Zolitūdes traģēdijas sabiedriskajā komisijā izvirzīti Kažociņš, Šteinerte un Rubesa • IR.lv

Zolitūdes traģēdijas sabiedriskajā komisijā izvirzīti Kažociņš, Šteinerte un Rubesa

31
Apsnigusi Zolitūdes traģēdijas vieta. Foto: Gunita Kļava, LETA

Šajā komisijā nedrīkst būt politiķi vai ar valsts varu saistīti cilvēki

Darbam Zolitūdes traģēdijas sabiedriskajā komisijā ir izvirzīti trīs sabiedrībā zināmi cilvēki, kas arī ir kandidāti uz komisijas vadītāja amatu. Darboties komisijā piekritis bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš, bijusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte, kuru ir izvirzījusi Saeima, un uzņēmēja Baiba Rubesa, vēsta LETA.

Kažociņš teica, viņu šīs komisijas vadīšanai uzrunājis demisionējušās valdības vadītājs pirmdien.

Atklājot Zolitūdes traģēdijas komisijas sabiedrisko apspriešanu, sabiedrības par atklātību “Delna” vadītāja Inese Voika uzsvēra, ka šo komisiju šķita svarīgi izveidot, lai radītu vienotu stāstu par traģēdiju un atbildētu uz vairākiem jautājumiem saistībā ar to.

Viņa norādīja, ka svarīgi ir tas, kādas personas darbosies komisijā, un skaidrs, ka tie nedrīkst būt politiķi vai ar valsts varu saistīti cilvēki, jo tie komisijā tiks apspriesti. No sabiedrības esot saņemti vairāki priekšlikumi par to, kādiem cilvēkiem komisijā būtu jādarbojas.

Arī Rubesa atzina, ka komisijai jābūt darboties spējīgai komandai un šajā gadījumā nav svarīgi, cik tajā ir cilvēku – tā var būt arī maza cilvēku grupa. Šiem cilvēkiem ir jābūt daudzpusīgiem, neatkarīgiem. Svarīgi esot arī noteikt laiku, cik ilgi komisijai jādarbojas, – tie varētu būt trīs mēneši, jo, ja ilgāk darbosies, grūtāk būšot panākt rezultātu. Tāpat Rubesa atgādināja, ka komisijas uzdevums nav meklēt vai izcelt vainīgos.

Liels risks esot ticamība par objektivitāti, teica Rubesa, tomēr uzsvēra, ka darbam komisijā izvirzītie pārstāvji ir neietekmējami. Tāpat risks ir saistīts ar to, ka sabiedrībai varētu būt pārāk lielas gaidas saistībā ar komisijas darbu, cerot, ka komisija atrisinās arī citus sasāpējušos jautājumus, piemēram, likvidēs visā valstī korupciju, pauda Rubesa.

Sabiedrība par atklātību “Delna” aicināja izveidot sabiedrisko komisiju Zolitūdes traģēdijas izvērtēšanai. “Bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem, tāpat kā ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ir jāzina, kas notika un kas jāmaina, lai nekas tāds neatkārtotos. Komisijas darbam jānotiek ciešā sadarbībā ar sabiedrību, un ceru, ka iedzīvotāji aktīvi iesaistīsies,” pauž “Delnas” padomes priekšsēdētāja Inese Voika. Voika uzsver, ka sabiedriskās diskusijas laikā būs iespēja iepazīties ar apkopojumu par citu valstu izmeklēšanas komisiju pieredzi, tostarp Norvēģijas Breivīka komisijas, Kanādas un citu.

Komisijas darbības mērķis būs izvērtēt Zolitūdes traģēdijas tiešos un netiešos cēloņus, glābšanas un seku likvidēšanas procesu, kā arī atbildīgo dienestu un amatpersonu rīcības efektivitāti, normatīvā regulējuma efektivitāti būvniecības un civilās aizsardzības jomā.

21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Diskusija valdībā par sabiedriskās komisijas izveidi varat vērot šeit.

Komentāri (31)

oktaavs 09.12.2013. 19.06

Komisijai jābūt tādai, kurai sabiedrība tiešām uzticas.
Par Rubesas kundzi un viņas politiski ekonomiskajām simpātijām gandrīz neko nezinām. Tāpēc viņai varbūt labāk būtu atsaukt savu kandidatūru. No tā neviens pagaidām necietīs.
Starp citu – kurš un kad kandidātu sakarā kaut ko ir jautājis sabiedrībai, uz kuru tas tieši attiecas?

+5
-1
Atbildēt

2

ilmisimo 09.12.2013. 21.40

Ingus Kļaviņš ‏@ingusklavins

SAB ziņas par RE&RE un Vienotību noliedz. Tikai nenolaižamies tik zemu, ka Kremlis pamet kaulu, un mēs kā kranči kožamies pa pagalmu.
https://twitter.com/ingusklavins

+5
-1
Atbildēt

1

    Inese > ilmisimo 09.12.2013. 21.58

    Ko tieši noliedz SAB? Jau paspējuši veikt kādu pārbaudi? Un būtu brīnums, ja Vienotība kaut ko apstiprinātu. Sveiciens pazudušajām Rēzeknes burtnīcām (starp citu, t.s. burtnīcu lietu izmeklēšanu uzraudzīja galvenais prokurors Maizītis – tas pats, kas tagad vada SAB) ;)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

aigarsaboltins 09.12.2013. 16.13

Par Kažociņu un Šteinerti man nekādu šaubu nav,ļoti laba izvēle, par trešo kandidāti nav nekādas informācijas.

+9
-7
Atbildēt

3

    Inese > aigarsaboltins 09.12.2013. 16.28

    Gati, es arī slavēju Latvijas latviešu grupu “Sūdi” un “Martas asinis”. Un tad?

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > aigarsaboltins 09.12.2013. 16.17

    Baiba Rubesa ir bankas Citadeles padomes locekle, pirms tam darbojās Statoilā. Intervija ar viņu: http://www.monday.lv/baiba-rubesa-apstaties-un-pasmarzot-rozes/

    Citiem vārdiem sakot: “Morāle šāda – kandža kaut kāda” (c)

    p.s. Pēc mana ieskata šadā komisijā ir vieta tikai Latvijas žurnālistikas guru Lato Lapsam. Citi IRsieši var izvirzīt arī savas kandidatūras!

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    Andis > aigarsaboltins 09.12.2013. 16.24

    Hm, ja jau Ločmelis slavē Lapsu, 100% ar Lapsu kaut kas nav kārtībā.

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu