Maskava sola respektēt "referendumu" iznākumu Austrumukrainā (papild.) • IR.lv

Maskava sola respektēt “referendumu” iznākumu Austrumukrainā (papild.)

68
Balsu skaitīšana pseidoreferendumā Doņeckā. Foto: AFP/LETA

ES neatzīs Austrumukrainas referendumu rezultātus

Krievija respektēs “referendumu” iznākumu Doņeckā un Luganskā, pirmdien paziņoja Kremlis. Eiropas Savienība (ES) neatzīs šo referendumu rezultātus.

“Maskava respektē tautas gribas izpausmi Doņeckā un Luganskā,” teikts Kremļa paziņojumā, kurā aicināts “rezultātus ieviest civilizētā veidā, neatkārtojot vardarbību un nodrošinot dialogu starp Kijevas, Doņeckas un Luhanskas pārstāvjiem”, vēsta LETA/ITAR-TASS.

Vienlaikus Kremlis norāda, ka Krievija rūpīgi sekojusi līdzi “referendumu norisei,” un uzsver, ka referendumos bijusi augsta vēlētāju aktivitāte.

Jau ziņots, ka Doņeckā un Luganskā svētdien notika balsošana separātistu pasludinātajos “referendumos” par atdalīšanos no Ukrainas.

Separātisti paziņojuši, ka Doņeckas apgabalā par atdalīšanos no Ukrainas nobalsojuši 89% vēlētāju. 10% vēlētāju nobalsojuši pret. Vēlētāju aktivitāti sasniegusi 75%, vēsta LETA/DPA.

Luganskā separātisti rezultātus vēl nav paziņojuši. Savukārt Slavjanskā pirmdienas rīts iesācies ar to, ka joprojām nestrādā sabiedriskais transports, atslēgti daži TV kanāli un mobilie sakari ir nestabili, vēsta UNIAN.

Teroristi par referenduma rezultātiem Doņeckas apgabalā paziņoja apbrīnojami ātri – vēl pirms svētdienas pusnakts, savukārt Luganskā esot saskaitījuši tikai vēlētāju līdzdalību, vēsta “RIA Novosti”.

Balsu skaitīšana bijusi „apbrīnojami viegla, jo to, kuri balsoja pret, bija salīdzinoši maz un arī sabojāto biļetenu skaits bija neliels”, paziņojis prokrievisko separātistu „Centrālās vēlēšanu komisijas” priekšsēdētājs Romāns Ļagins.

Savukārt Luganskā uz pseidoreferendumu bija ieradušies 81% iedzīvotāju, paziņojis separātistu pārstāvis. Luganskas apgabala ziemeļdaļa ignorēja šo pseidoreferendumu.

Pseidoreferendums Donbasā svētdien notika teroristu kontrolētajās pilsētās, taču referenduma organizatoriem nebija vēlētāju sarakstu, bet biļeteni tika pavairoti uz printera bez jebkādas pretviltošanas aizsardzības. Visu dienu tika saņemtas ziņas par teroristiem atņemtiem jau iepriekš tūkstošiem aizpildītiem biļeteniem, ziņo UNIAN.

Putins pagājušajā nedēļā nāca klajā ar aicinājumu separātistiem atlikt plānotos “referendumus”, bet viņa aicinājums netika uzklausīts. Neskatoties uz to, Peskovs aizstāvēja Ukrainas separātistus, paziņojot, ka Kijevas valdības agresija nav atstājusi viņiem citu alternatīvu.

Tikmēr Eiropas Savienības pārstāve paziņojusi, ka ES neatzīs 11.maijā Austrumukrainas pilsētās notikušā referenduma rezultātus.

Kā izteikusies ES ārlietu komisāra preses sekretāre Maija Kočijančiča, „tā saucamie Doņeckas un Luganskas apgabalu referendumi ir nelikumīgi, un mēs neatzīstam to rezultātus. Referenduma organizatoriem nebija demokrātiskās leģitimitātes”.

Viņa arī uzsvērusi, ka šie referendumi neatbilst Ženēvas vienošanās nosacījumiem un mērķiem, par kuriem pagājušajā mēnesī vienojās Ukraina, Krievijas, ES un ASV, vēsta UNIAN.

Arī Latvijas kaimiņvalsts Lietuvas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Austrumukrainas pilsētās notikušais referendums neatbilst starptautiskajām tiesībām un Ukrainas Konstitūcijai.

„Šādi balsojumi, kuriem nav nekāda juridiskā spēka un kam nav nekādu tiesisku seku, tikai raisījuši Doņeckas un Luganskas iedzīvotājos nepiepildāmas cerības un veicinājuši spriedzes pieaugumu Austrumukrainā,” teikts ministrijas paziņojumā.

 

Komentāri (68)

ligakalnina 12.05.2014. 10.12

Staļins ar Gebelsu, salīdzinot ar Putinu un viņa TV, ir bērnudārzs.

Melošanā un dezinformācijā Putins pārspējis visus, un, traģiskākais, ka, izskatās, viņš pats sāk ticēt tam, ko melo viņa TV, tāpat, kā visi tie viņa 300 propagandisti, ko viņš nesen slepeni apbalvojis.

Nesen pa Krievijas TV jau bija sižēts, ka ukraiņu fašisti apšāvuši bērnus, kuri tur gājuši kādā “miera maršā”.

Skatoties Krievijas TV, katrreiz liekas, ka tālāk krist nav kur, bet, nākamajā dienā, izrādās, tomēr ir.

Un tautas vairākums tam visam tic, un jau gatavi karot, ne tikai ar Ukrainu, bet, arī ar ASV, Eiropu, gatavi pieciest sankcijas, uzkurināts naids pret visu pasauli, Hitlers par to vararēja tikai sapņot, un Gebelss, salīdzinot ar Putina TV, pelnījis prēmiju “par patiesību”.

+17
0
Atbildēt

15

ligakalnina 12.05.2014. 09.32

Varbūt, vēl nav paspējis izņemt no Šveices bankas visu savu naudu, tas ieteikums separatistiem nogaidīt ar referendumu, it kā, bija ciešā sakarībā ar informāciju par Putina “uzkrājumiem”, kurus grasījās laist atklātībā, un pat piedraudēja konfiscēt, ne par velti aicinājums izskanēja pēc Putina un Šveices pārstāvja tikšanās.

+12
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 12.05.2014. 09.52

ebenemez, dzeris

akurāt manas domas, piektdien bija gaidāmas kādas amerikāņu papildus akcijas- skrūvju piegriešana, bet nekas nenotika. laikam gan tāpēc, ka mazais kremļa punduris pēkšņi atcēla referendumu, pat uzstājās pret!

vai tad tiešām tik viegli ir apmuļķot pasauli? šodien viņš pēkšņi grib nogaidīt rezultātus! smiekli nāk :)

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu