FOTO: "Pieminekļu kari" Brīvības ielā • IR.lv

FOTO: “Pieminekļu kari” Brīvības ielā

23
Foto: Zilgma Kukle, LETA

Gan melnādaina tautu meita, gan Vilhelms I un Jaunava Marija pēc mākslinieka Bikšes ieceres simbolizē četru Latvijai būtisku kultūru ietekmi

Rīgā, Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā atklāts pilsētvides objekts “Pieminekļu kari” – vietā, kur vēsturiski uzstādīti un novākti dažādu laikmetu ideoloģijām veltīti pieminekļi, pamīšus būs redzami četri Rīgu un Latviju ietekmējušu varu simboli.

“Pieminekļu karu” pamatā ir podests, kas piedāvā mainīgu simbolisku pieminekļu plejādi, kas atspoguļo četru Latvijai būtisku kultūru – Vācijas, Zviedrijas, Polijas un Krievijas – ietekmi uz Latvijas teritorijas vēsturi un latviskās identitātes dažādiem aspektiem, ziņo LETA.

Cits pēc cita no podesta paceļas un nolaižas četri dažādi pieminekļi. Melnādaina bārbija tautas tērpā, kuru “Pieminekļu karu” kurators mākslinieks Aigars Bikše nejauši uzgājis un iegādājies vietnē “EBay”, simbolizē popkultūru un globalizācijas radīto dilemmu – sabiedrība cenšas būt atvērta un toleranta un vienlaikus balstīties tradīcijās.

Bārbiju nomaina Gustava Kluča 1922.gada darba “Visu zemju proletārieši, savienojieties!” kopija, kas Ļeņina laikā tika izstrādāta kā vides objekts Komunistiskās partijas kongresam Maskavā un simbolizē revolūciju, kuras rezultātā radās “strādnieku šķira”.

Vieta uz podesta paredzēta arī 15.gadsimta beigu nezināma autora skulptūrai “Madonna uz mēness sirpja” – Jaunava Marija simbolizē Polijas kā Eiropas lielākās katoliskās valsts kultūras ietekmi.

“Pieminekļu karos” piedalās arī Karla Ludviga Menceļa 1902.gadā veidotā skulptūra “Vilhelms I”, kas simbolizē nacionālismu kā sabiedrības saliedēšanas ideju, un Vāciju, kurā šī ideja radās.

Instalācijas priekšā novietots podests, kurā ikviens var uzkāpt, pavērot pilsētu no neierasta skatu punkta un nofotografēties vai nu ar skulptūrām, vai viens pats, tādējādi arī katrs pats simboliski varēs kļūt par pieminekli. Savukārt otrā pusē postamentam novietots ekrāns, kurā var lasīt vizuālu stāstu par Latvijas zemei pāri gājušām četru valstu varām un ar to saistītajām personībām.

“Pieminekļu kari” ir viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas projektiem, un tas Brīvības ielā būs skatāms līdz 26.oktobrim.

 

Komentāri (23)

ingazilunska 27.03.2014. 17.48

Nopircis kādu kramu, lētu lelli, Ebajā, “mākslinieks” uzstādīja to Rīgas centrā, nosaucot par eiropeiskām vērtībām.

Visinteresantākais šajā stāstā, protams, cik daudz un kam izdevies nozagt naudas uz šī fona? Ar kurām personām bija jādalās māksliniekam? Cik liela šai “mākslai” izdalīta summa? Kā rakstīts rakstā: “”Pieminekļu kari” ir viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas projektiem.” Nu ko, latvieši, davai turpinām apzagt šos Eiropas fondu lohus, ja jau viņi ir tādi idioti.

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu