Kijeva: Krievijas armija pakāpeniski tiek atvilkta no Ukrainas robežas • IR.lv

Kijeva: Krievijas armija pakāpeniski tiek atvilkta no Ukrainas robežas

23
T-64 tanks Perevaļnojē Krimā. Foto: EPA/LETA

Putins pārliecina Merkeli par karaspēka samazināšanu pie Ukrainas robežām

Krievijas armija sākusi pakāpeniski atvilkties no Ukrainas robežas, apstiprinājusi Krievijas Aizsardzības ministrija un Kijeva. Par to telefonsarunā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli pārliecinājis Krievijas presidents Valdimiras Putins.

Krievija nolēmusi atvilkt bataljonu no reģiona ap Rostovu pie Donas, kur, pēc Kremļa teiktā, kopš februāra notikušas regulārās armijas mācības, ziņo LETA/AFP.

Apspriežot situāciju pie Ukrainas robežām, Merkele un Putins runājuši par Krievijas karaspēku. Merkeles mājas lapā ziņots, ka Putins Merkelei apgalvojis, ka devis pavēli daļēji izvest Krievijas karaspēku no tiem valsts apgabaliem, kuri robežojas ar Ukrainu. Iepriekš ASV mediji, atsaucoties uz valsts izlūkdienestu, gan brīdināja par Krievijas drīza iebrukuma briesmām Austrumukrainā, Piedņestrā un Baltijas valstīs.

Par to, ka Krievijas karaspēka daļas tiek samazinātas pie Ukrainas rietumu robežām jau iepriekš ziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija, bet pēc tam to apstiprināja arī Krievijas Aizsardzības ministrija.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers izteicis atzinību paziņojumam par karavīru pakāpenisku atvilkšanu, nodēvējot to par “nelielu signālu” tam, ka situācija sāk uzlaboties.

Arī ASV pirmdien paziņoja, ka tās atzinīgi vērtē jebkādu Krievijas spēku atvilkšanu. Tomēr Savienotās Valstis nav apstiprinājušas, ka Krievijas karavīru atvilkšana būtu sākusies.

“Ja ziņas par daļas Krievijas karavīru atvilkšanu no robežreģiona ir patiesas, tas būtu atzinīgi vērtējams sākotnējs solis,” norādīja ASV Valsts departamenta pārstāve. “Mēs aicinām Krieviju paātrināt šo procesu.” “Mēs arī turpinām mudināt Krieviju iesaistīties dialogā ar Kijevas valdību, lai mazinātu spriedzi, vienlaikus ievērojot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti,” viņa piebilda.

Otrdien krīzi Ukrainā Briselē apspriedīs NATO dalībvalstu ārlietu ministri. Diplomāti informē, ka ministru sanāksmē plānots pārrunāt palīdzību Ukrainai un spiediena pastiprināšanu pret Krieviju.

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Krievijas parlaments 18.martā ratificēja “līgumu” par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas uzņemšanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.

 

Komentāri (23)

Nika 01.04.2014. 00.35

Putler kaput!

+7
0
Atbildēt

0

ievuliitis 01.04.2014. 11.20

“Vācijas kanclere Angela Merkele sarūpējusi savdabīgu dāvanu Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam, proti, viesim pasniegta vēsturiska karte, kurā Ķīnas impērijas teritorijās parādās arī daļa tagadējās Krievijas teritoriju. Šī dāvana jau izraisījusi plašu rezonansi un “lepnuma vilni” Ķīnā, ziņo ārvalstu mediji.”

http://www.delfi.lv/news/world/other/merkele-kinas-prezidentam-uzdavina-vesturisku-karti-ar-krievijas-teritorijam.d?id=44356035#ixzz2xcYAAPZP

+2
0
Atbildēt

1

    Amis > ievuliitis 01.04.2014. 13.04

    Ar Sahalīnu un Piejūras apgabalu Angelas tante būs pārsteigusies. Tā teritorija pienākas Japānai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

silvija 01.04.2014. 08.18

Plikās patiesības kvintesence: Pļūtiņš nobijās, ka dabūs spērienu pa pakaļu, un iespieda noplukušo ašteli kājstarpē.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu