Krievijas armijas daļās Ukrainas pierobežā izsludināta pilna kaujas gatavība (papild.) • IR.lv

Krievijas armijas daļās Ukrainas pierobežā izsludināta pilna kaujas gatavība (papild.)

88
Prokrieviskie protestētāji pie ieejas Doņeckas apgabala policijas nodaļā. Foto: ITAR-TASS/LETA

ASV: Prokrievisko separātistu aktivitātes Ukrainas austrumos “nav demonstrācijas”, tā ir militāra operācija

Naktī uz pirmdien vairākās Krievijas armijas daļās, kas ir dislocētas Ukrainas pierobežā, izsludināta pilna kaujas gatavība, pavēstīja Ukrainas Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitro Timčuks.

“Atbilstoši grupas “Informācijas pretošanās” ziņām, aizvadītajā naktī dažās Krievijas armijas daļās, kas ir pastāvīgi dislocētas apgabalos līdzās Ukrainas robežai, izsludināta pilna kaujas gatavība,” sociālajā tīklā “Facebook” ierakstījis Timčuks.

Nav fiksēts, ka armijas daļas, kas iepriekš tika sakoncentrētas pie Ukrainas robežām, būtu palielinājies karavīru skaits, ziņo LETA/Segodnja. “Pēdējās diennakts laikā pamanīta masveidīga civildrēbēs ģērbušos cilvēku grupu ierašanās no Krievijas Kišiņevā. No Kišiņevas viņi organizēti dodas Piedņestras virzienā,” viņš piebilda.

Doņeckas apgabala Slavjanskas pilsētā prokrievisko separātistu un Ukrainas iekšlietu struktūru sadursmēs gājuši bojā četri cilvēki, ziņo UNIAN. Vietējie iedzīvotāji baidās iziet uz ielas.

Divus Ukrainas drošības spēku virsniekus nogalināja pie kontrolposteņa, iebraucot pilsētā, bet automašīnu ar civilpersonām apšaudīja tieši ielas vidū, nogalinot divus cilvēkus.

Pirmdien Slavjanskā slēgtas skolas un bērnudārzi. Situācija pilsētā ir nokatēta, iedzīvotāji piesarās pamest mājas.

Savukārt prokrieviskie separātisti gatavojas iespējamam uzbrukumam, ko sola valdības pārstāvji.

Jau ziņots, ka Ukrainas austrumu daļā tiks sākta “plaša mēroga pretterorisma operācija,” kurā tiks iesaistīti arī Ukrainas bruņotie spēki. Par to svētdien paziņoja Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs. Šāds lēmums pieņemts Ukrainas Nacionālās drošības padomē, ziņo LETA/AP.

Televīzijas tiešraidē pārraidītajā uzrunā Turčinovs parlamentā solīja, ka Kijeva nepieļaus Krimas scenārija atkārtošanos.

Turčinovs arī paziņoja, ka Krievija sākusi karu pret Ukrainu, atbalstot nemierniekus, kas Ukrainas austrumu daļā ieņēmuši vairākas stratēģiski nozīmīgas ēkas. “Karā, ko Krievija sākusi pret Ukrainu, izlietas asinis,” sacīja Turčinovs.

Vienlaikus Ukrainas pagaidu prezidents solīja apžēlot visus, kuri līdz pirmdienai atbrīvos ieņemtās ēkas.

Turčinovs parakstījis rīkojumu, kas paredz, ka no saukšanas pie atbildības tiks atbrīvoti tie, kuri nav šāvuši uz Ukrainas drošības spēku pārstāvjiem un kuri līdz pirmdienas rītam noliks ieročus un pametīs ieņemtās ēkas.

Ukrainas pagaidu prezidents arī uzsvēra, ka Ukrainas varasiestādes darījušas visu iespējamo, lai nepieļautu cilvēku upurus. “Šis nav karš starp ukraiņiem. Tā ir mākslīgi radīta konfrontācija ar mērķi vājināt un graut pašu Ukrainu,” viņš norādīja.

Tikmēr gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs svētdien nācis klajā ar aicinājumu Ukrainas militārpersonām nepildīt „noziedzīgas pavēles” un nešaut „uz ukraiņu tautu”.

Uzstājoties ar uzrunu Rostovā pie Donas, Janukovičs arī paziņoja, ka Ukrainas jaunās valdības locekļi tikšot saukti pie kriminālatbildības. „Ukraina ar vienu kāju nonākusi pilsoņkarā,” paziņoja ar kaunu padzītais bijušais prezidents, kas patvērumu no savas tautas meklējis pie Krievijas varasiestādēm. „Ukraina tuvojas bankrotam, valsts tauta nekad nepieņems tādu nacionālistu diktātu.”

Lucenko: Janukovičs kontrolē Austrumukrainas milicijas vadību

Ukrainas eksprezidenta Viktora Janukoviča ģimene joprojām kontrolē visu Austrumukrainas milicijas vadību, svētdien paziņoja Ukrainas bijušais iekšlietu ministrs Jurijs Lucenko.

“Pret mums ir izvērsts pilna apjoma destabilizācijas plāns, lai rezultātā no valsts atdalītu ļoti svarīgu reģionu. To izmanto Krievijas specdienesti, kuru centrs – un tas jau vairs nav noslēpums – atrodas Luhanskā un Severodoņeckā,” intervijā Piektajam kanālam sacīja eksministrs.

Ukrainas austrumos Krievijas specdienesti balstās drošības struktūru darbiniekos, uz kuriem ietekmi joprojām saglabā iepriekšējās varas pārstāvji.

“Kopš 2010.gada visu milicijas apgabalu pārvalžu vadību un viņu vietniekus personīgi saskaņoja Janukoviča vecākais dēls, kurš izvirzīja viņiem uzdevumus un piemaksāja konvertos. Doņeckas, Harkovas, Luhanskas, Zaporožjes un Dņepropetrovskas apgabalos viņš to darīja līdz rajonu nodaļu priekšnieku vietnieku līmenim,” sacīja Lucenko.

“Tas ir, visa šī reģiona vadība bija atkarīga no mafiozā “Mežigirjas” grupējuma. Viņi saņēma un arī šodien saņem piemaksas konvertos. Tagad šī piemaksa ir palielināta vairākas reizes,” norādīja Lucenko. Tādējādi Doņeckas apgabala milicija ir pilnībā uzpirkta un kalpo vienīgi Janukoviča ģimenei.

Aiztur Krievijas specdienesta darbiniekus

Savukārt Ukrainas specdienesti ir aizturējuši Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes virsniekus, kas darbojās Ukrainā, pavēstīja Ukrainas Nacionālās Drošības un aizsardzības padomes priekšsēdētājs Andrijs Parubijs.

Krievijas izlūkdienesta līdzstrādnieki aizturēti Ukrainas austrumos, norādīja amatpersona. Aizturēto vidū ir arī Ukrainas pilsoņi – aģenti, kas bijuši “iekonservēti”, intervijā telekanālam “Hromadske” sacīja Parubijs.

“Tas, ko mēs redzējām Slavjanskā, tie ir teroristi, kas ieradušies no ārzemēm,” viņš sacīja, vienlaikus paužot sašutumu par to, ka kaujinieki piesedzas ar mierīgajiem iedzīvotājiem. “Mēs viņiem esam lielgabalu gaļa,” sacīja Parubijs.

Arī ASV pastāvīgā pārstāve Samanta Pauere ANO Drošības padomes sēdē paziņoja, ka notikumi Ukrainas austrumos, kur bruņoti kaujinieki sagrābuši administrācijas un drošības struktūru ēkas, tiek “režisēti Krievijā”.

Viņa norādīja, ka šie notikumi atgādina “militāru operāciju”. “Ar Krievijas Federācijas uzvedību, ar tās propagandu samierināties ir grūti.” Prokrievisko separātistu aktivitātes Ukrainas austrumos “nav demonstrācijas”, sacīja diplomāte. “Tajās piedalās profesionāli spēki, tā ir militāra operācija.” “ASV nav saasinājušas situāciju. To izdarīja Krievija,” piebilda Pauere.

Jau tika ziņots, ka pretterorisma operācijas gaitā svētdien Doņeckas apgabala Slavjanskā un tās apkaimē gājis bojā viens cilvēks, bet deviņi ievainoti.

Pieci cilvēki sašauti Slavjanskā pretterorisma operācijas gaitā, bet uz lielceļa Rostova-Harkova starp Slavjanskas un Artemivskas pilsētām turpinās bruņotas sadursmes, kurās nogalināts viens cilvēks, bet četri ievainoti.

Pagaidām nav informācijas par to, kurā pusē ir cietušie, ziņo LETA/AFP.

“Piedalās vienības no visām valsts drošības spēku struktūrām. Lai Dievs ar mums!” savā lapā sociālajā tīklā “Facebook” vēstīja iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Iepriekš ziņots, ka operācijas gaitā Slavjanskā svētdien ievainoti trīs Ukrainas drošības spēku pārstāvji, sociālajā tīklā “Facebook” pavēstīja Ukrainas Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitro Timčuks. Pēc viņa teiktā, par cietušajiem separātistu pusē pagaidām ziņu nav.

Taču citi avoti vēstīja, ka separātistu pusē arī cietuši trīs cilvēki. Avakovs “Facebook” pavēstījis, ka separātistu vidū arī ir nogalinātie. Separātisti mēģinājuši “piesegties ar dzīvo vairogu” – civiliedzīvotājiem.

Tikmēr prokrieviskie separātisti sagrābuši arī pilsētas padomi un miliciju Jenakijevā, vēsta UNIAN. Virs pilsētas domes ēkas separātisti uzvilkuši tā saucamo Doņeckas republikas karogu un arī Krievijas karogu.

Prokrieviskie separātisti Doņeckas apgabalā ieņēmuši arī Mariupoles administrācijas ēku, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Tādējādi separātistu rokās pašreiz atrodas valsts institūciju ēkas piecās Ukrainas austrumu pilsētās – Mariupolē, Jenakijevā, Kramatorskā, Družkivkā un Slavjanskā.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns paziņojis, ka ir satraukts par situācijas pasliktināšanos Ukrainas austrumos un pieaugošo vardarbību, vēsta UNIAN. Kimūns uzsvēris, ka „turpmākas nekārtības nenāks par labu nevienai no iesaistītajām pusēm”.

ANO ģenerālsekretārs aicina abas puses panākt situācijas stabilizēšanos, ievērot likumu, kā arī aicina sākt konstruktīvu dialogu, lai atrisinātu domstarpības.

Bruņoti cilvēki sestdien sagrāba milicijas iecirkni un Drošības dienesta administratīvo ēku Slavjanskas pilsētā, kā arī milicijas iecirkni Krasnijlimanā, ziņo LETA/AFP.

Iebrukums ēkas Slavjanskā sestdien notika ap plkst.9, kad nezināmi bruņoti cilvēki maskēšanās tērpos ieņēma ēku. Milicijas iecirkni ieņēmušie cilvēki sākuši izdalīt iecirknī atrastos ieročus.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas ziņojumā sestdien teikts, ka “iecirknī atrodas aptuveni 20 bruņoti cilvēki, kuri stādījušies priekšā kā Doņeckas republikas iniciatīvas grupa. Iebrukuma mērķis bija ieroči, iecirknī glabājās vairāk nekā 20 automāti, vairāk nekā 400 Makarova pistoles un patronas. Visus milicijas darbiniekus uzbrucēji izlaida no ēkas”.

Ministrija arī paziņoja, ka “šie cilvēki piedāvāja apbruņoties pilsētā notikušā mītiņa dalībniekiem”.

Vēl sestdien ieņemts arī milicijas iecirknis citā Doņeckas apgabala pilsētā Krasnijlimanā. “Pie milicijas iecirkņa sapulcējušies aptuveni 30 vietējo “afgāniešu”, veterānu, kazaku un citu cilvēku. Tāpat no Slavjanskas atbraukuši cilvēki maskās un ar Kalašņikova automātiem. Aptuveni 50 cilvēki iegāja Iekšlietu ministrijas rajona pārvaldē ar prasībām,” pavēstīja vietējais avots.

Naktī uz sestdienu vairāki desmiti cilvēku arī ielauzušies Doņeckas apgabala prokuratūrā, taču pēc tam ieradušies likumsargi un ēku atbrīvojuši.

Ukrainas Iekšlietu ministrija izplatījusi brīdinājumu, ka “bargi reaģēs uz mēģinājumiem destabilizēt situāciju”, it īpaši valsts austrumos.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (88)

ligakalnina 13.04.2014. 10.40

Skaidrs, ka vairākums no tiem “protestējiem” ir Krievijas iesūtītie provokatori.

Tas ankdotiskai gadījums Harkovā, kad “protesētāji” Domes ēkas vietā ieņēma teātra ēku, jau vien licina, kas tie par vietējiem, un cik adekvāti viņi orientējas vietējā situācijā.

Tā ka Putins un Krievijas vara skaidri un gaiši norāda savu taktiku – pirmajās “protestētāju” rindās sievietes un bērni, Ukrainaio tiešām lielas problēmas, tiiko kā sālsies spēka operācija, “progresīvā” ES sabiedrība bļaus – kā tā var.

Bet, Ukrainai nav citas izejas, vai nu apturē separātismu un bardaku, ko izraisa Krievijas apmaksāti provokatori ( tam ir pietiekami daudz pierādījumu) iedīglī, vai nu tas izplatīsies tālāk.

Nu nedrīkst neviena valsts pieciest savā teritorijā bruņotus formējumus, saprotams, “kurmīši” tūlīt iebildīs, ka Janukovicu nogāza taisni tādā veidā, bet, katram skaidrs, ka Janukovicu nogāza ukraiņu tauta, kurai šis kriminālais režīms bija notriebies, nevis kādi ārzemju provokatori.

Revolūcijai jāprot sevi aizsargāt, savādāk notiks kā Krievijā, kur pie varas 1917 g. nāca ļenins ar savu lumpeņu kompāniju, kaut boļševku atbalsts bija niecīgs.

+29
0
Atbildēt

2

    neonbanquet > ligakalnina 13.04.2014. 22.24

    Re, izrādās, irsas sektanti 24h diennaktī un 7 dienas nedēļā ir naidu, dusmas un niknumu izvirstoši. Visi visu zin, pareģo. Pēc rakstiem dažiem vajadzētu par prezidentiem būt, bet tālāk par komentu rakstīšanu netiek, … laikam ir iemesli … :)

    Es gan labi atpūtos brīvdienās, satiku arī krievus, satiku latviešus un lietuviešus, … runājām, bet nekāda naida nebija, LABI, ka visi naida kurinātāji mīž reāli no realitātes, tāpēc kultivē savas mazās ego pasaulītes te, irsā …. :D

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    piziks > ligakalnina 14.04.2014. 06.54

    Padomju invāzijas Afganistānā laikā SpecNaz grupa aplamas izlūkinformācijas, — pērkot informāciju no vietējiem par naudu, — dēļ diversiju grupa uzspridzināja asfaltbetona rūpnīcu Irānā, vadībai esot pārliecībā, kā iznīcināts modžahedu sagatvošanas centrs. Tādiem oblomiem SpecNaz-am jau ir vēsturiskas “iestrādes”. Tāpat kā “Alfai”, kura, ieņemot Afganistānas prezidenta Amina pili, nogalināja visus, nepamanot vienu pavāru, kurš paslēpās mucā, un neizdevās uzturēt mītu, ka prezidentu gāzuši ar prezidentu neapmierinātie afgāņi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 13.04.2014. 13.20

Bruņoti bandīti ar aizsegtiem purniem un kaimiņvalsts karogiem ieņem valsts pārvaldes ēkas, bet ANO ģenerālais pokemons „…aicina sākt konstruktīvu dialogu…” Interesanti, ko tad nu konstruēs? Vēl vienu Drošības Padomē izgāztu balsojumu?

+25
0
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > Aivars Krauklis 13.04.2014. 13.57

    ——-

    Atceries Dienvidslāvijas sadalīšanu,Kosovas atdalīšanu!

    Viss notiek:”Ольга Зиновьева: В Югославии отрабатывался сценарий для России”

    http://intellectology.livejournal.com/168400.html

    The Kosovo War was an armed conflict between the Albanian Terrorist Paramilitary UCK and the Serb Security Forces.(..)UCK was liquidated, but then asked NATO for help.

    http://www.youtube.com/watch?v=eh0P3HJ6cgQ

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Aivars Krauklis 13.04.2014. 18.13

    Vai jūsu lietotāja bilde simbolizē valodu, kurā jūs runājat?

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Aivars Krauklis 13.04.2014. 16.46

    Daudzu krievu un arī latviešu ieskatā nacionālisti Latvijā ir tie agresori.

    Tādas personas, kā jūs esat. Dzintarieši, zoofili parādnieki un tā tālāk.

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Amis > Aivars Krauklis 13.04.2014. 15.33

    edge_indran ——- Atceries Dienvidslāvijas sadalīšanu,Kosovas atdalīšanu!

    ====================

    Ņemot vērā Balkānu tautu pieredzi, Kaukāzam, Sibīrai, Tatarstānai un Baškartostānai jau sen bija jābūt atdalītām. Notikumi Ukrainā apliecina, ka vairs vilcināties nedrīkst un Stingeriem jānodrošina tīras debesis virs visas Aziopas teritorijas.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija > Aivars Krauklis 13.04.2014. 16.50

    Nu tak norauj ūdeni, Kakaška-Duņaška un ieslēdz vibratoru.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Kalvis > Aivars Krauklis 13.04.2014. 15.42

    Ja nulle, te viedokli sakrit. Agresori apstajas tikai tad, ja tos iznicina.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 13.04.2014. 10.12

Beidzot, kāda aktīva darbība no Ukrainas puses.

lai tik krievi paver muti, jo paši ko darīja Čečenijā, par Nord ost, vai kā to vietu sauca, nemaz nerunājot, un kur tad vēl tā skola, kad krievi nobendēja pat skolniekus, lai tikai skolu ieņemtu. vai tā bija Beslanā, ja atmiņa neviļ.

Tā kā beidzot taču savā valstī tie terioristi ir jāsavalda, ka sbija sacēluši īstas krievu armijas teltis pie pašvaldībām! kur tie teroristi tās ņēma?

+19
-1
Atbildēt

4

    kristrun > austrisv 13.04.2014. 17.03

    Tu un es neticam, bet daži tic, tāpat kā tic par mierīgajiem civiliedzīvotājiem Kosovā, Lībijā, Sīrijā un Kijevā.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Nika > austrisv 13.04.2014. 10.18

    Военный эксперт Дмитрий Тимчук и группа “Информационный сопротивление” анализируют действия , происходящие в восточных областях

    Начиная с 11 апреля , в восточных регионах Украины антиукраинскимы силами по инициативе и поддержке России реализовывается сценарий , Который был ранее запланирован на 8 апреля , однако тогда был сорван усилиями украинских « силовиков ».

    смысл сценария

    Захватить как можно большее количество зданий органов местной власти и силовых ведомств , военных объектов. По счет захваченного оружия вооруж как можно большее количество симпатизирующего экстремистами населения . В целом – максимально дестабилизировать обстановку в регионе.

    Цель сценария

    Тактическая . Дать возможность России во время встречи в Женеве 17 апреля ставит вопрос о « нелегитимносты » украинской власти , которую НЕ воспринимают целые регионы Украины , и которая НЕ контролирует ситуацию в стране .

    Стратегическая . Задача -минимум – добиться федерализациы Украины . Задача – максимум – расколоть Украину и вывести из ее состава дестабилизируемые регионы , Провозгласив их « независимыми » квазигосударственнымы образованиями .

    По заключению группы « Информационное Сопротивление » , сценарий присоединения данных регионов к РФ в настоящее время маловероятен .

    Задействованные силы

    1 . ГРУ ГШ ВС РФ . Представлены сетью координаторов на территории Украины и в приграничных районах России. Мысли второй суток отмечается широкое подключение координаторов ГРУ , задействованных ранее в осуществлении « крымского сценария ».

    Также на территорию Украины заброшеный Отдельные подразделения ГРУ , инфильтрированные через госграницу через « коридоры » , обеспеченны при поддержке украинских экстремистских сил. Их задача – непосредственная помощь экстремистами при захвате объектов в небольших населенных пунктах ( « зеленые человечки »).

    В этой связи нас особенно настораживает тот факт , что на данный момент на аэродромах в приграничных районах России ( в основном – Ростовская область) сосредоточено около 240 единиц армейской авиации , в основном – многоцелевые и транспортно – боевые вертолеты . Они могут быть использованы для заброска в восточные регионы Украины дополнительных российских подразделений и диверсионно – разведывательных групп.

    Управление силами ГРУ – через структурное подразделение ГРУ в Ростове – на -Дону.

    2 . ФСБ РФ . Представлены агентурной сетью , задача которой – широкомасштабная вербовка украинских граждан в восточных регионах. С последующим внедрением ЭТИХ граждан как в отдельных диверсионных операциях , так и в широкомасштабных акциях экстремистов , координируемых ГРУ.

    Управление силами ФСБ – непосредственно из Москвы .

    3 . Экстремисты ( сепаратисты ) . Зарегистрированные и Незарегистрированный общественные организации ( движения ) , являющиеся инструментом выполнения приказов , идущих через сеть координаторов ГРУ.

    Финансируются по трем основным каналам :

    1 ) средства , идущие из России непосредственно через координаторов ;

    2 ) средства , идущие из России через правительство Крыма ;

    3 ) местные олигархи .

    4 . Представители местного населения , НЕ входящие в организации. Это « Пушечное мясо » , остро необходимое организаторам событий в качестве « массовки ». Частично – « Идейные » элементы , ненавидящие Украину и симпатизирующие России , но большей частью – принимающие участие за деньги .

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    liepinsoskars > austrisv 13.04.2014. 16.13

    Briesmīgi. Lai arī kā negribētos to atzīt, izskatās, ka jaunizceptais fīrers ir nopietni sataisījies karot. Ukraina ir bezizejas situācijā, jo, lai ko viņi darītu, rezultāts būs tāds pats – ja netiks galā ar iesūtītajiem bandītiem, tad jaunā valdība – nespējīga, ja sāks izmantot militāru spēku, tad savukārt brēks, ka krievi tiek apspiesti un izmantos kā ieganstu šķērsot robežu…

    Nespēju tik nobrīnīties par visu šo vietējo lumpeņu tuvredzību – vai tiešām nav skaidrs, ka kamiņvalsts “atbrīvotāji” īstenībā viņus tikai izmanto un bez liekas domāšanas nošaus tāpat kā pārējos!?

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > austrisv 13.04.2014. 16.32

    Bet, vai tad tu nezini, ka viss Krievijas armijas ekipējums, ķiveres, formas, zābaki, ieskaitot AK-100 ir brīvi nopērkams veikalos uz katra stūra?

    Ja labi pacenšas, var nopirkt arī ložmetējus, helikopterus un BTR’us.

    Mani fascinē tā bezkaunība, te gan vairs nav tik vienādi tie “zaļie cilvēciņi”, kā bija Krimā, bet tomēr… KURŠ tam tic, ka tās ir stihiski veidojušās vietējo iedzīvotāju vienības?

    +18
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu