Snoudens: Spiegošana ir globāla problēma, kas prasa globālu risinājumu • IR.lv

Snoudens: Spiegošana ir globāla problēma, kas prasa globālu risinājumu

21
Demonstranti Berlīnē aizstāv Edvardu Snoudenu. Foto: AFP/LETA

Bijušais CIP aģents nosūtījis šifrētu vēstījumu vācu medijam

Sistemātiska spiegošana, ko veic dažādu valstu izlūkdienesti, apdraud ne vien privātās dzīves neaizskaramību, bet arī vārda brīvību un atvērtas sabiedrības pastāvēšanu, paziņojis bijušais ASV izlūkdienestu darbinieks Edvards Snoudens, kas nosūtījis žurnālam “Der Spiegel” “Patiesības manifestu”.

Spiegošana “ir globāla problēma, kas prasa globālu risinājumu”, teikts viņa uzsaukumā. “Der Spiegel” norāda, ka manifests tapis 1.novembrī Maskavā un vācu izdevumam nosūtīts šifrētā veidā.

Kā uzskata Snoudens, pašreizējās debates par masveida spiegošanu daudzās valstīs apliecina, ka viņa veiktie atmaskojumi var tuvināt pārmaiņas pasaulē, ziņo LETA/AFP.

“Politika nedrīkst būt atkarīga no spiegošanas tehnoloģijām,” viņš uzsver. “Pilsoņiem ir jācīnās pret to, ka tiek slāpēta informācija par visai sabiedrībai svarīgām lietām. Katrs, kas stāsta patiesību, nebūt nav noziedznieks.”

“Mums ir morāls pienākums gādāt, lai mūsu likumi un vērtības iegrožo spiegošanas programmas un aizstāv cilvēktiesības,” norādījis Snoudens, paužot viedokli, ka sabiedrībai nepieciešamas “atklātas un nesaudzīgas debates”, lai izprastu un sāktu risināt šīs problēmas.

Atsaucoties uz Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos pēdējā laikā parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi ASV attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem. Nopietns saspīlējums radies Vašingtonas un Berlīnes attiecībās, gaismā nākot faktiem, ka ASV izspiegojušas Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas.

Savukārt britu laikraksts “The Guardian”, atsaucoties uz dokumentiem, kas iegūti no Snoudena, vēstījis, ka Rietumeiropas valstu izlūkdienesti kopīgi veic masveida interneta un telefonsarunu uzraudzību, kas līdzinās ASV izlūkdienestu elektroniskās spiegošanas programmām, kuras tik asi nosodījušas Eiropas valdības. Starp valstīm, kuru izlūkdienesti sadarbībā ar britu dienestu GCHQ īsteno šādas programmas, izdevums minējis Vāciju, Franciju, Spāniju, Zviedriju un Nīderlandi.

Jau ziņots, ka ceturtdien Maskavā ar Snoudenu tikās Vācijas Bundestāga deputāts Hanss Kristiāns Štrēbele, kurš pārstāv “zaļos”. Pēc deputāta teiktā, Snoudens paudis gatavību sniegt liecības gan ASV Kongresam, gan Vācijas prokuratūrai un parlamentāriešiem.

 

Komentāri (21)

Inese 03.11.2013. 20.20

Bijušais CIP aģents nosūtījis šifrētu vēstījumu vācu medijam
=============================

Ziņu kvalitāte IR nožēlojama. Misters Snoudens nav bijis CIP aģents.

+1
0
Atbildēt

0

oskaar 03.11.2013. 19.28

Atslēgas vārdi šim vēstījumam laikam būtu “manifests tapis 1. novemrī Maskavā”.
Īstā vieta, no kurienes šodien vēstīt pārējai pasaulei par to- kā jāievēro personu neaizskaramību un konstitūcijā ierakstītās tiesības.
Interesanti- ko Snoudens klāsta Krievijas vadoņiem par Krievijas parlamentā šobrīd populārajām internetā paustās informācijas kriminalizācijas tieksmēm?

+4
-3
Atbildēt

3

    Vineta > oskaar 04.11.2013. 12.14

    Viedoklis_lv
    4.) Vai to ka tā kā Snoudens atrodas Krievijā viņš nedrīkst runāt par šo tematu

    Tagad Snoudens drīkst runāt visu, ko saimnieks liek, no ASV likumiem viņš ir pasargāts. Viņš var gānīt ASV valsti un tautu kā ikviens krievs, tikai viņam vairs dzimtenē nevar būt īpašumi, viņš nevar dzīvot kopā ar ģimeni, satikt draugus(ja kāds vēl ir palicis). Viņš jau ir nolemts palikt par krievu, kas pielīdzināms augstākam soda mēram. Nodevēja alga.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 05.11.2013. 00.22

    Viedoklis_lv
    Ja nu Jūs prasāt- “ko es noliedzu”, tad atbilde ir- “ticamība visam tam, ko Snoudens šodien var pateikt attiecībā uz konkrētu personu datu izsekošanu”. Par pārējo:
    1. Globāla izspiegošana laikam ir vienkārši fakts. Būtu muļķīgi iedomāties, ka tāda nepastāv.
    2. un 3.- es neredzu iespēju personīgi ietekmēt šos procesus. Varu tikai vai nu izmantot, vai neizmantot internetā pieejamos pakalpojumus. Attiecīgi apzinoties- ka, neatkarīgi no visvisādām konfidencialitātes garantijām, kādam laupītājam vai kādai valsts iestādei jeb spiegošanas centram varbūt tomēr izdosies piekļūt maniem datiem. Nu- aptuveni tāpat, kā uzticēties bankai, kura garantē kastītē ieliktā depozīta drošumu.
    4. Manā skatījumā Snoudens drīkst runāt no jebkuras vietas pasaulē. Vienīgi atkarībā no tā- no kurienes viņš runā- mainās mana attieksme par viņa teiktā atbilstību patiesībai. Un šobrīd (tā kā viņu uztur Krievijas specdienesti, un to rīcībā arī ir visi Snoudena savāktie pierādījumi) man nav ne mazākās pārliecības par to, ka Snoudena paustajam varētu uzticēties vairāk par kādiem 50%.
    Es neapšaubu, ka ASV specdienesti cenšas noklausīties sabiedroto un pretinieku valstu vadītājus (tāpat kā savu iespēju robežās to noteikti dara arī Krievija, Vācija, Lielbritānija, Francija un droši vien arī Latvija). Apšaubu tikai to, ka Snoudena rīcībā ir tā pierādījumi, un varbūt arī to- ka noklausīšanās tik tiešām ir sekmīgi īstenota. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > oskaar 04.11.2013. 10.24

    Ko tieši Jūs noliedziet?
    1.) To ka patiesībā nenotiek globāla izspiegošana?
    2.) To ka pat ja notiek globāla izspiegošana un tātad pārkāptas starptautiski atzītas indivīda tiesības uz privātumu un īpašuma tiesībām (jo mani dati ir mans īpašums) – mums vajadzētu ar to samierināties?
    3.) To ka ja ir šāda spiegošana globālā mērogā tad nevajadzētu piemērot globālu risinājumu?
    4.) Vai to ka tā kā Snoudens atrodas Krievijā viņš nedrīkst runāt par šo tematu un tāpēc vis šis temats ir diskreditējams?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Vineta 04.11.2013. 11.58

KRUSTTEVS
“ASV sionisti” vēl kopā ar japāņiem, ķīniešiem un eiropiešiem dancos uz fašistisko izdzimteņu, sātanistu, slepkavu, sadistu un marodieru bidlostānas drupām.
Nopienas bažas izraisa Puķina draudziņš, melnādainis, kas var sabojāt attiecības ar Saudi Arābiju. http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/11/01/the_us_saudi_royal_rumble?page=0,1

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu