Ukrainas protestos cietušais Latvijā ārstē ļoti smagu acs traumu • IR.lv

Ukrainas protestos cietušais Latvijā ārstē ļoti smagu acs traumu

21
Ukrainas protestos cietušais Vladimirs Šumejko Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, kur saņem medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju. Foto: Ieva Lūka, LETA

Cietušais traumu guvis 22.janvārī, viņš neesot bijis bruņots

Ukrainas protestos cietušais Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ārstē ļoti smagu acs traumu, aģentūrai LETA apstiprināja slimnīcas Oftalmoloģijas katedras un klīnikas vadītāja Guna Laganovska.

Pats pacients, 34 gadus vecais Vladimirs Šumejko, pastāstīja, ka traumu guvis 22.janvārī. Viņš nezināja teikt, kas tieši pa aci trāpījis, un apgalvoja, ka negadījuma brīdī nav bijis bruņots, viņš rokās turējis tikai karogu.

Cietušais arī nezināja teikt, cik ilgi ārstēsies Latvijā. Viņš sacīja, ka paļausies uz ārstu lēmumiem un, kā mediķi ieteiks, tā arī rīkosies. Ārste Laganovska skaidroja, ka ar savainoto aci vīrietis redz aptuveni pusmetru tālu – viņš var saskaitīt pirkstus, teica speciāliste, piebilstot -, ja vīrietim nebūtu otras acs, viņš nevarētu veikt pat ikdienišķas darbības, piemēram, aiziet uz labierīcībām.

“Principā varētu pat teikt, ka viņš šo aci kā redzīgu orgānu ir gandrīz zaudējis. Viņam jau ir veiktas divas operācijas Ukrainā, un perspektīvā ir plānojamas vēl vairākas atkārtotas, samērā smagas operācijas [..]. Ja tīklene to visu pārdzīvos, labākajā gadījumā viņš redzēs pāris metrus,” pastāstīja ārste.

Savainojums ir perforējošs, kas nozīmē, ka acī ir trāpījis kāds svešķermenis, teica Laganovska. “Tā varētu būt arī lode vai kāds truls priekšmets. Ar kaut kādu priekšmetu ir bijis sitiens, un acs ir, var teikt, kā bumba pārplīsusi,” viņa sacīja, piebilstot, ka Ukrainā acs ir ļoti veiksmīgi sašūta. Otra acs pacientam nav traumēta, un arī citu traumu vīrietim nav, pastāstīja ārste.

Patlaban pacientam ir nepieciešama pretiekaisuma terapija, bet pēc tam jāplāno atkārtota acs operācija – vitrektomija, skaidroja mediķe. Tas, vai pacients šo ārstēšanu saņems Latvijā, atkarīgs no konkrētās situācijas, norādīja ārste.

Kā ziņots iepriekš, 11.februārī Latvijā ieradās Ukrainas protestos cietušais, lai saņemtu medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju. Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā informēja – lai sniegtu palīdzību citiem cietušajiem, ukraiņi izteikuši interesi arī par Latvijas medicīnas speciālistu konsultācijām, izmantojot telemedicīnas tehnoloģijas. Šis palīdzības veids īpaši svarīgs tiem pacientiem, kas nav transportējami.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) ir informējis par Latvijas valdības gatavību humānu apsvērumu vārdā sniegt palīdzību desmit personām, kas cietušas protestos Ukrainā. Latvija ir viena no valstīm, kas piedāvājusi medicīnisko palīdzību.

Jau ziņots, ka Latvija varētu sniegt palīdzību līdz desmit cietušajām personām. Līdzekļi šim mērķim tiktu atvēlēti no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

 

Komentāri (21)

Inese 12.02.2014. 16.28

Savukārt Latvijas protestētājam Edgaram Gorbaņam latviešu specvienības izšautās acs protezēšanai Latvijas valstij nauda neatradās. Cik ciniski!

http://img8.kasjauns.lv/objs/news/lv/images/w_image_1392039006053_41954.jpg

+3
-1
Atbildēt

2

neonbanquet 12.02.2014. 18.20

Edgars Grobiņš bija “nepareizajā” ierakumu pusē, tāpēc viņam nekas nepienākās.

Tas bezģeļņiks no Ukrainas ir algots darīt to, par ko viņam maksā “pareizajā” ierakumu pusē.

Mūsu valdība kalpo Ukrainas bezģeļņika darba devējiem.

+3
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu