Separātisti Ukrainā apstiprina EDSO novērotāju aizturēšanu • IR.lv

Separātisti Ukrainā apstiprina EDSO novērotāju aizturēšanu

29
Prokrieviskie militāristi pie barikādes Doņeckā. Foto: AFP/LETA

Jaceņuks: Ja Krievija pārtrauks atbalstīt separātistus, situācija Ukrainas austrumos tiks atrisināta nedēļas laikā

Promaskaviskie separātisti Slovjanskā ceturtdien apstiprināja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju aizturēšanu. Kā pavēstīja pašpasludinātais Slovjanskas mērs Vjačeslavs Ponomarjovs, kopš pirmdienas pazudušajiem četriem EDSO novērotājiem klājoties labi, un viņi tiks atbrīvoti, ziņo LETA/Ukrainskaja pravda.

“Mēs viņiem teicām kādu laiku nekur nedoties, taču šie četri izrādījās ļoti naski. Protams, viņi tika aizturēti. Neviens viņus nearestēja. Mēs viņus aizturējām. Tagad mēs noskaidrosim, kas viņi ir, kurp viņi devās un kāpēc, un ļausim viņiem iet,” norādīja Ponomarjovs. Viņš pieļāva, ka aizturētās personas varētu būt iesaistītas spiegošanā.

Jau ziņots, ka pirmdienas vakarā EDSO Doņeckā pazaudēja kontaktus ar četriem novērotājiem no Igaunijas, Dānijas, Turcijas un Šveices. Trešdien Doņeckas reģionā uz laiku tika aizturēta vēl viena novērotāju grupa, kurā ietilpa 11 cilvēki. Vēlāk organizācijai izdevās ar viņiem atjaunot kontaktus.

EDSO priekšsēdētājs Šveices prezidents Didjē Burkhalters trešdien nosodīja organizācijas novērotāju aizturēšanu Austrumukrainā, norādot, ka uzskata to par “sabotāžas aktu”.

Burkhaltera paziņojumā teikts, ka EDSO novērotāju aizturēšana nevar tikt paciesta un tā uzskatāma par sabotāžas aktu, kas vērsts pret starptautiskās sabiedrības centieniem palīdzēt Ukrainai pārvarēt krīzi.

Savukārt Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks Berlīnē notiekošajā enerģētiskajai neatkarībai veltītajā samitā nācis klajā ar paziņojumu – ja Krievija pārstās atbalstīt un finansēt separātiskos kaujiniekus, situācija Ukrainas austrumu daļā tiks atrisināta nedēļas līdz divu nedēļu laikā.

“Ja Krievija izstāsies no spēles, mēs situāciju Ukrainas austrumos izlemsim nedēļas vai divu laikā. Taču, kad Krievija atbalsta un finansē teroristus, nodrošina tiem piekļuvi Ukrainas teritorijai, tas rada milzīgas grūtības,” norādījis Jaceņuks. Pēc viņa teiktā, situācija Ukrainas austrumu daļā turpina saasināties.

Ukrainas premjers arīdzan mudināja Maskavu “nosodīt teroristus”, kā arī atbalstīt Ukrainas centienus pret teroristiem. Jaceņuks arī atkārtoti apliecināja, ka Ukraina ir gatava iesaistīties miera sarunās ar visiem, kuri iestājas par mieru un vienotu Ukrainu.

“Mēs darīsim visu, ko spēsim, lai nosargātu mieru un stabilitāti, lai Ukraina būtu vienota un demokrātiska valsts. Ir virkne iespēju, tostarp miera sarunas ar visiem, kuri vēlas mieru un vienotu valsti,” uzsvēra Ukrainas premjers.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu