Latvijā ierodas pirmais cietušais Ukrainas protestētājs • IR.lv

Latvijā ierodas pirmais cietušais Ukrainas protestētājs

39
Kijeva. 11.februāris 2014.gads. Foto: AFP/LETA

Lietuvā politisko patvērumu lūguši divi ukraiņi

Latvijā otrdien ieradās pirmais Ukrainas protestos cietušais, lai saņemtu medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju, ziņo LETA. Pagaidām ĀM nesniedz ziņas par šā cilvēka personību vai veselības stāvokli.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā informē – lai sniegtu palīdzību citiem cietušajiem, ukraiņi izteikuši interesi arī par Latvijas medicīnas speciālistu konsultācijām, izmantojot telemedicīnas tehnoloģijas. Šis palīdzības veids īpaši svarīgs tiem pacientiem, kas nav transportējami.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) ir informējis par Latvijas valdības gatavību humānu apsvērumu vārdā sniegt palīdzību desmit personām, kas cietušas protestos Ukrainā. Latvija ir viena no valstīm, kas piedāvājusi medicīnisko palīdzību.

Ziņots, ka Latvija varētu sniegt palīdzību līdz desmit cietušajām personām. Līdzekļi šim mērķim tiktu atvēlēti no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Lietuvā politisko patvērumu lūguši divi ukraiņi

Tikmēr politisko patvērumu Lietuvā kopš protestu sākuma lūguši divi Ukrainas pilsoņi, vēsta portāls “15min.lt”. Abi iesniegumi saņemti janvārī.

Kā portālam sacījis Iekšlietu ministrijas Migrācijas departamenta patvēruma lietu nodaļas vadītājs Viktors Ostrovnojs, grūti prognozēt, vai Ukrainas patvēruma meklētāju skaits turpmāk varētu pieaugt. “Situācija pašā Ukrainā nav prognozējama, mēs nezinām, kas tur notiks. Tomēr nemieri turpinās jau pāris mēnešu, un visā šai laikā esam saņēmuši tikai divus pieteikumus, tādēļ prognozēt kaut kādu pieplūdumu šobrīd nav pamata,” viņš piebildis.

Lēmums par patvēruma piešķiršanu Migrācijas departamentam jāpieņem trīs mēnešu laikā. Ārlietu ministrija nedz oficiāli, nedz neoficiāli nav lūgusi jautājumu par ukraiņiem pieņemt paātrinātā kārtībā.

Viens no patvēruma lūdzējiem ir 21 gadu vecais izdevuma “Dorožnij kontroļ” žurnālists Aleksejs Gončaruks, par otru informācija netiek sniegta, vēsta portāls “15min.lt”.

Kā skaidrojis Gončaruks, Ukrainā viņam draudējušas briesmas, bet viņš būtu gatavs atgriezties, ja politiskā situācija dzimtenē mainītos, taču patlaban uzskata, ka vairāk labuma savai dzimtenē var dot, atrodoties Lietuvā.

“Alternatīva bija tāda – tikt apcietinātam, nežēlīgi piekautam, varbūt pat nogalinātam. Man bija radušies draudi saistībā ar manu darbību izdevumā “Dorožnij kontroļ”, ar to, ka palīdzēju cilvēkiem Eiromaidanā, ka mēs organizējām “Automaidanu”. Esmu filmējis, kā milicija pārkāpj likumus,” stāstījis žurnālists.

Gončaruks plāno Lietuvā meklēt darbu. Viņš atzinis, ka pagaidām viņam darba atļaujas nav, bet, saņemot politisko patvērumu, viņš būtu gatavs strādāt jebko, lai nopelnītu iztiku. “Mēs nebēgam. Mēs tikai turpinām cīņu no šejienes un cīnīsimies līdz galam,” uzsvēris aktīvists.

 

Komentāri (39)

Nika 12.02.2014. 07.38

Latvijā pat sarkanos fašistus ārstējam, visādus rubikus un urbanovičus. Nevar kādam normālam cilvēkam palīdzēt, kurš cenšas sagraut ļaunuma impērijas tvērienu pār austrumeiropu? Ar prieku nodokļus maksātu, lai tādam palīdzētu.

+4
0
Atbildēt

0

Egita 11.02.2014. 23.22

man tā vārna tik ļoti atgādina vienu krievu pensionāru- komentētāju(sākot no 10min) http://www.youtube.com/watch?v=WeybLsBmgsw

+2
0
Atbildēt

1

marmed 12.02.2014. 07.10

vēl nesen Dzeris komentāros kaut ko rēja par to ka Latvija neārstēs ukraiņu huligānus….

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu