FOTO: Glābēju komanda no Baltijas dodas uz plūdos cietušo Bosniju • IR.lv

FOTO: Glābēju komanda no Baltijas dodas uz plūdos cietušo Bosniju

33
Foto: AFP/LETA

Plūdu dēļ valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis

Atsaucoties Bosnijas lūgumam pēc palīdzības, Lietuva, Latvija un Igaunija uzplūdos smagi cietušo Balkānu valsti otrdien nosūta glābēju komandu “BaltFloodCombat”.

Savienotās Valstis nosūtījušas 26 tonnas humānās palīdzības plūdu skartajiem Balkāniem, pirmdien paziņojis Pentagons. Palīdzības sūtījumā ir ūdens attīrīšanas iekārtas, ūdens cisternas, ģeneratori, degviela, virtuves piederumi, guļammaisi, lāpstas un citas lietas, kas var noderēt, atkopjoties pēc postošajiem plūdiem.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), “BaltFloodCombat” vienībā no Latvijas uz Bosniju un Hercogevinu devās pieci ugunsdzēsēji – majors Andris Krots, leitnants Kristaps Kolbergs, virsniekvietnieki Valdis Bērziņš un Ints Ratseps, kā arī kaprālis Dzintars Zaretoks.

Glābēju komanda Bosnijā pavadīs 18 dienas. Latvijas ugunsdzēsējiem Latvijā plānots atgriezties 13.jūnijā.

Latvijas ugunsdzēsēji vienmēr ir gatavi nepieciešamības gadījumā steigties palīgā saviem kolēģiem citās valstīs. “BaltFloodCombat” vienība ir piedalījusies plūdu seku novēršanā Polijā un Moldovā. Abos gadījumos par ugunsdzēsēju darbu saņemti atzinīgi vārdi. Āboliņš ir pārliecināts, ka Latvijas ugunsdzēsēji izdarīs visu, kas viņu spēkos, sniedzot palīdzību Bosnijas un Hercegovinas glābšanas dienestiem un iedzīvotājiem.

Plūdos, kas izraisījušies spēcīgo lietavu rezultātā, cietusi vairāk nekā trešdaļa Bosnijas teritorijas. 15.maijā valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis.

“BaltFloodCombat” ir Igaunijas Glābšanas pārvaldes, Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas departamenta kopprojekts.

Plūdos Bosnijā, Horvātijā un Serbijā kopš pagājušās trešdienas dzīvību zaudējuši jau vismaz 47 cilvēki, bet 60 000 bijuši spiesti pamest savas mājas.

Vissmagākā situācija ir Bosnijas ziemeļos, reģionos ap Savas upi. Pastāv bažas, ka plūdi un zemes nogruvumi var izskalot mīnas, kas nesprāgušas guļ zemē kopš bijušās Dienvidslāvijas kariem.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu