Rīgā un Liepājā rādīs kameroperu "Līsistrate" • IR.lv

Rīgā un Liepājā rādīs kameroperu “Līsistrate”

32
Skats no izrādes. Foto Kaspars Garda, Rīga 2014

Sengrieķu dramaturga Aristofāna komēdija vēsta par sievietēm, seksu un karu. Izrādi iestudē starptautiska komanda

Piektdien, 14. un sestdien 15. februārī plkst. 19 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā un 16. februārī plkst. 18 Liepājas teātrī notiks divu unikālu kameroperu pirmizrādes. Sievietes spēks, ticība mīlestībai un cīņa idejas vārdā – stāsts, ko Valentīna dienas noskaņās ļaus izdzīvot starptautiskas mākslinieku komandas veidotās izrādes.

Vienā vakarā tiks izrādītas divas kameroperas – komēdija un drāma, kuru autori būs Eiropā pazīstamais džeza mūzikas komponists Kaspars Evalds (Kaspar Ewald, Šveice) sadarbībā ar latviešu režisori Zani Kreicbergu, un latviešu pēdējo gadu labākās teātra mūzikas autors, “Spēlmaņu nakts” balvas 2012 ieguvējs, komponists Jēkabs Nīmanis sadarbībā ar libretisti Inesi Zanderi un režisori Kristīni Siris (Christine Cyris, Šveice).

Aristofāna luga “Līsistrate” uzrakstīta 400 gadus pirms mūsu ēras. Tā uzjautrina ar satīriskiem, klaji erotiskiem un dažkārt neķītriem dialogiem. Taču būtībā stāsts ir par nebeidzamu karu un par sievietēm, kas atrod ieroci, ar ko apturēt slepkavošanu. Ņemot talkā humoru, autors pacifistisko lugu padarījis acīmredzami smieklīgu un nekaitīgu, tādējādi apslēpjot tās faktiski eksplozīvo saturu. Aristofāna sieviešu stratēģija ir: “Ja jūs gribat seksu, pārstājiet karot tūlīt pat!”

“Līsistrates” iestudējuma viessolisti no Šveices – Žanīna Hircela (Jeannine Hirzel) un Roberts Kollers (Robert Koller) ir pieredzējuši mūsdienu kameroperu izpildītāji un demonstrē izcilu aktiermeistarību apvienojumā ar lielisku vokālo skolu, pārliecinoši un atbrīvoti dziedot gan vācu, gan latviešu valodā. Solistu ansamblī lieliski iekļaujas latviešu soprāns Kristīne Gailīte, parādoties pārsteidzošā un neierastā tēlā.

Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Kristīne Jurjāne, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, uzvedumā piedalās vokālā grupa “Putni”, vīru koris, kamerorķestris, diriģents Normunds Dreģis. 

Vairāk informācijas www.facebook.com/kulturasbiedribaspektrs

Biļetes cena 20 eiro, Liepājas izrādei no 4 līdz 17 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu