzsvēris, ka likumprojekts paredz apgabalu un rajonu valsts administrāciju likvidāciju un prezidenta pārstāvja amata ieviešanu. Likumprojekts paredz izveidot vietējo padomju izpildkomitejas, kurām tiks deleģēta valsts varas funkciju pārstāvniecība pašvaldībās.

„Pāsvaldībās paliks liela daļa nodokļu, kuri tiks saņemti pašvaldības teritorijā,” teica prezidents. Viņš arī uzsvēra, ka decentralizācija paredz vietējo kopienu pilnvaru paplašināšanu, tai skaitā kultūras, tradīciju, vēsturiskās atmiņas saglabāšanas un valodas politikā. „Taču vienīgā valsts valoda Ukrainā bija, ir un būs ukraiņu valoda,” uzsvēra Porošenko.

Ukrainas prezidents divas dienas piedalīsies Briselē notiekošajā Eiropas Savienības valstu samitā, kur runa būs par Krievijas – Ukrainas konfliktu. Ceturtdien Porošenko būs jāsniedz samitā sīkāks izklāsts par situāciju valstī un it sevišķi Austrumukrainā.

Tas ES valstu vadītājiem ir svarīgi, jo šajās dienās Briselei nāksies izlemt, vai pāriet uz sankciju pret Krieviju trešo līmeni. Runa ir par faktisku ekonomisku un finansiālu embargo.

Kā vēsta vācu Dw.de, par spīti vairāku vācu mediju apgalvojumiem, ka ES līderi aizkulisēs par to jau esot vienojušies un sankcijas esot izlemts jautājums, Vācijas kancleres Angelas Merkeles birojā norāda, ka Vācija joprojām uzskata, ka nepieciešams konfliktu noregulēt ar diplomātiskiem un mierīgiem līdzekļiem.

 

Komentāri (24)

Janka, Janic 26.06.2014. 10.35

vaaciešiem liidziiga situaacija bija arii Grieķijaa , kuraa kad to uzņeema ES vaacieši iegruuda pamatiigas investiicijas , tur taapat vaacioeši uzspieda visaam ES valstiim paliidziuibas nastu grieķu kraapniekiem , lai valstii nebuutu bankrots , ar krieviem bilde veel sarežģiitaaka , plaša meeroga bizness un veel krievijas gaazes bizness, tagad lai pieņemtu pilniigu embargo , vaaciešiem taa skaade buus milziiga , fraņči ar saviem kuģiem ar uz driķera , bet muuseejie kauks liidz , taakaa sankcijas var palikt uz papiira.

+2
0
Atbildēt

0

Zoņtiks 26.06.2014. 11.49

nulle, runājot par “pajoļiem” – kas, tavuprāt, esi tu pats pēc tam kad ieņirdzi par latviešu karavīriem, kuri krita Irākā?

+4
-2
Atbildēt

0

dro 26.06.2014. 16.14

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu