Vīķe-Freiberga spētu atkal uzņemties prezidenta pienākumus • IR.lv

Vīķe-Freiberga spētu atkal uzņemties prezidenta pienākumus

111
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Ieva Lūka, LETA

Eksprezidente: Putins grib ieiet vēsturē kā ģenētisks krustojums starp Pēteri I un Staļinu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ļoti sistemātiski patlaban īsteno savu sapni ieiet vēsturē kā ģenētisks krustojums starp Pēteri I un Staļinu, – tā otrdienas vakarā LTV raidījumā „1:1″ sacīja bijusī prezidente Vaira Vīķe – Freiberga. Vaicāta, vai pati varētu atkal uzņemties prezidenta pienākumus, viņa atbildēja, ka „politiķiem ir savas plaukta mūžs”, bet viņai personīgi nekas nekaiš, lai pildītu šādus pienākumus.

„Kā tāds, kas atjaunoja Krievijas zaudēto spozmi, pasaules varenību un bijāšanu citu tautu priekšā. Tas ir viņa personīgais sapnis. Viņš sevi redz reizē kā Pēteri II, kā tādu iekarotāju, un kā var būt iekarotājs, ja nav teritoriju, kas pievienotas?” – tā Putina rīcību Ukrainā komentēja bijusī prezidente.

Viņa arī piebilda, ka varas vertikāles nostiprināšana Putinam nav izdevusies tik stingra, „kāda tā bija Staļina laikā”.

Vīķe-Freiberga raidījumā arī teica, ka Putins nožēlo Padomju savienības sabrukumu, un „šī nožēla diemžēl piemīt lielai daļai krievu tautas. Viņi domā, ka tie tomēr bija spoži laiki, jo viņi bija vareni un no viņiem baidījās”.

Vīķe-Freiberga arī teica, ka ļaudis, domājot Krievijas iedzīvotājus, pārāk viegli aizmirst, kā viņi paši dzīvoja un kādas bija viņu izredzes izdzīvot, ņemot vērā visas tīrīšanas un izvešanas, arī krievu vidū.

Uz jautājumu, vai pasaulē pašlaik ir līderi, kas varētu «uzspēlēt pokeru» ar Putinu, Vīķe-Freiberga atbildēja – «ja daži līdz šim bijuši iemiguši vieglā snaudā, tad tagad briesmu signāli ir noskanējuši un starp rietumu līderiem pamodusies sapratne, ka tālāk šādi nevar turpināt.

Vaicāta par to, kā vērtē vairāk nekā 400 cilvēku parakstīto vēstuli pašreizējam Valsts prezidentam Andrim Bērziņam atkāpties no amata un vēstulē izteikto skarbo kritiku prezidentam, vēstules parakstītājiem atklājot, ka viņi pat kaunas no šāda prezidenta, Vīķe-Freiberga nevēlējās to komentēt. Viņa tikai teica, ka šādas vēstules parādīšanās un arī Bērziņa sniegtā atbilde liecina par demokrātisku valsti, kur ir iespējams brīvi paust pat tik skarbu kritiku valsts pirmajai personai un par to nedraud represijas.

Bijusī prezidente, lai gan varētu vēlreiz sēsties Valsts prezidenta amatā, ja to kāds piedāvātu, uzskata, ka politiķiem tāpat kā pārtikas precēm veikalos ir savs „plaukta mūžs”.

„Es esmu mūžā uzņēmusies visdažādākos pienākumus, un, protams, būtu gatava to darīt, bet es ļoti labi apzinos, ka, kā saka, savu laiku rozes ziedēj’, savu laiku magonīt’s, un politiķiem tāpat kā precēm pārtikas veikalos ir sava plaukta mūžs, cik ilgi viņi var turēties plauktā un būt aktuāli,” tēlaini izteicās Vīķe-Freiberga, atbildot uz jautājumu, vai būtu gatava vēlreiz ieņemt prezidenta amatu, jo šādu jautājumu uzdot eksprezidentei bija lūdzis vairākums TV skatītāju.

Viņa tomēr šaubās, vai „Latvijas publika būtu gatava pēc divu prezidentu būšanas starpā atgriezties pie kāda bijušā”. Vīķe-Freiberga domā, ka vairākums vēlētāju grib raudzīties nākotnē un redzēt kādu jaunu seju. „Man pašai nekas nekaiš. Es varu visu ko darīt, ko man prasa, kamēr Dievs dod man veselību un spēju domāt un kustēties,” piebilda Vīķe-Freiberga.

 

Komentāri (111)

putekliic 02.04.2014. 09.01

Jā, ar VVF tā bija vienīgā reize, kad Saeima “kļūdījās” un neiecēla par prezidentu marioneti. Lemberga spļāviens ar AB sejā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir, protams, kronis visam. Ļoti ceru, ka, ja ne ātrāk, tad nākamgad tā vēlreiz “kļūdīsies” līdzīgā veidā! Šeit nedomāju gan VVF, šķiet, ka tīri fiziski viņai būtu ļoti grūti, kaut gan ar galvu, protams, viss kārtībā.

+28
-2
Atbildēt

5

    Inese > putekliic 02.04.2014. 09.06

    Kurators – pa labi baltā kreklā ar šlipsi un brillēm, VDK virsnieks:

    http://www.arhivi.lv/sitedata/174573n.jpg

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    LieneNorberg > putekliic 02.04.2014. 14.11

    nekādi nevaru saprast tie žurnaļugas IR redakcijā ir stulbi, vai tikai izliekas: uzlikt tādu daudzsološu virsrakstu, itin kā Prezidents rīt atkāptos un tikai vvf var glābt nāciju no putina, a tad tekstā tieši citēt varoni, ka viņai ir beidzies derīguma termiņš!

    ne velti šim rakstam nav uzrādīts autors, lai sanāk tāda kolektīvā bezatbildība

    es jau nu tomēr, žurnālistiskās kaismes pēc patiesības vadīts, vismaz papētītu konsekvences, kas izriet no Ločmeļa kunga piedāvātās fotogrāfijas un pajautātu, kāpēc tieši šamās personas laikā pirmoreiz tie maišeļi tika aizzieģelēti?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    LieneNorberg > putekliic 02.04.2014. 14.11

    Un kuram arhīvam tiekat klāt Jūs, ja pie tādas tikāt?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > putekliic 02.04.2014. 09.30

    Tev taču VDK virsnieki ir ļoti mīļi:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Vladimir_Putin_in_KGB_uniform.jpg

    Un kur tu to bildi dabūji? Droši vien labi paziņas atsūtīja.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > putekliic 02.04.2014. 09.37

    No gimenes arhiva :-) Balta krekla ir locmela onkulis

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Nika 02.04.2014. 08.41

Vaira ir vienīgāis īstais līderis kopš neatkarības atgūšanas. Ulmanis, Zatlers, un tagad šitas deģenerāts pēdējais- Bērziņš, ir nulles, nevis prezidenti.

Ļoti priecātos, ja Vaira atkal kandidētu, bet nedomāju, ka viņa to darīs.

No vienas puses pareizi jau arī būtu. Normālā valstī vajadzētu pietikt sakarīgiem cilvēkiem, lai prezidentu nomainītu ik pa 4-8 gadiem.

+27
-8
Atbildēt

6

    Amis > Nika 02.04.2014. 10.20

    Fikseris

    Neradi sev elku! Pienāks laiks, kad liela daļa čekas dokumentu, ne tikai tie ko VVF fanātiski sargāja, bet arī Maskavas, nonāks atklātībā un var iznākt kost sev elkoņos.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    Amis > Nika 02.04.2014. 09.25

    “Prezidentes žests”

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    Inese > Nika 02.04.2014. 09.29

    Es arī atbalstu, Fikseri, pareizu žestu viņa parādīja!

    p.s. Maskava ir patiešam skaista pilsēta!

    http://s1.bild.me/bilder/060112/593057745.jpg

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > Nika 02.04.2014. 08.46

    http://s1.bild.me/bilder/060112/407106545.jpg

    25. martā pēc ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa prezidente no vairākiem piemiņas brīža dalībniekiem izpelnījās asus vārdus par žogu ap Brīvības pieminekli. Ļaudis prezidentei pārmeta, ka pieminekļa iežogošana bijusi pazemojoša gan tiem cilvēkiem, kuri 16. martā vēlējušies godināt leģionāru piemiņu, gan arī tiem, kas sestdien gribēja pieminēt komunistiskā terora upurus.

    Kā vēsta “NRA”, cilvēkiem, kas uzdrīkstējās viņu kritizēt, prezidente atbildēja paceltā balsī un sava sakāmā beigās piesita pirkstu pie deniņiem, norādot, ka “ar galvu vajaga domāt”.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > Nika 02.04.2014. 13.08

    “Neradi sev elku!”

    Tev gan viegli runāt… Nu bet ja gribas tā, ka pilnīgi acīs cērt…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 02.04.2014. 08.49

    Pilnīgi pareizi :) Atbalstu Vairu!

    +23
    -4
    Atbildēt

    0

andris902 02.04.2014. 09.45

…ločmelis mums kā barometrs – viņa aktivitātes norāda, no kā tam un viņa saimniekiem pumpas metas….jo vairāk pumpu viņiem, jo labāk mums….

+19
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu