Trešajā ceturksnī IKP audzis par 4,2% • IR.lv

Trešajā ceturksnī IKP audzis par 4,2%

32
Šķīvis ar griķiem. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ekonomists: Vietējais pieprasījums no eksporta uz laiku pārņēmis galvenā ekonomikas izaugsmes noteicēja lomu

Šā gada trešajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2012.gada trešo ceturksni, ir palielinājies par 4,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrā novērtējuma dati.

IKP pieaugumu ietekmējis apjomu kāpums apstrādes rūpniecībā par 2,5%, mazumtirdzniecībā – par 3% un būvniecībā – par 10%, ziņo LETA.

Pakalpojumu nozares, salīdzinot ar 2012.gada trešo ceturksni, palielinājās vidēji par 8%, iekasētie produktu nodokļi, kā pievienotās vērtības nodoklis, akcīzes nodoklis – par 6%.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP 2013.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013.gada otro ceturksni, palielinājies par 1,2%. Precizēts un izvērsts 2013.gada trešā ceturkšņa IKP temps un vērtība tiks publicēti 9.decembrī.

Gada trešajā ceturksnī turpinājās pirmajā pusgadā novērotā tendence, vietējam pieprasījumam no eksporta uz laiku pārņemot galvenā ekonomikas izaugsmes noteicēja lomu, norāda “Nordea” bankas Latvijā galvenais ekonomists Andris Strazds, komentējot iekšzemes kopprodukta ātrā novērtējuma datus.

Tomēr pēc dalījuma nozaru griezumā šķiet, ka atšķirībā no gada sākuma, kad investīciju apjoms gada griezumā samazinājās, tagad tas ir atsācis augt, piebilst ekonomists. Uz to netieši norādot pieaugums būvniecībā par 10%.

Savukārt pakalpojumu nozarēs joprojām ir vērojama noturīgi augsta izaugsme, vērtē Strazds. Trešajā ceturksnī nedaudz atguvusies arī apstrādes rūpniecība, kas pēc stagnācijas otrajā ceturksnī atkal uzrādījusi apjomu pieaugumu, lai gan tas ir zemāks nekā ekonomikā kopumā.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, Latvijas ekonomikas kopējais apjoms ir palielinājies par 4,1%, norāda Stazds.

“Ekonomika šogad arī ir izrādījusies vieglāk prognozējama nekā pagājušajā gadā, un faktiskais rezultāts gada beigās varētu pārāk neatšķirties no gada sākumā izteiktajām prognozēm,” pauž Strazds. “Nordea” gada sākumā izteiktā IK pieauguma prognoze šim gadam bija 3,7%, bet faktiskais rezultāts varētu būt ap 4%.

 

Komentāri (32)

Viesturs Celmiņš 12.11.2013. 10.27

Ļoti labas ziņas. Tad jau tā krīze tomēr iet uz galu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu