Vētrā ''Ksavjērs'' Eiropā gājuši bojā seši cilvēki • IR.lv

Vētrā ”Ksavjērs” Eiropā gājuši bojā seši cilvēki

31
Vētras ''Ksavjērs'' postījumi Berlīnē. Foto: polizeireporter.

Latvijā vietām sasnidzis vairākus centimetrus biezs sniegs

Eiropas ziemeļos ceturtdien plosījās vētra ar orkāna stipruma vējiem, kurā gāja bojā seši un pazuduši bez vēsts divi cilvēki, vēsta aģentūra LETA. Portāls tvnet.lv un aģentūra AFP ziņo, ka daudzviet traucēta satiksme, un tūkstošiem cilvēku atstāja savas mājas. Skotijā reģistrēts vējš ar stiprumu līdz 63 metriem sekundē.

Šorīt daudzviet Latvijā izveidojusies vairākus centimetrus bieza sniega sega, ziņo Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Plkst.8 Priekuļos sniega segas biezums bija 5 cm, Zosēnos un Stendē – 4 cm, Alūksnē – 3 cm, vēsta aģentūra LETA. Kuldīgā sniega segas biezums sasniedzis vienu centimetru, bet Skrīveros uz vadiem un koku zariem veidojas slapja sniega nogulums. Spēcīgākās vēja brāzmas tika novērotas Kurzemē – līdz pat 27 metriem sekundē.

Skotijā rietumos no Edinburgas gāja bojā kravas automašīnas šoferis, kura vadīto spēkratu spēcīgais vējš uzgāza vairākām citām automašīnām. Anglijas vidienē Notingemšīras grāfistē dzīvību zaudēja vīrietis uz motorollera, kad viņam trāpīja krītošs koks. Dānijas rietumos gāja bojā 72 gadus veca sieviete, stiprā vējā apgāžoties viņas vadītajam mikroautobusam. Zviedrijas dienvidu piekrastē divi jūrnieki tika nopūsti no kuģa, un glābēji vēl nav viņus atraduši.

Polijas ziemeļos Lemborkā vētra prasījusi trīs cilvēku upurus. Vīriešiem atrodoties automašīnā, transporta līdzeklim uzgāzies virsū koks. Vēl četri cilvēki Polijā vētrā guvuši ievainojumus. Polijā vētra vissmagāk skārusi Rietumpomožes vojevodisti Baltijas jūras piekrastē, kur ugunsdzēsēji izbraukuši uz 124 izsaukumiem.

Ziemeļpolijā piektdienas rītā vētras dēļ bez elektrības palikušas vairāk nekā 100 000 mājsaimniecību, Skotijā – vairāk nekā 20 000 mājsaimniecību, Ziemeļīrijā – aptuveni 6500. Spēcīgs vējš un sniegs Polijas Baltijas jūras piekrastē gaidāms arī piektdien.

Lielbritānijas Vides aģentūra brīdināja, ka Anglijas austrumu piekrastē ir gaidāmi spēcīgākie viļņi pēdējo 60 gadu laikā. Vācijas pilsētā Hamburgā ūdens līmenis sasniedzis 6,1 m atzīmi, un tas ir augstāks nekā 1962.gadā, kad reģistrēts iepriekšējais rekords. Šorīt tas sācis pazemināties. Lielbritānijā vētra izraisīja pārtraukumus elektroapgādē. Bez elektrības palika vairāk nekā 20 tūkstoši mājokļu Skotijā un 6,5 tūkstoši Ziemeļīrijā. Stiprākās vēja brāzmas jūrā tiek prognozētas Dānijas piekrastē.

Lielbritānijā tika evakuēti cilvēki no 15 tūkstošiem mājokļu, sākoties plūdiem Ziemeļjūras piekrastē. Aizsardzību pret plūdiem pastiprināja Vācija, Nīderlande, Beļģija, Dānija un Zviedrija. Ziemeļeiropā atcelti simtiem avioreisu, pārtrauca kursēt vilcieni un prāmji un tika slēgts viens no Eiropas garākajiem tiltiem, kas savieno Zviedriju ar Dāniju. Rīgas lidostā tika atcelti daži reisi uz vētras vairāk skartajiem galapunktiem.

Anglijas ziemeļos daļēji applūdušas Ņūkāslas un Hallas pilsēta. Nīderlandē varas iestādes izplatīja vislielāko iespējamo brīdinājumu par plūdiem četros valsts ziemeļu rajonos. Beļģijā ir gaidāma vētra ar viļņu augstumu līdz 6,1 metram, kas ir augstākais pēdējo 30 gadu laikā, paziņoja Rietumflandrijas provinces gubernators Karls Dekaluve. Vācija pastiprināja ārkārtas dienestu darbību Hamburgā un tās apkaimē un atcēla mācības daudzās skolās. Par iespējamiem plūdiem brīdināja arī Zviedrijas varas iestādes.

Latvijā šorīt ap septiņiem pūta dienvidu vējš ar brāzmām līdz 11-16 metriem sekundē, vēsta portāls Delfi. Dienvidkurzemes piekrastē pūta brāzmas ar ātrumu 20 m/s. Naktī Liepājā reģistrētas vēja brāzmas līdz 27 m/s, Rucavā un Ventspils ostā – līdz 25 m/s.

Piektdienas rītā valsts lielākajā daļā autoceļi ir apledojuši un apsniguši, liecina uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» un LVĢMC informācija. Agrā rītā apmierinoši braukšanas apstākļi pa galvenajiem ceļiem bija tikai vietām valsts centrālajā daļā, kā arī Liepājas apkaimē. Pa reģionālajiem ceļiem apmierinoši braukšanas apstākļi tobrīd bija tikai Bauskas un Dobeles pusē. Turpinās ceļu tīrīšana un kaisīšana.

Daudzviet turpina snigt un puteņot, vairāk snieg valsts austrumu daļā, kā arī Kurzemē, kur vietām piekrastē līst. Redzamība sniegputenī brīžiem nepārsniedz kilometru. Naktī Liepājā kopā ar lietu un krusu dārdējis pērkons, sociālajos tīklos vēstīja aculiecinieki.

Īslaicīgs elektrības zudums naktī skāris pāris tūkstošus mājsaimniecību, liecina dati no akciju sabiedrības «Sadales tīkls» mājaslapas. Gaisa temperatūra visā Latvijā svārstās ap nulli, Liepājā sasniedzot +3 grādus. Rīgā brīžiem krīt slapjš sniegs, pūš dienvidu vējš ar brāzmām līdz 13 m/s, gaisa temperatūra +1 grāds.

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +1,5 grādiem Alūksnē līdz +6,6 grādiem Rucavā. 5.decembra augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +21..+22 grādi Spānijas austrumu un dienvidu piekrastē. Zemākā gaisa temperatūra naktī bija -23 grādi Skandināvijas ziemeļos.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu