Kallass izpelnās EP deputātu kritiku par iesaistīšanos politiskā kampaņā • IR.lv

Kallass izpelnās EP deputātu kritiku par iesaistīšanos politiskā kampaņā

29
EK komisārs Sīms Kallass. Foto: AFP/LETA

Kallass informējis EK prezidentu par savām darbībām Igaunijā, taču vēl nav lūdzis atvaļinājumu

Vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nosūtījuši vēstuli Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, lūdzot viņu atstādināt no amata pašreizējo transporta komisāru Sīmu Kallasu, kurš paudis gatavību ieņemt Igaunijas premjerministra amatu.

Lisabonas līgums paredz, ka “Komisijas locekļi nelūdz un nepieņem nevienas valdības vai citas iestādes, vai struktūras norādījumus. Viņi atturas no jebkuras rīcības, kas nav saderīga ar viņu pienākumiem vai uzdevumu veikšanu”, vēsta LETA/EUobserver.

Izskanējis viedoklis, ka Kallass varētu būt pārkāpis šo līguma pantu, kā arī EK iekšējo Uzvedības kodeksu, kas nosaka – ja komisāri vēlas iesaistīties priekšvēlēšanu kampaņās, viņiem jāatkāpjas no amata vai uz laiku jādodas atvaļinājumā.

Sagaidāms, ka Kallasam pirmdien tiks uzticēta Igaunijas jaunās valdības veidošana. Ja viņam sekmīgi izdosies to paveikt, viņš kļūs par jauno Igaunijas premjerministru līdz nākamajā gadā paredzētajām vēlēšanām.

Kā tīmekļa izdevumam “EUobserver” pavēstīja Barrozu pārstāve, Kallass ir informējis EK prezidentu par savām darbībām Igaunijā, taču vēl nav lūdzis atvaļinājumu. Barrozu pārstāve prognozē, ka Kallass varētu atkāpties no amata tikai tad, ja tiktu apstiprināts Igaunijas premjerministra postenī.

Taču, kā norādīja no Igaunijas ievēlētais EP deputāts Indreks Tarands, viņaprāt, Kallasa gadījumā pieļauta “pārāk brīva Uzvedības kodeksa interpretācija”.

“Ir skaidrs, ka viņš saglabā komisāra darbu kā rezerves variantu, jo viņš nav drošs, ka Igaunijas parlaments viņu apstiprinās. Taču būtu nožēlojami, ja viņš turpinātu strādāt par komisāru, ja parlaments viņu noraidītu,” skaidroja Tarands.

Viņaprāt, Kallass maldina Igaunijas sabiedrību, apgalvojot, ka līdzšinējais Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips, kurš pagājušajā nedēļā demisionēja, automātiski ieņems viņa vietu Eiropas Komisijā līdz rudenim, kad beigsies pašreizējās EK pilnvaru termiņš.

“Kallass nekad nepieminēja faktu, ka EK kandidātam jāgūst Eiropas Parlamenta atbalsts,” viņš norādīja.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu