Obama un republikāņi nevienojas par budžetu • IR.lv

Obama un republikāņi nevienojas par budžetu

21
Protestētāji pret republikāņiem jeb tā sauktajiem tējas dzērājiem pie Baltā nama. Foto: AFP/LETA

Lai arī redzamas vienošanās nav panāktas, tikšanās rezultāts tiek vērtēts cerīgi

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta ceturtdien atteikusies pieņemt budžetu, ja netiks mainīts vai pārcelts ASV prezidenta Baraka Obamas iecerētais veselības reformas plāns. Kongress atteicies paaugstināt valsts parādsaistību griestus, kas jau tagad sasniedz 16,7 triljonus ASV dolāru, vēsta Baltais nams.

Republikāņu un Obamas tikšanās ceturtdien nav nesusi ASV valsts iestāžu finansējuma problēmas risinājumu.

“Prezidents cer uz sarunās iesaistīto pušu progresu. Viņa mērķis joprojām ir panākt, ka valsts spētu pildīt uzņemtās saistības, atjaunot valsts iestāžu darbību un atgriezties pie ekonomikas izaugsmes jautājuma, jaunu darba vietu veidošanas un vidusšķiras nostiprināšanas,” teikts Baltā nama paziņojumā.

Ceturtdienas tikšanās laikā ar republikāņu delegāciju, ko vadīja Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners, kongresmeņi ierosinājuši Finanšu ministrijai ņemt aizņēmumu līdz 22.novembrim, bet šajā laikā turpināt sarunas par budžeta deficīta samazināšanu un nodokļu pārskatīšanu.

Pēc pusotru stundu ilgās tikšanās Bēnera vadītie republikāņi medijiem nesniedza nekādu paziņojumu.

Lai arī Obama no republikāņiem pagaidām saņēma atteikumu, republikāņu priekšlikums tiek uzskatīts par soli uz priekšu pašreizējā budžeta krīzē, jo ļauj atjaunot abu pušu sarunas par iecerētās vienošanās punktiem.

Republikāņi iebilst pret Obamas ierosināto veselības aizsardzības reformu. Šā iemesla dēļ, 1.oktobrī ASV sākoties jaunam finanšu gadam, tika apturēts finansējums valsts iestādēm, jo Kongress nespēja vienoties par budžeta griestu celšanu. Aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, kas strādāja valsts iestādēs, bija spiesti doties piespiedu atvaļinājumā, miljoniem pagaidām strādā bez algas.

Obama norāda, ka veselības reforma tika apstiprināta jau pirms trim gadiem un šī reforma nevar kļūt par kongresmeņu „tirgošanās” objektu.

Kā zināms, ja pašreizējie ASV parādsaistību griesti 16,7 triljonu dolāru apmērā netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, valsts pirmo reizi tās vēsturē būs spiesta pasludināt parādu maksātnespēju, radot satricinājumu pasaules ekonomikā.

 

Komentāri (21)

inta_s 11.10.2013. 09.22

Šis teātris ir nožēlojams

http://imgs.xkcd.com/comics/open_letter.png

+3
-2
Atbildēt

4

    inta_s > inta_s 11.10.2013. 12.39

    Pirmkārt, nav vienas pasaules valdības pašreiz – ja tāda būtu tad mēs te nediskutētu vairs.
    Otrkārt, ir vairākas frakcijas kas vēlas pasaules dominanci un tās nav atklātas valdības bet tās pašas elites tikai kas konkurē arī savā starpā. Reizēm tās kašķējas reizēm vienojas kad mērķi sakrīt.
    Treškārt, šis ko redzat ASV ir teātris un es skatos ka priekš jums acīmredzot labi izpildīts ka tam ticat.

    To saprast var tikai pats, ja nevēlas – tā arī ir jūsu izvēle kuru es respektēju. Taču nebāžos jau tieši jums virsū. Kas vēlēsies, lasīs ko rakstu, kas nevēlēsies ignorēs. Un tā ir viņa izvēle.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 11.10.2013. 16.50

    Aizdot naudu no zila gaisa uz % ir ģeniāli, tam es piekrītu.

    http://www.youtube.com/watch?v=lu_VqX6J93k

    Man jau nav zināms kāds ir zināšanu līmenis katram komentētājam un cik daudz informācijas tas sevī nes. Vai vispār zina par ko es runāju, vai vispār spēj uztvert. Jo ja nespēj, tad protams ka automātiski noraida.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Verners Losbergs > inta_s 11.10.2013. 15.29

    Man šķiet Tu palaid garām vienu būtisku aspektu, ir biezie, kuri ir ģēniji un spēj paši naudu taisīt, un ir tādi kas ir dumji bet bezkaunīgi (Šlesers) un/vai mantojuši savu bagātību un ielikteņus valsts struktūrās no asins radiniekiem.
    Bet ja iluminātiņš ir glupiņš, tad viņš ir un paliek tikai Wannabe Ilumināts ur lielām ambīcijām bet vāju saprašanu un varēšanu – nu gluži kā 4/5 Republikāņu un 1/2 Demokrātu. Tādēļ valdoši pasaules un ģeopolitiskie procesi netiek vadīti diezko apzināti – procesi iet nosacītā pašplūsmā.
    Varu tikai pievienoties r_r.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > inta_s 11.10.2013. 12.14

    Kā tad! Nekas neatliek kā rakstīt muļķības par teātri. Pašreizējā situācija ASV apstiprina, ka nav gluži visiem vieni un tie paši sponsori, ka visiem nav vieni un tie paši principi, ka nav kaut kāda vienotā slēpta elite jūsu nemīļotajā Amerikā (kur nu vēl pasaulē), un tādējādi pašreizējā situācija gāž visas jūsu sazvērestības teorijas par vienotu ASV un pasaules pārvaldi. Tad nu jāizlīdzas kā var un notiekošais jāsauc par teātri!!

    Mīļo cilvēk, nav pasaulē vienotas elites, vienotas pārvaldnieku grupas vai kā tamlīdzīga. Ar ietekmīgām organizācijām, grupām un cilvēkiem ir tāpat kā ar mūsu trīs olgarhiem – var kādā jautājumā uz brīdi vienoties (piem., Kuģniecības privatizācija), bet tāpat mēģina viens otru apiet, un pēc darījuma (pat darījuma izpildes laikā) viens otru “met” un regulāri karo savā starpā. Un līdzīgi vairāk vai mazāk ir ar visiem cilvēkiem, tāda ir cilvēka daba.

    Tādēļ kaut kādi apgalvojumi par vienoto pasaules slepeno valdību un tādā garā ir tīrais murgs. Tas neizslēdz dažādu cilvēku un organizāciju ietekmi uz procesiem, bet tā nav visuresoša, ilglaicīga un vienota. Tādēļ beidziet varbūt vienreiz murgot. Nožēlojams drīzāk esat jūs ar savu nepārtraukto vispārināto apgalvojumu tiražēšanu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu