NEPLP sabiedriskai apraidei izraugās trīs reģionālos TV kanālus • IR.lv

NEPLP sabiedriskai apraidei izraugās trīs reģionālos TV kanālus

7
Ekrānšāviņš no Ogres TV.
Māra Miķelsone

“Rīga TV24”, “Ogres TV” un SIA “Vidzemes televīzija” no nākamā gada redzēs TV3 un LNT kanālu vietā un tās nodrošinās sabiedrisko pasūtījumu

Nacionālā plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sabiedriskā pasūtījuma daļas nolēmusi nodot “Rīga TV24”, “Ogres TV” un SIA “Vidzemes televīzija”, kas nodrošina kanālu “Re:TV”, ziņo LETA. NEPLP locekļu domas vienprātīgas balsojumā bijušas tikai par “Re:TV”, Ir.lv teica padomes loceklis Gints Grūbe.

NEPLP bija izsludinājusi trīs konkursus par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu komerciālām televīzijām, kas nodrošinās bezmaksas apraidi visā Latvijā. Konkursi tika izsludināti, lai nodrošinātu informatīvi dokumentālo, reģionālās tematikas, kā arī bērnu un jauniešu raidījumu veidošanu komerciālos medijos bezmaksas apraidē.

Reģionālās tematikas raidījumus veidos SIA “Vidzemes televīzija”, kas nodrošina kanālu “Re:TV”. Par šādu lēmumu NEPLP locekļu domas bijušas vienprātīgas, Ir.lv teica Grūbe.

Konkursā par bērnu un jauniešu programmas veidošanu uzvarējusi “Ogres TV”, un par to NEPLP locekļu domas arī visvairāk dalījušās – trīs bijuši par – padomes priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska-Cālīte, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris, divi balsojuši pret.

Dulevska Ir.lv otrdienas vakarā teica, ka sēde bijusi ilga – teju septiņas stundas – un smaga. Viņa piekrita, ka tas būs liels izaicinājums „Ogres TV” izsisties un pierādīt, ka viņi spēj izdzīvot un būt interesanti visiem skatītājiem. Līdz šim mazajām reģionu televīzijām neesot bijusi iespēja iekļūt virszemes apraidē, jo tas maksājis ļoti dārgi. „Garantijas, ka viņiem izdosies, nav gan nekādas,” teica Dulevska.

Šajā grupā saturiski labs piedāvājums bijis arī “Chaula TV”, uzskata Dulevska, bet NEPLP iebildumi bijuši par sabiedriskajam medijam pilnīgi nepieņemamo darba samaksas „stipendiju” politiku un neskaidrība par finansējumu.

Grūbes iebildumi pret Ogres TV un „Rīga TV24″ bija saistīti ar šo televīziju kapacitāti un spēju ilgtermiņā nodrošināt kvalitatīvu saturu, par ko liecinot, piemēram, Ogres TV spējas, līdz šim saražojot vien pāris ziņu dienā.

Tāpat viņa iebildumi bija par neskaidrajiem kanālu īpašniekiem. Nav skaidrs, kas ir Ogres TV īstie īpašnieki un patiesā labuma guvēji, jo līdz šim bijusi Ogres pašvaldība, bet Ogres TV nesen esot nopircis „kāds maksātnespējas administrators”. Tāpat šī televīzija NEPLP nav atklājusi savus reklāmdevējus, kuri nesen krietni papildinājuši televīzijas kontu.

Savukārt Dulevska teicās neko nezinām, kas ir Ogres TV īpašnieki, „jo visā mediju vidē trūkst skaidrības par mediju īpašniekiem. Tā ir iespēja šiem medijiem izsisties”.

Lielas bažas Grūbem ir arī par Ogres TV spējām saturiski piepildīt kanālu ar kvalitatīvu saturu un vai tas nedublēsies ar „Re:TV” piedāvāto, jo Ogres TV arī tagad gatavo reģionālajām ziņām savus sižetus.

Iespēja „izsisties” mediju vidē, pēc Dulevskas teiktā, tagad esot arī “Rīga TV24″, kas veidos informatīvi dokumentālos raidījumus. NEPLP balsojumā vienīgais, kurš balsoja pret „Rīga TV24”, bija Grūbe.

Par “Rīga TV24″ Grūbe Ir.lv teica, ka viņa negatīvais balsojums bijis tāpēc, ka pats piedāvājums nav bijis kvalitatīvs un nav kļuvis skaidrs, kā šajā kanālā notiks satura kvalitātes kontrole, kā televīzija iecerējusi sasniegt auditoriju. „Tas rada pamatotas bažas, ka apritē varētu nonākt ne visai sagatavots kanāls, un līdzšinējā pieredze liecina, ka tas nevarētu nodrošināt arī finansiālu ilgtspēju,” Ir.lv teica Grūbe.

Jau tuvākajā laikā tiks apstrīdēti NEPLP rīkotie konkursi par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu komerciālajām televīzijām, ziņo biznesa portāls “Nozare.lv”.

Kā informēja SIA “Televīzijas kanāls Pro100TV” un SIA “Bērnu televīzijas kanāls LoLoTV” īpašnieku pārstāvis Konstantīns Vedernikovs, jau trešdien tiks sagatavoti pieteikumi tiesai. Viņaprāt, gan konkursā uz informatīvi dokumentālās, gan arī uz bērnu un jauniešu programmas veidošanu ir pieļauti pārkāpumi. Konkursa pretendents plāno tiesā arī prasīt pagaidu noregulējumu, lai nepieļautu līguma slēgšanu ar konkursa uzvarētājiem.

Tiesības īstenot sabiedrisko pasūtījumu bezmaksas apraidē plānots piešķirt uz trīs gadiem no 2014.gada. NEPLP konkursus uz sabiedriskā pasūtījuma daļu izsludināja tāpēc, ka “Modern Times Group” kanāli LNT un TV3 no 2014.gada janvāra vairs nebūs bezmaksas apraidē.

Skatītājiem, kas izmanto bezmaksas apraidi, “Modern Times Group” kanāli LNT un TV3 vairs nebūs redzami, sākot no pusnakts gadu mijā. Par to biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Trijos konkursos bija pieteikušies seši pretendenti, kas iesniedza septiņus pieteikumus.

Paredzēts, ka katram televīzijas kanālam kvalitatīva satura veidošanai bezmaksas apraidē tiks piešķirta ikgadēja dotācija 245 000 latu apmērā, par līguma darbības termiņu nosakot trīs gadus, sākot ar 2014.gada 1.janvāri.

 

Komentāri (7)

Līga Lētiņa 17.12.2013. 22.39

tas labi. svensonurlu kanāli pazudīs. vismaz reģionālajiem cerības attīstīties.
vēl tikai varneši varētu izsit viņiem zobus ar pasākumu , kur piedalās Latvijas izlases un sportisti, parraižu bezmaksas translēšanu. ja negrib, piegriezt vispār skābekli LV teritorijā.
p.s. izsaku pateicību svensonurlām par kinokomēdiju rādīšanu 21.11., un par labi iesākto cīņu par ziemassvētkiem .

+2
0
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 17.12.2013. 18.57

Valdībai jānopērk visi iespējamie sporta raidījumi un jārāda sabiedriskajā tv. Nekaunīgais viasat ir jāaizsūta tur, kur viņiem vieta.

+4
-2
Atbildēt

0

Inese 17.12.2013. 18.55

A nafig? T.s. reģionālās TV ir neprofesionalitātes un angažētības paraugdemonstrējums.

+3
-1
Atbildēt

1

    aivars_silins > Inese 18.12.2013. 07.50

    Par angažētību var diskutēt, bet profesionalitāte gan ir pietiekamā līmenī.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu