Porošenko uz nedēļu izsludina vienpusēju uguns pārtraukšanu valsts austrumos • IR.lv

Porošenko uz nedēļu izsludina vienpusēju uguns pārtraukšanu valsts austrumos

26
Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto: AFP/LETA

Tomēr, ja nemiernieki uzbruks Ukrainas karavīriem, viņi atbildēs ar spēku

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien izsludinājis nedēļu ilgu vienpusēju uguns pārtraukšanu pretterorisma zonā Austrumukrainā, paziņojusi Iekšlietu ministrija.

Pamiers būs spēkā no 20.jūnija līdz 27.jūnijam, lai dotu separātistiem iespēju nolikt ieročus, vēsta LETA/DPA.

Antiterorisma operācijas spīkers Vladislavs Seļezņovs precizēja, ka prezidents uzdevis uguni pārtraukt no 20.jūnija pulksten 22 līdz 27.jūnija pulksten 10, raksta „Ukrainskaja pravda”.

Tomēr Porošenko norādījis, ka gadījumā, ja nemiernieki uzbruks Ukrainas karavīriem, viņi atbildēs ar spēku.

Prezidents arī paziņojis, ka drīzumā sāksies Austrumukrainā kaujās sagrauto namu atjaunošana. Visus darbus veiks uz valsts budžeta rēķina.

Porošenko arī pieņēmis ģenerāļa Muženko ziņojumu, ka piektdien pulksten 18.30 pabeigta Ukrainas valsts robežas aizsardzības atjaunošanas operācija. Porošenko teicis: „Pārejam uz miera plāna nākamo fāzi – valsts robežas kontroles režīmu.”

Uguns pārtraukšana ir daļa no Porošenko piektdien izsludinātā 14 punktu miera plāna situācijas noregulēšanai Doņeckas un Luganskas apgabalos.

Prezidents apsolījis arī varas decentralizāciju konstitucionālu reformu ceļā un solījis atcelt kriminālatbildību nemierniekiem, kas nav pastrādājuši nopietnus noziegumus, garantēt koridoru krievu un ukraiņu algotņiem konflikta zonas pamešanai.

Rietumu līderi Porošenko plānu jau novērtējuši atzinīgi.

Savukārt promaskavisko separātistu grupējuma “Luganskas tautas republika” (LTR) līderis Valērijs Bolotovs noraidījis Porošenko pamiera piedāvājumu, paziņojot, ka neviens nenoliks ieročus, kamēr Kijeva neatvilks savus spēkus.

Krievija piektdien asi nokritizējusi Ukrainas prezidenta Petro Porošenko izsludināto nedēļu ilgo uguns pārtraukšanu pretterorisma zonā Austrumukrainā, nodēvējot to par ultimātu separātistiem.

“Sākotnējā analīze diemžēl liecina, ka tas nav uzaicinājums uz mieru un sarunām, bet ultimāts kaujiniekiem Ukrainas dienvidaustrumos nolikt savus ieročus,” paziņojis Kremlis.

 

Komentāri (26)

boss 21.06.2014. 13.30

Pamiers nedēļas garumā. Vienīgais, kas uztrauc – kā šis laiks tiks izmantots.

Tas ir cilvēcīgi, ja domājam par civiliedzīvotājiem.

Taču vai nebūs tā, ka separātisti šo laiku izmantos spēku sakopošanai, ieroču un karotāju ievešanai, bruņojuma palielināšanai?! Līdz ar to daudz briesmīgākas kaujas turpmāk?

Lai nu tā nebūtu! Lai Ukrainai izdodas atjaunot vienotu valsti, vienotu ukraiņu valsti!

+7
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 21.06.2014. 17.27

jmaklakovs 20.06.2014. 22.00

Sviests! Robeža vaļā. Separātisti pa šo nedēļu savedīs simtiem tanku. Ka tik nedēļas beigās arī aviāciju nesapērkas avīžu kioskos. Nodevība un sabotāža lien pa visām spraugām.

+4
0
Atbildēt

8

    ILZE > jmaklakovs 21.06.2014. 09.58

    Raicha

    Tikai Krima, tur ukraiņi bija kaut kādi 12 – 13%

    _____________________

    Tam nav nekādas nozīmes. Nelegāliem imigrantiem visiem ir jābūt integrētiem, repatriētiem vai utilizētiem. Un vispār šajā desmitgadē ir jāveic globāla atkrievošana, fašismam nav vietas 21. gadsimtā. Amen.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ILZE > jmaklakovs 21.06.2014. 11.49

    Raicha

    Tur varētu būt tā problēma, ka pasē “krainis”, bet ikdienā lieto krievu valodu.

    ________________

    Pēc krievu pastrādātām zvērībām aizvien vairāk būs tādu, kas neuzskatīs sevi par bezsugas bidlu, vai hoholu vai malorosu, kā viņu nicīgi dēvē krievu impērasti, bet piederīgus ukraiņu nācijai. Ja mūsu valsts adekvāti attiektos pret krievu fašistu izdzimteņiem un nelaizītu tiem pakaļas, Latvija šeit dzīvojošos ukraiņus dabūtu savā pusē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > jmaklakovs 21.06.2014. 01.08

    >>>Pēc statistikas šie abi rajoni un krima bija vienīgie ar ne ukraiņu pārsvaru. >>>

    Tikai Krima, tur ukraiņi bija kaut kādi 12 – 13%, druscīt krimas tatāri, bet zem 10%, pārējais, ap 80% – krievi…

    Luganskas un Doņeckas apgabalos pēc pēdējiem oficiālajiem datiem ukraiņi ~ 65% plus mīnus:)

    Citos reģionos, izņemot dažas pilsētas – viennozīmīga ukraiņu dominance…

    Visa Latvija pēc iedzīvotāju % sadalījuma stipri atsit Lugandonu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > jmaklakovs 21.06.2014. 10.44

    -> Ozolnieki

    Tur varētu būt tā problēma, ka pasē “krainis”, bet ikdienā lieto krievu valodu.

    Es skatījos kaut kādā ukraiņu saitā, tikko Lugandonas tracis sākās, un tur vē bija smalks mājiens un Latvijas pusi, tjip ka mums te nac. situācija tā pati, kas Donbasā:(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ludmila > jmaklakovs 20.06.2014. 23.27

    Avīžu kiosku sortiments protams nav aizliegts un tas plūdīs . Porošenko galvenais dabūt cietas rietumu ,,it sevišķi ASV garantijas , labāk protams arī tehniku izlūkošanas datus ( satelīti un ne tikai ) . Ukrainas kartē tas pleķitis mazs , laikam var ticēt ,ka putins stipri pārrēķinājās ar vietējo atbalstu . Pēc statistikas šie abi rajoni un krima bija vienīgie ar ne ukraiņu pārsvaru .

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > jmaklakovs 21.06.2014. 10.41

    Tomēr būtu jāatzīmē, ka Ukrainā, atšķirībā no Latvijas, valoda nav tā robežšķirtne starp patriotiem un piekto kolonnu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ludmila > jmaklakovs 21.06.2014. 09.25

    Man nav īsti skaidrs nacionālais jautājums austurum ukrainā . Statistika viens . Tad ir dzirdēts tāds vārdu salikums , ….tik un tik %( bija liels ) ukraiņi ģimenē lieto krievu valodu ???!!! Kad dienēju CCCP armijā tad Donbasiesi sevi sauca par hakli , lai gan ukrainiski nemaz nerunāja , rotā bija arī daudz rietum ukraiņi , savstarpēji viņi nekonfliktēja .

    PS Māsas draudzene pēc asinīm un izskata kazahiete , ģimenes ( 5 brāļi māsas ) valoda krievu , lepojas ar brāli kurš iemācījies kazahu valodu . Sevi par krievieti kategoriski neuzskata . Kā teicis viens klasiķis …umom ņe poņjatj

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ludmila > jmaklakovs 21.06.2014. 09.14

    Raica

    Te būs apkopojums no viena erudīta cilvēka bloga ( R Eglājs )

    Kartē aplami norādīts, kur Ukrainā kuŗa valoda pārsvarā, tāpēc tā rada maldīgu iespaidu, it kā ukrainiska būtu mazākā valsts daļa un valdošā būtu krievu valoda. Patiesie dati (2001.g. tautskaite — jaunākā, kas Ukrainā bijusi) ir tādi — valsts mērogā 67,5% iedzīvotāju dzimtā valoda ir ukraiņu, 29,6% — krievu. Pa apgabaliem:

    Čerņihivas apgabalā (oranžais pa labi un uz augšu no Kijivas) ukraiņu valoda ir dzimtā 89% iedzīvotāju, krievu — 10,3%;

    Sumu apgabalā (ar līmeniskām svītrām virs Poltavas) ukraiņu valoda ir dzimtā 84% iedzīvotāju, krievu — 15,6%;

    Poltavas apgabalā ukraiņu valoda ir dzimtā 90% iedzīvotāju, krievu — 9,5%;

    Odesas apgabalā (oranžais visvairāk lejā un pa kreisi) ukraiņu valoda ir dzimtā 46,3% iedzīvotāju, krievu — 41,9%, bulgāru — 4,9% un rumāņu — 3,9%;

    Mikolajivas apgabalā (oranžais pa labi no Odesas) ukraiņu valoda ir dzimtā 69,2% iedzīvotāju, krievu — 29,3%;

    Chersonas apgabalā (oranžais pa labi no Mikolajivas un virs Krimas) ukraiņu valoda ir dzimtā 73,2% iedzīvotāju, krievu — 24,9%;

    Zaporižjas apgabalā (ar līmeniskām svītrām starp Chersonu un Doņecku) ukraiņu valoda ir dzimtā 50,2% iedzīvotāju, krievu — 48,2%;

    Dņipropetrovskas apgabalā (ar līmeniskām svītrām starp Zaporižju un Poltavu) ukraiņu valoda ir dzimtā 67% iedzīvotāju, krievu — 32%;

    Charkivas apgabalā (oranžais pa labi no Poltavas) ukraiņu valoda ir dzimtā 53,8% iedzīvotāju, krievu — 44,3%.

    Diemžēl visus šos apgabalus “Latvijas Avīze” ieskaitījusi kategorijā “vairums krievu valodā runājošo”, kaut patiesībā tajā ietilpst vien Doņecka, Luhanska un Krima. Varbūt kāds iebildīs, ka kļūdījusies AFP, ne “LA”. Atvainojiet — pirmkārt, valodu stāvoklis ir viena no pamatlietām, ko zināt par Ukrainu; otrkārt, avotu pārbaude nav netikums. Citādi tikpat labi par Latviju var klārēt, ka Valmierā, Bauskas, Alūksnes, Balvu, Dobeles, Valkas un Ogres novadā ir “vairums krievu valodā runājošo”. Patiesā Ukrainas valodu karte ir tāda:

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu