Pētījums: Latvijā Krievijas jaunais karš jau ir sācies • IR.lv

Pētījums: Latvijā Krievijas jaunais karš jau ir sācies

36
Krievijas armijas karavīrs uz bruņutransportiera nostiprina Svētā Georga karogu, gatavojoties 9.maija parādei Maskavas Sarkanajā laukumā. Foto: AFP/LETA

Krievijas „jaunās paaudzes karā” uzsvars likts uz „kaujām” cilvēku apziņā, nevis ar ieročiem

Krievijas priekšstats par moderno karadarbību balstās uz ideju, ka kaujas galvenā telpa ir cilvēku apziņa. Šādā izpratnē Krievijas karš Latvijā jau notiek – vismaz te ir sākusies kara pirmā fāze, uzskata Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pētnieks Jānis Bērziņš.

Viņš nule publicētā politikas dokumentā „Krievijas jaunās paaudzes karadarbība Ukrainā: mācības Latvijas aizsardzības politikai” apkopojis secinājumus par Krievijas militāro spēju attīstības vadlīnijām līdz 2020.gadam, ceturtdien raksta žurnāls „Ir”.

Krievijas modernā karadarbība balstā uz cīņu cilvēku apziņas telpā, uzskata pētnieks. Mērķis ir panākt civiliedzīvotāju atbalstu uzbrucējam, līdz minimumam samazinot nepieciešamību lietot „cieto” militāro spēku.

Bērziņš pētījumā pievērš īpašu uzmanību „permanentā kara” jēdzienam, kas nozīmē Krievijas pastāvīga ienaidnieka klātesamību. Pētnieks secinājis, ka pašreizējā ģeopolitiskajā struktūrā skaidrs ienaidnieks ir Rietumu civilizācija, tās vērtības, kultūra, politiskā sistēma un ideoloģija.

Bērziņa pētījumā raksturotas astoņas Krievijas „jaunās paaudzes kara” fāzes, no kurām katra sākas tikai tad, kad iepriekšējā bijusi sekmīga. Turklāt pirmās piecas fāzes tiek īstenotas tikai ar nemilitāriem līdzekļiem.

Žurnālista Aivara Ozoliņa analītisko rakstu „Citāds karš” lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (36)

Dmitrijs 08.05.2014. 09.33

Savulaik rietumi uzvarējā tādā pašā karā – pārliecināja par to, ka “sociālisms PSRS stilā” ir kūtsmēsls. To izdarīt bija neiedomājami viegli – salīdzini dzīves apstākļus un rūpniecības preču kvalitāti ar izcilajiem komunisma sasniegumiem un nevienam nepaliek nekādu šaubu – PSRS un Krievijas stila valsts pārvalde un sabiedriskā iekārta vienkārši “sūkā”. Jā, gribam Eiropu, gribam rietumus.

Ņemot vērā to, ka Latvija ir ekonomiski maza un mūsu PSRS okupācijā pavadītie gadi ir padarījuši šo zemi par vāju konkurentu attīstītajai Eiropai, tagad vīlušos bars, aizmirstot, cik patiesībā nožēlojama bija tā dzīve Latvijas PSR, dūdo līdzi šiem mītiem un sapņo par haļavu. Krievija uz tā arī spēlē. Pie kam tie nesola nekādu leiputriju. Vienkārši iesēj cilvēku galvās to, ka, lūk, kad Latvija bija Krievijas sastāvā, katram lūzeram bija darbs, homoseksuāļus sēdināja cietumā un “žīdainās” bankas netika parastajam cilvēciņam klāt. Tādējādi panākot to, ka cilvēku apziņā nosēžas ilūzija par kaut kādu tur rietumu sazvērestību pret “nabaga tautām”. Termini rusofobs tiek izmantoti katru mīļu brīdi, kad kāds georga lentītē ietinies dzērjās piečurā jūsu kāpņu telpu un jūs tam aizrādāt, ka viņš ir vnk cūka.

Un šo visu sabāž galvās cilvēkiem, kuri dzīvo psrs laikā uzceltās sociālisma vergu barakās, ko turpinam saukt par daudzīvokļu mājām.

Īsāk sakot, Krievija sola risināt neveiksminieku, skauģu, sociopātu un aizspriedumos maldošos cilvēku problēmas. Ja vienīgais temats, ar ko startēt pret rietumiem ideoloģiskajā karā ir geji… tad nu vajadzētu tā kā secināt, ka Krievija zaudē rietumiem pēc visiem pārējiem parametriem. Vienos vārtos.

Un ja vidēji negudram cilvēkam piedāvā – haļavu (tiem kas šo žargoni nezin – viss būs pa velti un pats par sevi) vai to, ka ir jāstrādā un jādomā pašam, daudz nav jāgudro, uz ko tieksies hruščovkā dzīvojošā bezdarbnieka sirds.

Vienīgā izeja – nogriezt Kreivijas mēdiju pieeju Latvijas patērētājam.

+30
0
Atbildēt

13

    Signija Aizpuriete > Dmitrijs 08.05.2014. 09.49

    ———Ģirts:”(..)

    Īsāk sakot, Krievija sola risināt neveiksminieku, skauģu, sociopātu un aizspriedumos maldošos cilvēku problēmas.”

    ===============================================================================

    Katrai sabiedrībai savas probļēmas, savi risinājumi. Latvijas intelektuāļi-ozoliņi-bērziņi u.c. IR-ši izvēlējās amerikanizācijas variantu, kas devis un dod satriecošu rezultātu.

    Eiropu pārpludina sintētiskās narkotikas

    http://www.youtube.com/watch?v=GBynLZv6lb8

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    inta_s > Dmitrijs 08.05.2014. 10.30

    Ojārs > Dmitrijs 08.05.2014. 10.37

    Tu domā (ja vispār domā) pensionāra apzadzēju Kozļiku un parādos iekūlušos Dombrovski?

    p.s. ja kas, tad ar Brokas nomelnošanu tu esi ļoti aizrāvies. Tas gan ir skaidri redzams

    /////////////////////////////////////

    P: Paskaties tālāko “Pētnieka” komentāru – tipiska komunistu šušāra taktika nomelnot visus redzamākos latviešu politiķus

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Dmitrijs 08.05.2014. 09.52

    ——-andrejs:”Varēja okupantu kanāliem ieviest akcīzes nodokli. ..”

    ===============================================================================

    Viss notiek – okupantiem nav nekādu izredžu uzvarēt kaujā par galvām!

    Expect no mercy

    http://www.youtube.com/watch?v=kbl7k3dpuGY

    Pētījums: globālais karš pret narkotikām ir izgāzies

    http://www.delfi.lv/news/world/other/petijums-globalais-kars-pret-narkotikam-ir-izgazies.d?id=44460562

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > Dmitrijs 08.05.2014. 14.47

    betai – nu, nevar izglītot to, kurš to nevēlas vai nespēj. Mēs ar Latvijas valsts noliedzējiem spēlējāmies, spēlējamies un vēl paspēlēsimies. Bet mēs viņus no savas valsts – no Latvijas – nogriežam nost. Sākot ar krievu veci ar ordeni pie pakaļas un beidzot ar krievu vecenīti vecumā no 20 – 50 gadiem, kas naktī saldi laizās ap Putinu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Dmitrijs 08.05.2014. 15.49

    Daži,Ģirt,jau vairs nedūdo vai drīz nedūdos un uz haļavu necerēs,jo nolikuši ķelles līdzekļu trūkuma dēļ,nevarēdami nopirkt zāles vai nespēdami sagrabināt naudu steidzamai sarežģītai operācijai.Slava humānajiem,augstu standartu apdvestajiem rietumiem!Urra,tovarišķi!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Dmitrijs 08.05.2014. 10.06

    ——-dzeris49:”(..)

    Izskatās, ka pirmais.”

    ===============================================================================

    Vajag sadarboties ar Viasat, tad nerēgosies – varēs nopirkt to, kas kvalitatīvāks un par saprātīgu cenu. Dzīvojam Eiropas Savienībā,kur dimantvīri-grūbisti nav visu spēcīgi:

    “Arī MTG sabiedrisko attiecību speciālists Pers Lorencs licis saprast, ka “Viasat” turpinās Krievijas pārraides, un savu rīcību attaisno ar to, ka operators darbojoties atbilstoši Eiropas Savienības likumiem. MTG negrasās iejaukties operatora darbībā, jo atbalstot redakcionālo neatkarību un objektivitāti, kā arī augstu vērtējot viedokļu dažādību. Lorencs norādījis, ka “Viasat” neatrodas Latvijas regulatora jurisdikcijā, un aicina NEPLP­ vērsties pie Zviedrijas regulatora, lai izvērtētu, vai kanāla ierobežošana veikta saskaņā ar ES tiesību aktiem.”

    Kas ir pamatā “Viasat” lēmumam nepārtraukt Krievijā ražotā satura retranslāciju? http://www.la.lv/klienti-tacu-maksa-naudu/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Dmitrijs 08.05.2014. 10.42

    Vienīgā izeja – nogriezt Kreivijas mēdiju pieeju Latvijas patērētājam.

    ———-

    Nē, manuprāt, izeja ir izglītots cilvēks.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Dmitrijs 08.05.2014. 11.05

    beta Vienīgā izeja – nogriezt Kreivijas mēdiju pieeju Latvijas patērētājam.

    ———-

    Nē, manuprāt, izeja ir izglītots cilvēks.

    ——————————————

    Izglītots nevar būt šovinists un Latvijas nīdējs?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Dmitrijs 08.05.2014. 09.39

    Vienīgā izeja – nogriezt Kreivijas mēdiju pieeju Latvijas patērētājam.

    ———————–

    sen bija laiks. Varēja okupantu kanāliem ieviest akcīzes nodokli. Kas galīgi nevar iztikt bez krievu meliem, lai skatās internetā.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Dmitrijs 08.05.2014. 10.52

    Saprotams, ka, principā, izeja ir izglītots, un, galvenais, informēts un domājošs cilvēks, tikai, lieta tāda, ka arī tie Krievijas kanāli, ja tā var teikt, “izglīto un informē”, izglītība arī var būt dažāda.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Dmitrijs 08.05.2014. 10.23

    Nu nevajag, ja valsts būtu ieintersēta, ir dažādi līdzekļi, kā ietkmēt Viasat, tur pat ilgi nav jāmeklē, Krievijas kanālos tiek sludināts naids, neiecietība, tiek melots, utt., un tas ir absolūti leģitīms iemesls tos elementāri aizliegt, un tad nekāds Viasat neko izdarīt nevarēs, nu, ja gribēs, lai tiesājas, apmēram, gadus 10, kā visi pārējie.

    Kādreiz valstij, tomēr, jāparāda, ka tai ir kāda politika, un tā var ietekmēt valstī notiekošos procesus, demokrātija nenozīmē bardaks un visatļautība, un mēdiju brīvība nenozīmē brīvību melot, kūdīt, provocēt, šķelt sabiedrību.

    Ko var atļauties tādas valstis, kā ASV, kur tas “krievija šodien” ietekmē amerikāņus mazāk, kā mušas kodiens, to nevar atļauties Latvija, ar tik mazu iedzīvotāju skaitu un vēl tik infantīlu lielu iedzīvotāju daudzumu, kas, atvērtām mutēm, rīs tos Krievijas ( vai, arī, teiksim, Sudrabas, ZZS, SC) prpagandas makaronus, kamēr aizrīsies.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Dmitrijs 08.05.2014. 09.52

    Latvijai, principā, mirīgi var izņemt no tām paketēm Krievijas propagandiskos kanālus, kuri, tiešā veidā, saindē smasdzenes un debilizē skatītājus.

    Protams, pilnībā neko nobloķēt nevar, un aizliegt kaut ko arī nevar, un arī nevajag, bet, ierobežot gan var un vajag, pie kam, tas neviena tiesības nepārkāptu, lūdzu, skaties, kā gribi, neviens taču nesūdzas, ka, ja mums paketēs nebūs, teiksim, Baltkrievijas kanāli, ka tas ir viņa ctb vai informācijas brīvības pārkāpums.

    Svarīgi, kādas mums prioritātes – komerckanālu peļņa, vai sabiedrības psihiskā veselība un adekvāta pasaules uztvere.

    Izskatās, ka pirmais.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 08.05.2014. 10.34

Šajā karā Ušakovs, šķiet, ir ļoti apmulsis. Viņš vairs nespēj pozicionēties. Vismaz retorikā.

+8
-1
Atbildēt

0

alexander 08.05.2014. 10.30

Var tikai piekrist secinājumam par Krievijas ģeopolitiskās karadarbības taktikas un instrumentu maiņu, uzsvaru liekot uz ideoloģiskajiem ieročiem un cilvēku apziņu. Informatīvās telpas evolūcija, tās robežu neesamība un informācijas aprites ātrums ir acīmredzami faktori, kas informatīvajiem ieročiem ļauj kļūt par primārajiem pirms militārās tehnikas un personāla izmantošanas. Tomēr negribu ticēt, ka Krievijas iedzīvotāju apziņa ir tik nozombēta, ka neļaus pamanīt būtisku pretrunu starp Kremļa saimnieku izvēlēto dzīvesveidu, savus bērnus un ģimenes locekļus izmitinot Rietumu civilizācijā un pašiem baudot tās vērtības, lai gan tautai definētais cīņas mērķis ir šī pati Rietumu civilizācija un vērtības.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu