Atturībnieku budžets • IR.lv

Atturībnieku budžets

23
Foto: Rūta Kalmuka, F64
Valdis Liepiņš

Daži raksturīgi piemēri no Saeimas balsojumiem par budžeta likumprojektu

Jau iepriekš lasītāju uzmanību esmu vērsis uz “atturas” balsojumu problēmu Saeimas darbā. Iepriekšējās reizēs neizcēlu jautājumus, par kuriem “atturībnieku” balsojumi izšķirtu tik būtiskus jautājumus kā budžetu. Bet Saeimas ārkārtas sēdē 6.novembrī tā notika.

Šajā sēdē pieņemtie lēmumi turpmākajos gados ietekmēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju. Pieņemts valsts budžets 2014.gadam un budžeta ietvars nākamajiem trim gadiem. Diez vai kāds lasītājs ir sekojis līdzi visiem 1267 šajā sēdē izskatītajiem priekšlikumiem, bet dažus šeit izceļu, lai ilustrētu „atturas” balsojuma izšķirīgo nozīmi.

Daudz apspriestais naudas jautājums filmas „Dvēseļu putenis” veidošanai – tieši „atturas” balsojuma dēļ šis priekšlikums neguva atbalstu.

Priekšlikums Nr. 273 – nepieciešamās finanses filmas “Dvēseļu putenis” filmēšanai – “par” – 40, “pret” – 39, “atturas” – 9. Priekšlikums nepieņemts.

16 „atturībnieki” izšķīra likteni jautājumam par C vīrushepatīta medikamentu kompensācijām.

Priekšlikums Nr. 247 – C vīrushepatīta medikamentu izdevumu kompensēšanai 90% apmērā – “par” – 36, “pret” – 34, “atturas” – 16. Priekšlikums nepieņemts.

Priekšlikums Nr. 294 – jumta kupola maiņai Rēzeknes Vissvētākās Dievmātes piedzimšanas pareizticīgo baznīcai – “par” – 38,”pret” – 35, “atturas” – 13. Priekšlikums nepieņemts.

Vēl viens piemērs, kur ar pārliecinošu „par” balsu pārsvaru tieši lielais „atturas” balsu skaits panāca tomēr noraidošu lēmumu.

Priekšlikums Nr. 275 – finansējuma piešķiršana Daugavpils teātrim četru izrāžu latviešu valodā un divu izrāžu latgaliešu valodā iestudēšanai – “par” – 41,”pret” – 29, “atturas” – 17. Priekšlikums nepieņemts.

Šie un vēl kādi deviņi priekšlikumi, kuri, pateicoties „atturas” balsojumam, neguva atbalstu, rāda, ka atturēšanās īstenībā ir balsojums pret. Un trīs pieminētie piemēri rāda arī, ka daži deputāti neatklāj kārtis – nebalso „pret”, bet „atturas” balsojumos par priekšlikumiem, kuri it kā šķiet tautā populāri.

Kāds ir jūsu viedoklis? Vai nevajadzētu pielikt šai „atturas” praksei punktu?

Autors ir 11.Saeimas deputāts, Reformu partija

 

Komentāri (23)

buchamona 21.11.2013. 10.58

Ja cilvēks atturas, tad viņam nav viedokļa, ja cilvēkam nav viedokļa, tad šāds stāvoklis viņa domāšanā nav jāņem vērā apkopojot balsošanas rezultātu. It kā loģiski, taču deputātiem nepieņemami, jo atturēties jūtīgos sociālos un ideoloģiskos jautājumos viņu pašu uztverē no malas neizskatās “tik briesmīgi”, cik konkrēti – par, vai pret.

Varētu kāds statistiķis apkopot pirms vēlēšanām datus – cik reižu katrs deputāts ir atturējies, tas būtu rādītājs, kurš palīdzētu saprast, kurš kandidāts no saraksta ir jāizsvītro. Jan nav viedokļa, tad Saeimā tādam nav ko meklēt

+10
-1
Atbildēt

0

Andris 21.11.2013. 12.27

“Priekšlikums nepieņemts. Priekšlikums nepieņemts. Priekšlikums nepieņemts.”
Es atvainojos, man latviešu valoda nav dzimtā. Bet vai nebūtu pareizi rakstīt “Priekšlikums nav pieņemts”?

+7
0
Atbildēt

1

ligakalnina 21.11.2013. 08.32

“Atturos” vispār nevajadzētu būt, principā, tas tas pats “pret”, un visi “atturībnieki” to saprot, tikai, nez kāpēc, uzskata, ka vēlētājs ir galīgs idiots un neko nesaprot.
Balsojums pret “C” hepatīta medikamentu kompensāciju ir nāvs spriedums daudziem, jo ārst. kurss ir padārgs, kaut, principā, šī slimība ir ārstējama.
Nu, mūsu deputātiņi un valdības locekļi, acīmredzot, uzskata, ka būs mūžīgi jauni un veseli,. un, ja kas, varēs ārstēties par maksu vai ārzemēs, tikai tā var izskaidrot “tautas kalpu” attieksmi pret slimnieku iespējām ārstēties, tipa, “kam jāmirst, lai mirst arī, atbalstīsm “demogrāfiju” un saražosim jaunus”.
Atteikšanās likumā iestrādāt tiekšanos uz med. finansējuma palielināšanu līdz 4,5% no IKP, kas, vismaz, būtu samērojams rādītājs ar ES vidējo, un vēl draudi Circenei, ka, ja tā tam nepiekritīs, nobalsos pret obligāto veselības apdrošināšanu, ir valdības galējā cinisma paraugs, un apstiprina kursa uz maksas medicīnu turpināšanu, to pašu apstiprina arī kārtējo reizi samazinātā nauda medicīnai, kaut, liekas, ka to, pie mūsu finansējuma un rindām uz valsts apmaksātām operācijām, vairs nav iespējams izdarīt, mūsu valdība var visu.

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu