Valdība no 2015.gada paaugstinās mikrouzņēmuma nodokli • IR.lv

Valdība no 2015.gada paaugstinās mikrouzņēmuma nodokli

48
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Ekonomikas ministrs Pavļuts lūdzis lēmuma protokolam pievienot viņa atsevišķo neatbalstošo viedokli

Valdība nolēmusi atbalstīt priekšlikumu Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumiem, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmuma nodokli, sākot no 2015.gada, līdz 2017.gadā tas sasniegs 15%, ziņo LETA.

Mikrouzņēmumam, kura apgrozījums gadā nepārsniedz 7000 eiro (4920 latus), likme būs 9%. Ja apgrozījums pārsniegs minēto summu, likme 2015.gadā būs 11%, 2016.gadā – 13% un sākot ar 2017.gadu – 15%.

Grozījumi iesniegti Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kurā patlaban mikrouzņēmumiem neatkarīgi no apgrozījuma apmēra nodokļa likme noteikta 9%.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) informāciju kopš 2011.gada sākuma mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju skaits palielinājies vairāk nekā četras reizes. 2013.gada pirmajā ceturksnī mikrouzņēmumos bija nodarbināti 55 454 cilvēki, kas ir 13,3 reizes vairāk nekā 2010.gada ceturtajā ceturksnī.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts lūdza lēmuma protokolam pievienot viņa atsevišķo viedokli.

Viņaprāt, vērtējot mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju attīstības dinamiku, secināms, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma ieviešana ir veicinājusi ekonomisko aktivitāti tautsaimniecībā un veicinājusi jaunu uzņēmumu dibināšanu, tādējādi atslogojot valsts sociālo budžetu pabalstu izmaksai.

Vienlaikus vērojams, ka nodibinātie mikrouzņēmumi ir to attīstības sākuma stadijā, un būtiska likmes paaugstināšana visiem šī nodokļa maksātājiem var radīt lielu risku ēnu ekonomikas un bezdarba rādītāju palielināšanai, kā arī mazināt stimulu mikrouzņēmumiem augt un uzrādīt patiesos ienākumus, veicinot aplokšņu algu īpatsvara pieaugumu.

Pavļuts uzskata, ka esošās mikrouzņēmuma nodokļa 9% likmes saglabāšana tikai pašiem mazākajiem uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro, pakāpeniski apliekot pārējos nodokļa maksātājus ar pieaugošu likmi līdz 15%, radīs nesamērīgu slogu uzņēmējdarbības uzsācējiem.

Ministrs piedāvā noteikt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 12% attiecīgajam apgrozījuma apmēram.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) veic parakstu vākšanu pret deputātes Elīnas Siliņas virzīto priekšlikumu mikrouzņēmumu nodokļa likmi paaugstināt līdz 15%, sākot no 2015.gada, biznesa portālam “Nozare.lv” atzina LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, paužot neizpratni, kādēļ patlaban vien trešajā programmas darbības gadā pašmāju deputāti vēlas iznīcināt teicami strādājošu atbalsta programmu.

“Izveidotā mikrouzņēmumu nodokļa sistēma pielīdzināma bērnu un jaunatnes sporta skolām – likvidējot jaunatnes sportu, ir bezcerīgi cerēt uz labu sabiedrības veselību un augstiem sasniegumiem profesionālajā sportā. Ja nepārdomāti tiks pacelts nodoklis mazajam biznesam, nav ko cerēt uz Latvijas “Skype” un vidēja, liela mēroga nodokļu maksātāju pieaugumu,” atzīst Endziņš.

LTRK piedāvā tautsaimniecībai draudzīgākas izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa likmē, veicinot mikrouzņēmumu izveidi un izaugsmi, ko pirms aptuveni gada rosināja arī Saeimas deputāts Romāns Naudiņš.

“Paaugstinoties uzņēmumu apgrozījumam, palielinot mikrouzņēmumos atļauto darbinieku skaitu no pieciem līdz deviņiem un to atalgojuma slieksni, kā tas ir citviet Eiropas Savienībā, iespējams pakāpeniski celt arī mikrouzņēmumu nodokļa likmi, lai apgriezienus uzņēmis sīkbiznesa pārstāvis, pārejot uz vispārējo darbaspēka nodokļu likmi, ir veselīgs un dzīvotspējīgs, nevis saņem ledusaukstu dušu,” uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs.

 

Komentāri (48)

silvija_vitina 30.10.2013. 08.20

blondīne Siliņa kā galveno argumentu nodokļa celšanai minēja MUN maksātāju sociālo neaizsargātību.

Vai paceļot nodokļa likmi, starpība aizies sociālajā budžetā, vai tāpat kā līdz šim vienā kopīgā maisā?

Likumprojekts tā kā pieņemts, bet nodokļa % sadalījums nav dzirdēts. Tātad, vai ar šīm izmaiņām MU darbinieks BŪS VAIRĀK SOCIĀLI AIZSARGĀTS?

Lūdzu skaidru Siliņas atbildi!

+11
-1
Atbildēt

5

    Vineta > silvija_vitina 30.10.2013. 13.01

    r_r
    Mikrouzņēmēji aizies atpakaļ pelēkajā zonā…

    Nekur neaizies, jo 90% no tiem, pirms tam bija algoti darbinieki, kas nodokļu optimizēšanai, kļuva par mikrouzņēmējiem un atkal atgriezīsies algoto darbinieku statusā. Man tādu ir četras galvas un tikai viens no tiem paliks uzņēmēja statusā, jo tiešām ir uzsācis uzņēmējdarbību un savu darbu turpmāk veikt pēc vienošanās.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > silvija_vitina 30.10.2013. 14.55

    Plafons, izrādās, apzog valsti!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 30.10.2013. 13.49

    Daļa aizies gan.

    Daļa parēķinās, ka maksāt nodokli no APGROZĪJUMA, kas ir maksa par iespēju ātri un bez “spečoku” palīdzības uztaisīt atskaites, ir kļuvis neizdevīgi. Un arī aizies. varbūt pat nebūtībā.

    Daļa tomēr iesprings un pāries pie “pārējiem” Sia, un nešaubos ne mirkli, atradīs 101 iespēju, kā pierādīt VIDam, ka strādā tīri “pa nullēm”.

    => Valsts nodokļu ieņēmumos būs ieguvusi … apaļu neko.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > silvija_vitina 30.10.2013. 14.58

    MUN ir meli un izdomājums, jo ko gan nozīmē atšifrējums sociālajām garantijām? Visa mikro uzņēmuma jēga ir, ka samazināta nodokļu likme ļauj mazajiem usākt un izdzīvot. LV viss tiek samests kopējā katlā, tobiš arī mazie 9% aiziet pensiju segšanai jau šobrīd un Siliņas algai. Ja mazie izaugs par lieliem, varēs maksāt. Ja apgrozijums ir 7000 eur, tad peļņa var arī nebūt vispār. Un mikro un saimnieciskās darbības veicēji ļoti bieži ir uzņēmēji, kam tas ir otrais darbs. Ienākumi tā jau ir niecīgi! Varbūt Siliņa nezin, ka LV medicīna nav par velti. Un kopējais nodokļu smagums ir ap 75% summā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > silvija_vitina 30.10.2013. 12.48

    traductrice: Vai paceļot nodokļa likmi, starpība aizies sociālajā budžetā, vai tāpat kā līdz šim vienā kopīgā maisā?
    ________________________________

    Nebūs jau nekādas starpības kurai vispār kaut kur aiziet. Mikrouzņēmēji aizies atpakaļ pelēkajā zonā vai arī tie ar lielākajiem apgrozījumiem pāries uz parasto nodokļu nomaksas kārtību un maksimāli mazinās peļņu ar visādiem paņemieniem.

    Pēc šitā mikrouzņēmumu faktiksi vairs nebūs. Pilnīgs idiotisms.

    Siļiņa vispār neko no lielākās daļas cilvēku ikdienas dzīves nejēdz dzīvodama uz vīra rēķina + vēl saviem ikdienas tēriņiem saņemot deputāta algu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Jânis Bankoviès 30.10.2013. 12.57

Noteikti atgriezīzies, ak jel, noteikti, panāks un vēlreiz atgriezīsies…
Kāpēc uzņēmēji taisa mikrouzņēmumus? Aiz vēlmes piejāt valsti, nenormālākā alkatība? Ja tāda Tava atbilde – labrīt ,uzredzēšanos! Ja nu tomēr Tu tākā pozē, un nojaut patiesos iemeslus, tad lieliski zini, pieejamās naudas plūsma ir tāda, kā ir, cilvēka izdzīvošanai nepieciešamais resurss arī ir tāds kāds ir. Tāpēc plāni samazināt darbinieka atalgojumu līdz līdz pat 0.7 no nepieciešamā ,palielinot it kā valsts ienākumus, ir taisns šo mazo uzņēmumu darbinieku ceļš uz GER,GB, NOR utt., un de fakto ienākumu nedabūšanu vispār (valstij).
Es nevaz nerunāšu par uzņēmuma īpašniekiem-valdes locekļiem , kurus tagad „blondā samāriete” ar koalīcijas svētību aplaimo ar jauno nodevu, kuriem ziepju gadījumā ( nu izbeidzās uzņēmums, nenotiek darījumi, Pasūtītāja(partnera, whatever) vainas pēc pasākums iestrēdzis tiesās uz gadiem, uzņēmumu likvidēt nevar ), nav NEKĀDU sociālo spilvenu, ne bezdarbnieku pabalstu, nekā. Tik vien cik pats iekrāj, vai cik spējīgs darba tirgū sevi iepārdot.
No savas pieredzes varu pateikt , ka divos gados samaksāju ( krīzes izeja ,kļūstot par darba ņēmēju, uz laiku) tuvu 25 kLVL soc.nodokļos, un lieliski zinu, ka ja man nebūs ienākumu kā uzņēmējam, valsts mani pasūtīs d..st, nevis kaut kā lojāli sadarbosies, jo koalīcija tā liekulīgi saka:” vai vai vai Jums taču nebūs nekādu sociālo iemaksu, kā Jūs nepatikšanu gadījumā iztiksiet? Redz mēs Jums palīdzēsim radīt šo sociālo spilvenu ar valdes locekļa nodevu”
Koalīcija lieliski zin, ka valdes locekļi viņus netraucēs ar savām problēmām, bet ievākt bonus naudu gan jestri, saprot taču ,ka pasākums vienpusējs, lai arī vārdos solidārs. Tie no kā novāks piķi, tie jau savu paprasīt nevarēs:” nepienākas”
Tu pats esi SIA dibinājis, vai tikai tā dzirdējis, lasījis…? Ja tā, tad lieliski zinātu, ka 2000 LVL (whatever ,kaut vai 1 mioLVL )kontā jābūt tikai uz dibināšanas mirkli, pēc tam droši vari celt ārā un atstāt zero, tā lūk ģenerāl….

+6
-2
Atbildēt

1

    Vineta > Jânis Bankoviès 30.10.2013. 13.17

    WAT
    Tik jau tiešām, idiotu valstis, kur par uzņēmumu ar ierobežotu atbildību jābūt pamatlīdzekļiem 50 000 € vai vairāk!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

piziks 30.10.2013. 08.46

Turpina nepārsteigt iniciatīvas arī nodokļu likumdošanā, — atsevišķi deputāti izvirza iniciatīvas nevis sistēmas uzlabošanas vajadzībām, bet gan sevis paša un savas partijas pašreklāmas dēļ = politiķiem pievēršamās uzmanības deficīta dēļ!

Ja kāds tiešām vēlētos uzlabiot sistēmu, tad vispirms būtu jācīnās ar MUN un pašnodarbinātības viltus izmantojumiem. Partijas kļuvušas finansiāli tieši atkarīgas no lielo uzņāmumu sponsorējuma, un — neviens vairs neizrāda vēlmi apkarot tos, kur MUN un pašnodarbinātos izmanto definčijām neatbilstoši, — tieši ar viltus MUN un PND līdzšinējo izmantojumu tiek apkrāpta valsts un tieši viltus MUN un un PND izmantotāji “optimizē” sociālās apdrošināšanas iemaksas, apzogot maksājumu attiecīgajos budžetos.

Vai vērts cerēt, ka koalīcijas partijas reāli sāks glābt un sargāt nodokļu maksāšanas likumību?

Vai vērts cerēt, ka kāds izteiks vēl sakārtot darbaspēka atlikušo tirgu arī nodokļu un nodevu maksāšanā, neizraujot no darba tirgus pa atsevišķai vienai kategoriaji — kā tagad ar MU un MUN –, bet gan skatoties uz visu darbņēmēju tirgu, attieksmi pret darba tirgu sākot secīgi, ar darba tirgus solistiem/vieniniekiem līdz lielo uzņēmumi primitīvā darbaspēka darbinieku simtiem?

Un vēl, — kas notiek ar lēmumu pieņēmēju saprašanas līmeni, ja Daniela Pavļuta neslaīdzināmi kionstruktīvākais, nopietnāk pamatotais viedoklis zaudē oašreklāmiskajai Elīnai Siliņai?! Vai visu izšķir vienīgi tas, ka Daniels nav partijas biedrs, bet Elīna ir partijas priekšgala locekle?!

Kas notiek ar tiem Saeimā un valdībā, kuri līdzšinēji tika uzskatīti par gudriem?!

Vai vienīgā gudrība ir … tagadējo partiju, kam maz cerību palikt Saeimā un varā pēc nāmakjām Saeimas vēlēšanām, iezāģēt vēlētājiem un nākamajai valdībai/nākamajām valdībām, nomīnējot darba tirgu un ekonomikas attiecīgos sektorus?!

Pat atsevišķi ņemot MU nodarbinātos, kur statistika par viņu atlīdzību strukutrējumu tagadējo? Vai tiešām neviens no šejieniešiem negrib redzēt un atbalstīt tos, kuri negrib rādīt, lai būtu iespēja paštukot?

+6
-2
Atbildēt

3

    normundskr > piziks 30.10.2013. 10.21

    nju, man jau liekas, ka Siliņa par nākamajām vēlēšanām var nesapņot. Ja arī viņa piesliesies kādai esošai partijai, tad dabūs visu pateicīgo vēlētāju mīnusiņus.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > piziks 30.10.2013. 08.54

    “…Elīna ir partijas priekšgala locekle”

    vai tad Elīna nav no separātiskā sešinieka ?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 30.10.2013. 09.11

    Tradutrice, — nāksies atzīt savu kļūdu, neiegaumējot Elīnas Siliņas partijas piederību, un izlikties, ka neesmu pamanījis “šetsjorku” Siliņas vēlmi bruģēt sev taciņu tuvāk Vienotībai vai kādam Vienotības tagadējo finansistu nākotnes sekretariātam, kur patverties pēc neiekļūšanas nākamajā Saeimā, jo 2 tagadējās partijās, kas saglabā cerības nākamajā Saeimā ietapt, iekšējā konkurence saasināsies un Siliņas tipa politlipeklēm būs grūti sasniegt attiecīgās listes pietiekamo augstumu, lai garantēti iedeputātētos… :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu