Aizdomīga shēma Latvijas jauna cietuma būvē • IR.lv

Aizdomīga shēma Latvijas jauna cietuma būvē

10
Skats Valmieras cietumā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Salīdzinot ar pašlaik topošo Tallinas cietuma projektu, Latvijas projektam sanāk vairāk nekā trīskāršs sadārdzinājums

Latvija plāno sākt dārgu cietuma projektu, kura celtniecība būtu par 50% dārgāka nekā treknajos gados izmaksāja Viru cietuma izbūve Igaunijā līdzīgam ieslodzīto skaitam. Turklāt pagaidām valdībā neviens nespēj skaidri pamatot, kāpēc nepieciešama tik dārga būve un kāpēc jaunā cietuma projekts uzticēts igauņiem, ceturtdien raksta žurnāls “Ir”.

Valdības koncepcijā skaidri ierakstīts, ka pirmais jaunbūvētais cietums Latvijā izmaksās 78,2 miljonus eiro (55,4 miljonus latu). Kā tieši aplēsta šī summa, nav skaidrs. Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis “Ir” pamato – aprēķini veikti sadarbībā ar partneriem no Norvēģijas, kas Latvijā īstenojuši virkni ar cietumu attīstību saistītus projektus.

2008.gadā uzceltā Viru cietuma (paredzēts 1100 ieslodzītajiem) būvniecība Igaunijai izmaksāja 51 miljonu eiro, bet kopējās izmaksas ar visu aprīkojumu un iekārtošanu sasniedza gandrīz 77 miljonus eiro, “Ir” noskaidroja pie Igaunijas Valsts nekustamo īpašumu pārvaldnieka, kas pārraudzīja cietumu būvēšanu.

Patlaban Igaunijā tiek projektēts trešais modernais cietums Tallinas pievārtē – tas būs vērienīgs atklāta un slēgta tipa ieslodzījumu iestāžu komplekss 1400 ieslodzītajiem, kurā būs arī administratīvais centrs, patvēruma meklētāju centrs, ofisi, veikali, sporta būves, ražošanas ēkas u.c. Šīs būves projektēšanu valsts ir pasūtījusi pērn augustā, tai jābūt pabeigtai šoruden un projektēšanas darbs maksā 1,2 miljonus eiro plus PVN. Celtniecības darbi iecerēti 2016. – 2018.gadā un to summas vēl nav skaidri zināmas, bet tiek lēstas ap 100 miljoniem eiro.

Kādas būs konkrētās vajadzības Latvijas gadījumā un kādām jābūt prasībām celtniecībai, tas gan nav pat vēl noformulēts. “Ir” skaidru atbildi uz šo jautājumu tā arī nesaņēma.

Taču Tieslietu ministrija izdomājusi, ka varētu rosināt valdībai uz jauno cietumu kā paaugstinātas drošības projektu attiecināt izņēmumu publisko iepirkumu ziņā – tādā gadījumā netiktu rīkots konkurss Latvijā, bet ministrija noslēgtu vienošanos ar kolēģiem Igaunijā, kuri tad pēc konsultācijām ar Latvijas pusi ne tikai formulētu prasības mūsu jaunajam cietumam, bet arī sludinātu konkursu tā projektētājiem. Faktiski tas nozīmē, ka viss jaunā cietuma projektēšanas posms tiktu iznests ārpus Latvijas.

Žurnāla “Ir” rīcībā esošā informācija liecina – slēdzot līgumu ar Igaunijas Nekustamo īpašumu pārvaldnieku, Latvijas izmaksas par jaunā cietuma projekta izstrādi kopumā var sasniegt gandrīz 4 miljonus eiro. Salīdzinot ar pašlaik topošo Tallinas cietuma projektu, tas sanāk vairāk nekā trīskāršs sadārdzinājums. Kāpēc nepieciešama šāda dārga shēma ar Igauniju, nav skaidrs.

Vairāk lasiet žurnāla „Ir” rakstā „Kā nozagt cietumu?” šeit.

 

Komentāri (10)

Alise 27.02.2014. 09.24

Nezinu vai tā igauņu piesaiste pareiza vai nē, bet vai tad visu šo igauņu iesaisti nenoorganizēja IRa pēdējā laika mīlulis Bordāns? Jautājiet tak viņam :)

+6
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 27.02.2014. 09.24

nu to var saprast , ja mees tur gribam iemitinaat lembi , vaškeviču , miķelzonu un veel veselu striipu no miljonaaru saraksta , tad čoham jaabuut ar augstaako 5 zvaigžņu liimeni , ka Hiltona viesniicaam , tajaa noteikti buus vip kameras , kaadas nav igauņu cietumos …tas taa ironijai, vakar radiofonaa izskaneeja ziņa par Siguldas kamaniņu trasi , tur arii ož peec sheemaam 8 000 000 sakaraa, vieteejie sauc atpakaļ veco Dukuru , lai nepieļautu laupiišanu

+5
0
Atbildēt

0

Ojārs 27.02.2014. 12.36

Kaut kas līdzīgs ar Nac bibliotēkas celtniecību. “Igauņu” Merkss bija gatavs to uzcelt par 40 miljoniem lētāk nekā bēdīgi slavenie REunRE un citi saukāni, bet Delnai ar exDienas informatīvo atbalstu izdevās Merksu atstumt no projekta realizācijas.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu